Väpnat försök att driva bort ”rebell”-milis från Tripolis flygplats, bakhåll mot Libyens arméchef

11 Dec

Ett väpnat försök att driva bort ”rebell”-milisen från Zintan från Tripolis flygplats, som denna milisgrupp håller ockuperad, gjordes under lördagen. Det rapporterar flera internationella nyhetsmedier.


Ett AFP-reportage från i augusti när ”rebellerna” ockuperade Tripolis flygplats.

Det är oklart vad det var för väpnade styrkor som försökte köra bort den avskydda Zintan-milisen från flygplatsen. Enligt en talesman för Zintan-milisen var det ”den nationella armén” som angrep Zintan-”rebellerna” vid flygplatsen.
Men detta förnekas av en talesman för den nationella armén, Samy Kamuka, som istället säger till nyhetsbyrån ADP att det var ”före detta rebeller från Tripoli” som försökte driva bort Zintan-milisen från flygplatsen. Vad nu ”före detta rebeller från Tripoli” kan vara för något…

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger en annan talesman för Zintan-milisen att angriparna färdades i den nationella arméns fordon, men ”när vi frågade arméchefen Haftar om detta, sade han sig inte känna till dessa människor.”

Något som gör det hela särskilt mystiskt är att de som angrep Zintan-milisen vid flygplatsen också gick till attack mot ett filmteam från Al Jazeera, som gjort sig hatat bland motståndare till NTC och ”rebell”-miliserna.

Att den nationella armén skulle ha angripit Zintan-milisen vid flygplatsen låter också konstigt eftersom, enligt milischefen Al-Akhdar, Zintan-milisen håller flygplatsen ”på order av NTC-regimen”:

”NTC har gett oss skriftliga instruktioner att ta kontroll över flygplatsen och dess säkerhet.”

En källa närstående det s.k. ”Gröna motståndet” i Libyen – dvs det väpnade motstånd mot NTC och ”rebell”-miliserna som sägs vara lojal med ”Khadaffi-sidan” (om man nu kan tala om någon sådan) – hävdar att det var en gerillagrupp från det ”Gröna motståndet” som genomförde denna attack.

Det kan också ha varit en helt ny väpnad grupp av libyer som på eget initiativ försökte driva bort den terroriserande Zintan-milisen från flygplatsen.

I vilket fall som helst misslyckades försöket, och nu har de libyska luftfartsmyndigheterna beslutat att stänga flygplatsen, som brittiska The Guardian rapporterar:

”Några timmar senare stängdes flygplatsen och Libyen stängde av flygtrafiken över huvudstaden på grund av rädsla för att tre pickup-lastbilar med luftvärnskanoner som stulits av miliskrigare ska komma att användas för att beskjuta inkommande trafikflygplan.”

I en separat incident några timmar efter striden vid flygplatsen, undkom den libyske arméchefen generalmajor Khalifa Haftar med nöd och näppe ett bakhåll i Tripoli.

Det var en grupp beväpnade män som öppnade eld mot den bilkonvoj i vilken Haftar färdades. Enligt en militärtalesman som Al Jazeera talat med, tillfångatogs två av de män som legat i bakhåll för generalmajoren. Militärtalesmannen säger att förhör pågår med de två männen, men att det är oklart vilken grupp de tillhör.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “Väpnat försök att driva bort ”rebell”-milis från Tripolis flygplats, bakhåll mot Libyens arméchef”

  1. Kerstin 11 december, 2011 den 9:22 e m #

    Och vad är den ”nationella armén” för något? Vilka prickar består den av och av vem/vilka är den tillsatt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: