Sirte har krossats – vilken väg framåt för Libyen?

20 Okt

Slutligen klarade Sirtes försvarare inte längre av att stå emot övermakten hos de NATO-uppbackade NTC-miliserna. Igår onsdag lyckades NTC-armén, efter att ha fört fram stora förstärkningar, återupprätta inringningen av Sirte.Därefter sattes ett kraftigt bombardemang in som till slut knäckte motståndet.

Gabriele Rossi från Läkare utan Gränser berättar att de delar av Sirte som han sett är ”nästan fullständigt förstörda”.

Mary Beth Sheridan från Washington Post citerar en kvinna som lyckats fly förintelsen i Sirte.

Hon berättar om NTC-milisernas brutala framfart:

”De stjäl från husen. Om de inte hittar någonting så förstör de huset.”

Det finns absolut ingenting progressivt i det lika tragiska som onödiga förintandet av denna stad med 130 000 invånare. Sirte och många av dess invånare har lagts till listan över blodsoffer för imperialismens hunger efter olja. Om det varit en genuin demokratisk revolution i Libyen så hade en eventuell konflikt mellan Sirte och de nya makthavarna kunnat lösas genom förhandlingar, och definitivt utan inblandning av bombflyg från de värsta imperialistiska staterna på vår jord. Men från NATO:s och dess anhängare bland NTC-miliserna har det aldrig funnits något intresse av en fredlig, demokratisk lösning.

Det ser också ut som om uppgifterna i början av veckan att Bani Walid ockuperats av NTC-miliserna var korrekta. En grupp från Röda korset rapporterar från ett besök i Bani Walid:

”Vi fann en spökstad med klara spår efter strider.”

Bland dem som dödades i slutstriden om Sirte befann sig den forne diktatorn Khadaffi. Detta skapar definitivt en ny situation som inte nödvändigtvis behöver gynna de liberala och konservativa krafter som grupperats på NTC-sidan.

Folket i Libyen är delat. Vissa har stött Khadaffi – en del av dem har av olika anledningar hyst ett genuint stöd för den forne diktatorn, medan somliga drivits i armarna på Khadaffi-sidan av de reaktionära NTC-milisernas rasistiska och arbetarfientliga skräckvälde. Vissa har stött NTC-sidan – en del av dem har av olika anledningar hyst ett genuint stöd för NTC-miliserna, medan somliga drivits i armarna på NTC-sidan av rädsla för att Khadaffi-diktaturen ska återvända.

I och med att Khadaffi är borta, kan de som motvilligt, av ”taktiska skäl”, drivits i armarna på någon av dessa i grunden reaktionära sidor, börja ta steg mot ett självständigt organiserat motstånd mot de reaktionära NTC-milisernas rasistiska och arbetarfientliga skräckvälde. De första ansatserna till detta har vi sett i och med att delar av Tripolis befolkning vågat sig ut i protestdemonstrationer för att visa att de reaktionära NTC-miliserna inte är välkomna i deras stad.

Rättvisepartiet Socialisternas teoretiska tidskrift Marxismen Idag utkommer just i dag med en mycket klarsynt, sjusidig analyserande artikel om Libyen. Den kan varmt rekommenderas!

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “Sirte har krossats – vilken väg framåt för Libyen?”

  1. Kerstin 20 oktober, 2011 den 11:57 e m #

    Jag skulle gissa att även de islamistiska jihadisterna kommer att försöka göra sig av med NTC-rådet så snart pengarna getts tillbaka till Libyen. Vad som kan komma ut av det här kriget kan bli hur förfärligt som helst i jämförelse med vad man hade kunnat skapa om man hade valt fredliga förhandlingar i första hand.

    Tragiken är gigiantisk, med tanke på hur det är i Irak idag, som knappast är en land som befinner sig i återhämtning ens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: