Upproret mot NTC och ”rebell”-miliserna kommer ut i de första svenska medierna

22 Dec


De folkliga protesterna mot NTC-regimen fortsätter i Libyen. Detta klipp är från Algeriet-torget i Benghazi igår.

Nu kommer nyheter och rapporter om det libyska upproret mot de nya makthavarna ut i de första svenska massmedierna.

I senaste numret av Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv finns en ganska stor artikel med rubriken ”Unga på gatorna igen mot Libyens nya herrar”.

Artikeln inleds med det följande:

”När Gadaffi-diktauren bombades bort av NATO, fylldes maktvacuumet av den västvänliga NTC-regimen samt reaktionära miliser. De olika väpnade milisgrupperna, som kallas ’rebeller’, uppträder som en brutal ockupationsmakt i Libyen. Deras väpnade styre kännetecknas av massiva plundringar, en systematisk rasistiska våldsvåg, terror mot befolkningen, godtyckliga gripanden och tortyr.”

Därefter följer en genomgång av ”Occupy Tripoli”-rörelsen och de senaste massprotesterna mot NTC i Benghazi.

Upsala Nya Tidningar och Hela Gotland publicerade för några dagar sedan en Reuters-artikel om den nya arabiska våren i Libyen. I artikeln, som gavs rubriken, ”Protest mot Libyens nya makthavare”, kan man bl.a. läsa det följande:

”Tiotusentals upprörda demonstranter på Benghazis gator visade sitt missnöje med Libyens nya makthavare på måndagen. Massmötet tros ha varit det största i Benghazi sedan protestvågen som slutade med Muammar Gaddafis fall.”

Detta är sannolikt bara början. Visserligen heter det att ”don’t expect the revolution to be televised”, men erfarenheten lär oss att trycket från de upproriska libyska massorna till slut kommer att tvinga större och större delar av även de motvilliga svenska medierna att spegla revolten mot NTC och de reaktionära ”rebell”-miliserna.

Glädjande nog är det en vänstertidning som Offensiv som går i bräschen – i en situation där stora delar av vänstern har svikit de libyska massorna.


RT rapporterar om ”rebell”-milisernas fortsatta terror mot befolkningen i Libyen. Dessvärre är det inte många utanför Libyen som bryr sig om de många ”försvinnanden” som äger rum i dagens Libyen.


Nu kommer de första rapporterna om att det har använts skarp ammunition mot anti-NTC-demonstranterna i Benghazi.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

3 svar to “Upproret mot NTC och ”rebell”-miliserna kommer ut i de första svenska medierna”

 1. Mavera 23 december, 2011 den 6:54 e m #

  Det är glädjande att detta kommer ut i svenska massmedia. NTC får panik eftersom det gröna motståndet växer. Men i rebellernas egna led råder kaos och meningsskiljaktigheter. NTC-chefen Jalil bönade och bad, nästan med tårar i ögonen, rebellerna och miliser att förena sig i kampen mot den växande gröna kraften.
  Om detta skriver Allain Julles på sin blogg (på franska).
  http://allainjules.com/2011/12/23/libye-nouvel-echec-du-cnt-face-aux-tribus-et-aux-milices/

 2. Björn Blomberg 24 december, 2011 den 10:52 f m #

  Tack för fortsatt intressant info från Libyen. Vad gäller attacken mot Zintanbrigaden som håller Tripolis flygplats och som ni skrivit om tidigare så hävdar Libya S.O.S. att det var Kalifa Hefters styrkor som angrepp flygplatsen men slogs tillbaka av Zintanbrigaden och av den gröna motståndsrörelsen:
  http://libyasos.blogspot.com/2011/12/libya-news-summary-11122011-afrisinergy.html
  Zintanmilisen är ökänd för plundringar och mordbrand som den gjorde sig skyldig till under upproret mot Gaddafi-regeringen men verkar ha ingått en vapenvila med kringliggande stammar vilket förklarar att man vägrar lämna ut Saif Al Islam Gaddafi till NTC. NTC kämpar för att behålla Zintan-brigadens lojalitet och har usett en snubbe därifrån till försvarsminister i sin regim.

 3. Kerstin 16 januari, 2012 den 2:22 f m #

  Fast sen blev det inte mycket mer i media om Libyen och framför allt inte mycket av sanningen,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: