Tillbaka till Libyen: ”Rebell”-milis sätts in mot protesterande oljearbetare

22 Okt

De liberala och konservativa krafterna i Libyens styrande ”övergångsråd” NTC utsätts, liksom de olika milisgrupperna, för de första, väldigt avslöjande prövningarna av de libyska massorna.

Den första prövningen var när massorna i Tripoli – framför allt kvinnor – vågade sig ut på gatorna för att kräva att de avskydda milisgrupperna (så kallade ”rebeller”, även kända som ”revolutionärer” i borgerliga massmedier) skulle lämna deras stad. Klassperspektiv har tidigare berättat om detta.

Hur det gått med detta sedan den första dagens folkliga protester finns det tyvärr ingen information om – mer än att milisgrupperna struntar i befolkningens krav och behåller sitt väpnade grepp om huvudstaden.

”De skjuter helt kaotiskt,” berättar en förtvivlad Tripoli-bo: ”Slåss om var de ska sätta upp sina baser, gör räder mot hem utan tillstånd och ibland helt utan anledning.”

Hur det gått för de som organiserat dessa ”rebell”-kritiska protester – i ett klimat som kännetecknas av milisernas godtyckliga räder mot hem och bortföranden av tusentals personer till illegala fångläger där tortyr praktiseras – finns det ingen information om. Men så vitt vi vet, har det inte blivit fler protester, trots att problemet kvarstår oförändrat. Detta är exempel på den typ av frågor som mainstream-mediernas redaktioner i regel inte vill ställa. (Däremot låter de gärna envar som är okritisk mot NTC-grupperna komma till tals för att hylla dessa borgerliga och reaktionära krafter.)

Nästa politiska prövning av det nya styret kom när människor i några av de största arbetarstadsdelarna i Tripoli för ett par veckor sedan gick ut i en politisk protestdemonstration direkt emot NTC. Rapporterna från denna händelse, och de stridigheter som därefter följde, är fortfarande mycket bristfälliga och insvepta i imperialismens och NTC:s dimridåer. Men det tycks som om de milisgrupper som Tripoli-borna tidigare samlats för att köra ut slog ned denna demonstration med våld. Vi har sett filmklipp på hur folk från dessa arbetarstadsdelar under brutala former dagen efter fördes bort till ett okänt öde. Enligt de som svarade för dessa bortföranden var det Khadaffi-sympatiserande, infilyrerande ”krypskyttar” som greps, men det kan också ha varit vanliga arbetare som blev bortförda från sina hem, möjligtvis sedan några av dem tagit till vapen för att försvara sig och sina kamrater mot milisgruppernas attacker. Det finns ingenting som kan ge oss vägledning till vilken av versionerna som är den korrekta. Men andra rapporter bekräftar att ”rebell”-miliserna helt godtyckligt gör räder i arbetarhem och för bort människor för deras åsikter.

Nästa prövning för de liberala och konservativa grupper som nu försöker upprätta sin makt över hela Libyen, är arbetarprotesterna på oljebolaget Waha Oil (en joint venture mellan Libyens Nationella Oljebolag NOC och USA-bolagen ConocoPhillips, Marathon och Amerada Hess).

Oljearbetarna protesterar med kravet att företagets VD och vice-VD, som tillsattes under Khadaffi-diktaturen, ska avsättas. För en tid sedan fick de ett löfte om att deras krav skulle tillgodoses. Men nu meddelas det att NTC:s ”premiärminister” Mahmoud Jibril har intervenerat mot arbetarna. En av de protesterande arbetarna citeras i ”In Defence of Marxism”:

”Premiärminister Mahmoud Jibril satte stopp för överenskommelsen eftersom, som han sa, det var inte tid för förändring.”

Nu hade ju även NTC-premiärministern Mahmoud Jibril en topposition under Khadaffi-diktaturen. Mellan 2007 och 2011 tjänstgjorde han som chef för Nationella Ekonomiska Utvecklingsbyrån i Khadaffis Libyen, där han arbetade för privatiseringar och liberaliseringar av ekonomin, innan han bytte sida och gick över till NTC. De politiska åsikterna verkar han dock ha behållit.

”Arbetarnas förväntningar har redan börjat kollidera med ledningen för det nationella övergångsrådet (NTC)”, kommenterar ”In Defence of Marxism”. En av oljearbetarna säger:

”Det vi kan se är att det gamla folket sitter kvar, de dåliga, bossarna.”

Så länge det bara är knappt åttio oljearbetare som protesterar, är det nog tillrådligt att de är försiktiga. Väpnade män från de reaktionära, arbetarfientliga ”rebell”-miliserna har redan satts in mot arbetarna.

Minst en av de protesterande oljearbetarna har blivit gripen och bortförd av milismän som anklagade honom för att försöka ”organisera en mobb”.

De libyska oljearbetarnas protest kommer säkerligen att utnyttjas av den imperialistiska propagandan som ett ”skyltfönster” som ska visa att Libyen blivit ”demokratiskt”. Att NTC-ledaren Jibril ingripit mot arbetarna, att ”rebell”-milis redan satts in med våld mot arbetarprotesten, och att protesterande oljearbetare anklagas för att ”försöka organisera en mobb” (en ny variant på anklagelsen mot afrikanska arbetare att de var ”legosoldater”) kommer de emellertid att tala tyst om. Och framför allt kommer dessa arbetarfientliga ingripanden från Libyens olika nya makthavare att bagatelliseras. Till skillnad från Klassperspektiv, står dessa mainstream-medier inte på arbetarklassens sida.


Jackpot för Libyens nya makthavare.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: