Libyen: Revolution mot ”rebell”-miliserna och NTC

20 Dec

De folkliga protesterna mot NTC-regimen fortsätter i Benghazi, som synes på videoklippet ovan. En av demonstranterna citeras av Steven Sotloff från Time Magazine:

”Vi förväntade oss att NTC skulle använda landets oljerikedomar till att ge oss arbeten… Men allt vi kan se är att bankerna fortfarande är stängda och att vi inte ens kan ta ut våra pengar. Situationen är värre nu än den var förut.”

En libysk professor i statskunskap berättar för Time:

”Allt har förändrats nu. De [NTC-regimen] har inte svarat upp mot folkets krav och våld mot politikerna är en möjlighet nu.”

Hans antagande bekräftas av en av demonstranterna som säger:

” Abd al-Jalil tror att vi är dumma. Men vi kommer att handgripligen få honom att ändra sig. (We will change him by force.) Han vet inte vad Benghazi innebär, men det kommer han att lära sig.”


Benghazi 16 december 2011 – folket mot NTC-regimen.

Missnöjet kokar också på andra håll. Jon Donnison, BBC News, rapporterar från Sirte där människor nyligen har blockerat huvudvägen till Tripoli i protest.

En av Sirte-borna sade till Donnison att de upplever det som att regimen straffar Sirte därför att Khadaffi bodde där.


Protest mot NTC-regimen i staden al-Bayda.


Även i Tripoli har protesten mot ”rebell”-miliserna utvidgats till att även gälla protester mot NTC-regimen.

På olika håll i Libyen fortsätter protesterna mot de avskydda ”rebell”-miliserna. Faktum är att denna protestvåg började i Benghazi, varifrån Steven Sotloff från Time Magazine rapporterade redan i mitten av augusti:

”I dag är [Benghazi-bornas] främsta oro riktad mot de gäng som iförda rebellernas arméuniformer terroriserar invånarna och använder sina vapen till att råna dem.”

En Benghazi-bo som intervjuades i Time sade redan i augusti:

”Vi hade många problem under Khadaffi, men då visste vi åtminstone vad vi kunde vänta oss och han kunde ge oss säkerhet. Idag vet vi inte vad som kommer att hända imorgon, och det oroar människor.”

Då, i augusti, bad denna Benghazi-bo om att få vara anonym av rädsla för repressalier från ”rebell”-miliserna. Idag har de folkliga protesterna mot dessa gäng vuxit till sådan omfattning att rädslan försvunnit. ”Rebell”-miliserna har i stor utsträckning blivit maktlösa mot den folkliga vreden.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: