”Irhal!” – Masskamp på Tripolis gator för att köra ut de hatade ”rebellerna”

6 Dec

Nu har libyernas ilska över de reaktionära, maffia-liknande banditgäng som kallas ”rebeller” nått kokpunkten.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar om hur stora mängder Tripoli-bor idag blockerade flera av huvudstadens huvudgator för att pressa regimen att tvinga ut de avskydda ”rebell”-miliserna från Tripoli. De rasande människormassorna trotsade även rädslan och försökte köra ut ”rebellerna” från flera av de hus som dessa ockuperat sedan de med våld ockuperade Tripoli i augusti.

Efter flera veckor av växande vrede och protester, förbereds nu för imorgon en jättelik demonstration i centrala Tripoli – på det till ”Martyrtorget” omdöpta ”Gröna torget” – med ett enda budskap till ”rebell”-miliserna:

”Irhal!” – Försvinn!

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att den folkliga protestvågen mot de avskydda rebellerna bara väntas eskalera dag för dag från och med imorgon.

Det folkliga trycket är nu så stort att till och med den NTC-regim som kommit till makten på ”rebell”-milisernas bajonetter pressats att agera mot sina forna väpnade allierade. Detta är särskilt anmärkningsvärt mot bakgrund av regimens tidigare inställsamhet mot de rena banditgäng som så länge terroriserat libyerna på alla möjliga vis. Men nu känner sig till och med interims-premiärministern Abdel Rahim al-Kib nödsakad att ta till brösttoner mot sina gamla allierade. Han hotar nu med att, tillsammans med hundratusentals protesterande Tripoli-bor, stänga av all trafik i hela Tripoli från och med den 20 december om inte ”rebellerna” försvunnit från staden förfe det datumet.

Abdul Razzak Abuhajar, som leder Tripolis stadsråd, uttrycker den balansgång som NTC-regimen nu måste gå mellan den press den utsätts för från ursinniga invånare å ena sidan och de sympatier som regimen känner för ”rebell”-miliserna:

”Jag vill uppmana alla miliser som inte kommer från Tripoli att återvända hem. Vi är tacksamma för deras hjälp men nu är det dags för dem att återvända till sina familjer och hem och hjälpa till med att återuppbygga sina egna städer och liv.”

Vanligt folk är inte lika försonligt inställda till dessa härjande ”rebeller”, som många utländska observatörer rapporterat om. Sunday Times’ utsände skriver som så många andra reportrar på plats i Libyen:

”Människorna i huvudstaden är rasande på rebellgängen…”

Nyhetsbyrån AP:s utsände rapporterar att libyerna ”kokar av ilska över vad många av dem ser som interimsregeringens oförmåga att sätta stopp för sina brigader och deras våg av hämndattacker”.

AP-reportern rapporterar om hur ett stort antal människor blivit mördade av ”rebellerna” och beskriver atmosfären som ”bitter” och citerar en libyer:

”Detta är ingen revolution. Det är kaos.”

Gert Van Langendonck, från Christian Science Monitor har mött många människor som beskriver ”rebell”-miliserna som ”maffia”.

Han rapporterar att ”rebellerna” från Zintan har gjort att ordet ”Zintan” på sistone har kommit att bli synonymt med ”tjuv” bland människorna i Tripoli. Ändå, skriver han, är det ”rebellerna” från Misrata som har det värsta ryktet av dem alla.

Karlos Zurutuza från nyhetsbyrån IPS rapporterar från Bani Walid:

”Det är nästan omöjligt att hitta ett enda hus i Bani Walid som inte blivit plundrat eller nedbränt.”

Han citerar en av stadens invånare som säger:

”Kallar de detta ’befrielse’? För mig är det inget annat än en regelrätt ockupation!”

Bradley Hope från the National rapporterar från den libyska huvudstaden Tripoli, som han beskriver som helt i händerna på terroriserande ”rebell”-grupper, som är hatade och fruktade av befolkningen. Rubriken på hans artikel lyder:

”Efter Khadaffi är Tripoli en våldsam stad av väpnade små feodaldömen” (”After Qaddafi, Tripoli is a violent city of armed fiefdoms”)

En kvinna i Tripoli som Bradley Hope intervjuat säger uppgivet:

”Här finns ingen lag. De här brigaderna [’rebell’-miliserna] är överallt och gör vadhelst det behagar dem. Man måste försvara sig själv.”

Borzou Daragahi från Financial Times har rest runt i Tripoli och träffat mängder av människor som trots hoten från de reaktionära ”rebellerna” vågar uttrycka sin opposition. Han sammanfattar:

”Det blir allt fler invånare i huvudstaden som säger att de har fått nog av dessa svärmar av vapenviftande, självutnämnda revolutionärer som drar fram på gatorna och påstår sig beskydda invånarna mot lurande fiender.”

Barry Malone från nyhetsbyrån Reuters rapporterar att han hör invånare i Tripoli skrika efter en ”rebell”-patrull:

”Ni är precis som han var! Den ena diktaturen har ersatts av den andra!”

En man sade till Maria Golovnina från nyhetsbyrån Reuters:

”Det finns ingenstans att vända sig. Jag önskar att någon kunde kunde avväpna dessa gäng, de håller på att bli riktiga kriminella.”

En annan man sade:

”Om det inte slutar här kommer det att bli en reaktion. När ett tryck byggs upp kommer det att leda till en explosion… Det finns massor av ilska…”

Klassperspektiv har tidigare skrivit om den organisation som bildats för att köra ut ”rebellerna” ur Tripoli.

Då och då har mainstream-media rapporterat om hur Tripoli-bor trotsat rädslan och gett sig ut på gatorna för att protestera mot de hatade ”rebellerna”.

AFP rapporterar om en demonstration mot ”rebellerna” mitt i Benghazi.

De paroller som demonstranterna skrek var t.ex:

”Nej till väpnade miliser!”

”Vi vill inte ha ett andra Hezbollah!”

Det ska bli spännande att se hur mainstream-media och ”rebellernas” beundrare i väst kommer att handskas med denna nya libyska ”intifada” som visar upp den folkliga vreden mot de reaktionära, terroriserande ”rebellerna”. Ställer de sig på dessa libyska upprorsmakares sida? Eller klamrar de sig nostalgiskt fast vid sina ”älskade rebeller”? Det mest troliga är nog att de försöker förbigå alltsammans med tystnad samt försöker tona ned den ilska som folket uttrycker mot de hatade ”rebellerna” och istället ansluter sig till den (klassdominerade) syn på ”rebellerna” som ledaren för Tripolis stadsråd gav uttryck för.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “”Irhal!” – Masskamp på Tripolis gator för att köra ut de hatade ”rebellerna””

  1. Kerstin 9 december, 2011 den 4:15 f m #

    ”Men nu känner sig till och med interims-premiärministern Abdel Rahim al-Kib nödsakad att ta till brösttoner mot sina gamla allierade. ”
    Var var det vi såg något liknande? Var det inte i Egypten, där militären plötsligt blev snäll, och så offrade Västmakterna Mubarak, men nu vill de inte offra mer.
    Nu är Abdel Rahim al-Kib ”snäll”, sådär under galgen – men hur länge?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: