En ny medieverklighet ger viktiga lärdomar för vänstern

22 Okt

En av våra besökare, signaturen Kerstin, skriver i en kommentar till vårt förra inlägg något som vi på Klassperspektiv vill ge ökad uppmärksamhet åt genom att lyfta fram det i en separat text:

”Det är oerhört skrämmande att läsa och höra amerikanska politiker tala om hur de och övriga Nato-länder kan lära från Libyeninsatsen, att man här har en bra modell för att ta ner oönskade regimer. Men, säger man, de europeiska staterna i Nato är för dåligt utrustade och behöver öka sina militärutgifter.
http://www.nytimes.com/2011/10/22/world/africa/nato-war-in-libya-shows-united-states-was-vital-to-toppling-qaddafi.html?_r=1
The United States military has spent just $1.1 billion in Libya and, in the words of Vice President Joseph R. Biden Jr., “didn’t lose a single life.” He added that “this is more of the prescription for how to deal with the world as we go forward than it has been in the past.”
”Hur vi ska handskas med världen!
Det är verkligen skrämmande att höra att USA:s vicepresident nu säger att kriget mot Libyen föreskriver hur USA ska ”handskas med världen” i framtiden.”

Mitt framför våra ögon har NATO-kriget mot Libyen skapat en helt ny imperialistisk doktrin för ”politiskt accepterade” erövringar.

Grundmetoden har i och för sig funnits där länge – från ”upproren” mot Mossadeq i Iran och mot Arbenz i Guatemala redan i början av 1950-talet, via ”upproren” mot Lumumba i Kongo på 1960-talet och UNITA:s ”uppror” mot MPLA i Angola på 1970-talen och revolten mot Maurice Bishop på Grenada på 1980-talet och fram till vår tid. Även om det förstås finns vissa skillnader mellan de imperialiststödda upproren (och i Grenada utnyttjades ett uppror tvärtom), så är den imperialistiska taktiken i grunden densamma.

Det som lagts till och som gjort att en helt ny doktrin för ”politiskt accepterade” erövringar kunnat skapas, är två faktorer:

För det första har det nu visat sig att det är möjligt att genomföra massiva Psyop-operationer genom massmedia på en hittills oemotsvarad skala. Ensidigheten i rapporteringen av Libyenkriget saknar motsvarighet utanför rigida diktaturstater. De uppfattningar som imperialismen velat att vi ska hysa har trummats igenom på ett sätt som kan jämföras med hetskampanjen mot Trotskij i Sovjetunionen på 1930-talet. Anledningen till detta är förstås att ledningen för den traditionella arbetarrörelsen (i Sverige representerad av socialdemokratin och vänsterpartiet) inte bara har gjort en total kapitulation för borgerligheten, utan även gått över till borgerligheten. Det finns inte längre några ”motröster” som under tidigare epoker.

För det andra spelar den moderna högteknologin en viktig roll. Med 2010-talets luftkrigföring har de stora staterna nått en militär överlägsenhet mot fattiga länder som de inte haft sedan conquistadorerna krossade de amerikanska imperierna på 1500-talet. Detta gör att imperialisterna kan föra mycket effektiva krig – helt klart var det NATO:s bombningar som utplånade den libyska krigsmakten, så att de odisciplinerade beväpnade gängen på NTC-sidan till slut kunde segra – utan att det kostar dem själva särskilt mycket i form av människoliv. Som alla vet, var det först när kropparna av stupade amerikanska soldater kom hem i allt större antal som protesterna mot Vietnamkriget kom igång på allvar i USA.

Detta ger också oss som har all anledning att motsätta oss imperialismens politik all anledning att diskutera våra metoder. Lärdomen för oss kan inte vara tydligare:

Vi behöver utveckla och bredda våra egna medier, eftersom de är de enda pålitliga ”motrösterna” i en värld där ledningen för den traditionella arbetarrörelsen har satt sig i knät på klassfienden.

Det innebär två uppgifter:

* Att hjälpa till att ge spridning åt vänstertidningarna och andra ”motröster”.

* Att kritiskt debattera innehållet i vänstertidningarna och andra ”motröster”, eftersom innehållet i dessa fått en större betydelse än på många decennier.

Vi från Klassperspektiv vill lyfta fram följande vänstertidningar:

Arbetaren
ETC
Internationalen
Marxismen idag (vars senaste nummer har en lång och mycket utmärkt artikel om Libyen)
Offensiv
Proletären

Olika tidningar har olika politiska linjer i vissa frågor – frågor som kan vara nog så betydande (t.ex. ägnas huvudartikeln i senaste Marxismen idag åt att beskriva Polens arbetarrevolt för 30 år sedan på ett sätt som knappast Proletären skulle skriva) – men i grund och botten kan dessa tidningar betecknas som nödvändiga ”motröster” mot borgerlighetens propagandamegafoner.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “En ny medieverklighet ger viktiga lärdomar för vänstern”

  1. Kerstin 22 oktober, 2011 den 5:52 e m #

    Kerstin är inte en signatur bara, det är mitt namn och jag försöker inte på något sätt vara anonym 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: