Egypten mellan revolution och reaktion

6 Dec

Valresultatet i den första omgången av det egyptiska valet har chockat många. Sammanlagt 60 procent av rösterna gick till islamister – Muslimska Brödraskapet eller de ännu mer konservativa Salafisterna.

Även om det var oväntat att de skulle få en så hög röstandel, är det inte förvånande att islamisterna skulle få en mycket hög andel av rösterna i detta första val efter Mubarak-regimens fall.

För det första är islamisterna ett oprövat kort för egyptierna. De har levt under decennier av förtryck, understött av väst-imperialismen. En av de främsta måltavlorna för detta imperialist-allierade förtryck har varit just islamister. Valet var definitivt en reaktion mot det imperialist-allierade förtrycket. Islamisterna har lagt stor energi på att i sin propaganda bunta ihop allt icke-islamistiskt – semi-fascistisk diktatur, det sionistiska Israels förtryck av muslimer, imperialistisk aggression mot Irak, den hatade nyliberalismen (som förstört Egypten) och marxism – till ett slags ”icke-islamistisk enhet”. Dessutom har framgångarna för islamister i Tunisien och den nya libyska regimens odemokratiska manövrer för att införa sharia-lagar förstås stärkt islamisterna i Egypten.

Detta utgör en viktig förklaring till valresultatet.

En annan förklaring är att många av de politiskt aktiva egyptierna kände en sund skepsis mot ett val som äger rum i ett Egypten som befinner sig under militärens järnhäl.


Många av Egyptens revolutionärer kände skepsis mot valet.

Wael Towfeek, en aktivist från ‘Revolutionary Left’ i Egypten, förklarade före valet:

”Bland de egyptiska arbetarmassorna dominerar ett bristande förtroende för hela valprocessen. I mer än femtio år har det egyptiska ’parlamentet’ inte get uttryck för de egyptiska massornas åsikter och önskemål. Valen till denna församling förfalskades på det mest flagranta vis om och om igen. De ser med den största skepsis på samtliga kandidater i valet.”

Medan vänstern i Egypten är splittrad, nyligen frigiven och i stor utsträckning saknar organisatoriska möjligheter och helt enkelt inte kan nå ut till massorna i detta väldiga land, har islamisterna genom religionens urgamla och djupa förankring i hela landet haft ett enormt försprång när det gäller att föra ut sin valpropaganda. I ett land där befolkningens flertal hållits nere i fattigdom och bristande utbildning har det varit en smal sak för religiösa populister att samla massor runt sina banér.

Vad man ändå måste komma ihåg är att trots den nytta de kunde dra av de redan befintliga religiösa nätverken, lyckades islamisterna – tillsammans med övriga – inte få mer än omkring hälften av de röstberättigade att gå och rösta.

Egyptens framtid kommer inte att avgöras vid valbåsen, utan bestäms av i vilken utsträckning revolutionen kommer att kunna gå vidare. Wael Towfeek säger:

”Rörelsen har redan vuxit och utvecklats. Nu är motståndet mot polisen och militären större, liksom beslutsamheten att besegra dem. Antalet deltagare i protesterna förra veckan växte på den tredje dagen av den andra intifadan, och protesterna spreds ännu mer och ännu snabbare över provisnerna ute i landet. Många har förlorat sina illusioner om en fredlig förändring. Nu råder en mer avancerad, mer mogen medvetenhet på en högre nivå bland deltagarna i protesterna. Där råder en större vaksamhet gentemot oppositionspartiernas manövrerande.”

Möjligheterna för den egyptiska revolutionen ligger i vågskålen. Där, liksom överallt annars, hänger mycket på om det kommer att formeras ett arbetarparti som kan erbjuda de kämpande massorna enhet och vägledning.

Vad som däremot med säkerhet kan förutsägas är att islamisterna kommer att göra sina anhängare djupt besvikna, eftersom de inte kommer att kunna svara upp mot de mest grundläggande behoven.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: