Masskamp på Tripolis gator, planer på generalstrejk mot de avskydda ”rebell”-miliserna ger hopp om revolution också i Libyen

7 Dec

Al Jazeera rapporterar (ovan) från ett Tripoli som präglas av folkets kamp mot de hatade ”rebell”-miliser som terroriserar Tripolis befolkning och arbetarklass:

”Nya barrikader reses över hela Tripoli. Lokalbefolkningen tar nu makten över sin egen säkerhet i egna händer. De säger att de inte vill veta av trakasserande milisgrupper med tunga vapen på sina gator längre.”

Al Jazeera rapporterar också i en artikel att de många barrikader som de protesterande byggt över hela Tripoli orsakade ”enorma trafikstockningar” under större delen av dagen.

Ali Shuaib från nyhetsbyrån Reuters rapporterar från Tripoli om att hundratals jurister och advokater i den libyska huvudstaden anslutit sig till de folkliga protesterna som kräver att ”rebell”-miliserna ska lämna staden.

Juristerna och advokaterna, som tågade till ”Martyrtorget” (f.d. ”Gröna torget”) för att där ansluta sig till massprotesterna, bar plakat som löd ”Nej till vapen” och ”Ja till rättvisa”.

Den utlösande faktorn för juristerna och advokaterna var att en ”rebell”-milis igår genomförde en attack mot åklagarkontoret i Tripoli. Nyhetsbyrån AP redogör för vad som hände:

När chefsåklagaren Abdul-Aziz al-Hassady igår lämnade sitt arbete, blev hans bil stoppad av en grupp beväpnade ”rebell”-milismän i en av deras vid det här laget lika klassiska som fruktade pickup-lastbilar med en kulspruta monterad på flaket. ”Rebellerna” slet ut överåklagaren från hans bil och krävde med vapen i hand att han skulle frige en annan medlem i deras ”rebell”-milis som arresterats misstänkt för mord. Samtidigt som detta ägde rum, omringades åklagarkontoret av ungefär trehundra tungt beväpnade ”rebell”-milismän.

En av de många jurister som deltog i dagens protestdemonstration, Adel M’salati, sade i sitt tal till demonstranterna apropå de allmänt avskydda ”rebellerna”:

”Det här är folk som suttit i fängelse. De lämnade fängelset, satte på sig revolutionsuniformer och har börjat stjäla på gatorna och attackera polisstationer.”

Rapporterna i medierna om de folkliga protesterna i Tripoli idag har, milt uttryckt, varit begränsade. (Mainstream-medierna fokuserar på nyheten att Saadi Khadaffi försökt ta sig in i Mexiko, som om Khadaffi-familjen fortfarande hade något inflytande i Libyen.) Men som vi förstår av Al Jazeeras reportage, är den folkliga kampen för att driva bort de hatade ”rebell”-miliserna omfattande. Dessa revolutionärer – verkliga revolutionärer, till skillnad från de reaktionära banditgäng som imperialismen utropat till ”revolutionärer” – har lovat att kampen för att driva ut ”rebell”-miliserna ska eskalera och den 20 december kommer man att blockera hela Tripoli om inte de avskydda miliserna gett sig av innan dess.

Nu hotar även arbetarna i Tripoli med en politisk generalstrejk ifall inte protestdemonstrationerna lyckas tvinga ut de beväpnade ”rebellerna”.

Vad det handlar om är att de arbetande massorna i Tripoli tar kampen om makten. Uppgiften för revolutionärer (alltså inte reaktionärer och rasister som kallar sig ”revolutionärer”) är att föra fram parollen att de libyska massorna inte bara kan, utan även bör göra som Al Jazeeras reporter säger att de är på väg att göra: Ta makten i egna händer! Nu först finns det hopp om en libysk revolution – frammotad, som så ofta förr i historien, av reaktionens (i detta fall de reaktionära, terroriserande ”rebell”-miliserna) piskrapp.

I den här situationen är det särskilt allvarligt att vissa inom vänstern har spritt illusioner gällande de reaktionära ”rebell”-miliserna. Vi kan för den libyska revolutionens skull vara tacksamma att denna helt absurda politiska propaganda inte har spritts i själva Libyen. Det skulle i så fall ha misskrediterat vänstern för lång tid framöver bland de libyska arbetarmassor som nu går ut i kamp.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “Masskamp på Tripolis gator, planer på generalstrejk mot de avskydda ”rebell”-miliserna ger hopp om revolution också i Libyen”

  1. Klas 8 december, 2011 den 4:00 e m #

    Trevligt att det anses finnas ett hopp ändå, så har väl inte tongångarna gått på denna bloggen innan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: