Libyen: De väpnade männen vid makten – terrorväldet fortsätter

3 Dec

”A time comes when silence is betrayal”, sade Martin Luther King.

Om tystnaden kring de nya, väpnade makthavarnas terrorvälde i Libyen är ett förräderi mot allt vad mänskliga rättigheter och respekt för det libyska folket heter, vet vi inte hur vi ska beteckna den ”förståelse” som från vissa håll visas gentemot detta terrorvälde.

Washington Posts Daniel Byman talar om ”den arabiska vintern” och skriver:

”I Libyen ser vi krigsherrar, islamister, stamledare och sådana som framställs som demokrater inbegripna i en maktkamp.”

Det blodiga kaos i Libyen som vi återgett på Klassperspektiv under de senaste månaderna, fortsätter. Reuters rapporterar om en väpnad sammandrabbning mellan två rivaliserande s.k. ”rebell”-miliser – en från Zintan och en från Janzour – väster om Tripoli igår. Enligt nyhetsbyrån lades en militärbas, som striden verkar ha handlat om, i ruiner som en följd av striden.

Men det är bara den senaste i en lång rad blodiga sammandrabbningar mellan rivaliserande så kallade ”rebeller” som slåss om krigsbytet.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar om att Tunisien tvingats stänga flera övergångar på gränsen mellan Libyen och Tunisien sedan väpnade libyska ”rebell”-miliser till och med beskjutit tunisiska tulltjänstemän med resultatet att minst en av de tunisiska tulltjänstemännen skottskadades.

Exakt vad som händer vid den libysk-tunisiska gränsen, där ”rebell”-miliser ockuperar den libyska sidan, är oklart. AFP skriver idag:

”På lördagen befann sig libyska krigare, flertalet från staden Zuwarah, i gränsområdet, berättar en AFP-reporter på plats. Regelbundna explosioner från eldgivning hördes och civila pickup-lastbilar lastade med tungt artilleri fyllde området.”

Tunisair har också upphört med alla sina flygningar till Tripoli sedan omkring trehundra väpnade ”rebeller” från en av dessa reaktionära miliser stormade ett av de tunisiska flygplanen ute på startbanan. Dessa män försökte med vapen i hand tvinga sig ombord på flygplanet, som skulle flyga andra sårade ”rebeller” till Tunisien för vård. Orsaken: De ville ”undersöka” omständigheterna kring en av dessa många väpnade sammanstötningar mellan olika ”rebell”-grupper. Att ”rebellerna” flitigt använder sig av metoden att med vapen i hand stövla in på sjukhus för att föra bort patienter som de vill ”undersöka”, känner vi alltför väl till. Men att de även stormar flygplan med sårade människor ombord var något nytt.

För ett par veckor sedan kablades nyheten ut över världen att FN-chefen Ban Ki-Moon skickat en skarpt formulerad rapport till FN:s säkerhetsråd om tortyr, godtyckliga gripanden och systematisk rasism utövade av Libyens ”rebell”-miliser, samt ett rättssystem i kaos.

Men därefter blev det tyst igen i de flesta medier.

I själva verket har terrorväldet i Libyen snarare permanentats än avtagit. De som svarar för förtrycket och övergreppen är just de beväpnade män som grep makten för några månader sedan.

Mitch Potter berättar i ett reportage från Tripoli i fredagens utgåva av the Star om hur den rasistiska etniska rensningen fortsätter, hur människor från Tawergha förföljs, arresteras, torteras och tvingas fly enbart på grund av sin hudfärg.

Benghazi, där ”rebellerna” styrt ända sedan i mars, visar tydligt de nya makthavarnas ansikte.

Asmaa Elourfi från nyhetsbyrån Magharebia rapporterar om ett ”rebell”-styrt Benghazi som karaktäriseras av ”ett tillstånd av nonchalans och endemisk korruption” (”a state of neglect and endemic corruption”).

Nu är det fem månader sedan många arbetare i Benghazi fick sina löner utbetalda, och misären breder ut sig även bland människor som tidigare hade det åtminstone socialt och ekonomiskt relativt hyggligt.

Imperialismen har satsat på dem som tillskansat sig makten i Egypten och Libyen – i båda fallen i princip samma sorts folk, en grupp väpnade, reaktionära män. I Egypten är det den reguljära krigsmakten, i Libyen är det de lokala krigsherrarna och dessas respektive ”rebell”-miliser.

I Egypten har det folkliga upproret för att störta de väpnade männen från makten påbörjats. I Libyen är det precis lika viktigt att det arbetande folket tar makten från de väpnade män som tillskansat sig denna, även om dessa genom en skicklig medieoperation lyckats skaffa sig epitetet ”rebeller”.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “Libyen: De väpnade männen vid makten – terrorväldet fortsätter”

  1. Kerstin 4 december, 2011 den 5:32 f m #

    Bra att ni fortfarande skriver om Libyen. För svenska media är saken redan klar. Libyen är befriat och Sverige gjorde en hedervärd insats för befrielsen :-(.

    Och nu är USA/Nato uppenbarligen igång med samma intrig-och våldspel i Syrien. Wesley Clarks profetia besannas systematiskt. Sen står Iran på tur och preludierna för den aktionen ser vi ju också tydligt idag. Men, Rysslands och Kinas reaktioner kan kanske leda till att bilden i Syrien inte blir densamma som i Libyen. Eventuellt blir den därmed värre dock, om USA/Nato inte tar Ryssland/Kina på allvar, och om de senare menar allvar och är beredda att agera i enlighet med sina varningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: