Internt bråk mellan olika ”rebell”-grupper i Libyen, men den rasistiska terrorvågen hörs det ingen oenighet om

16 Okt

Kapitalistiska och NATO-vänliga CNN rapporterar förskräckt om hur de olika NTC-milisgrupperna börjar anklaga varandra och börjar hota med att vända sig emot varandra.

Finns det någon rapport om att någon av dessa milisgrupper agerat mot den omfattande rasistiska och arbetarfientliga terror som ”rebell”-miliser utövar mot ”svarta” människor? Dessa massakrer riktar sig faktiskt mot den största gruppen av Libyens arbetarklass, ”svarta” gästarbetare. Gäller konflikten bland ”rebellerna” denna rasistiska terror mot arbetarklassen? Nej, inte alls.

Reaktionära NTC-miliser har utfört sådana rasistiska attacker mot arbetarklassen under hela upproret – från de allra första dagarna i februari och fram till nu – och över hela Libyen – i Benghazi, i Tobruk, i Tripoli, i Tawergha, i stad efter stad. Dessa rasistiska lynchmobbar tillåts än i dag verka med oförminskat raseri. Staden Tawergha är fortfarande etniskt rensad av dessa vidriga rasistiska lynchmobbar som kallar sig ”revolutionärer”.

Det finns inte några som helst rapporter om att vare sig någon enda ”rebell”-milisgrupp eller NTC-regimen gjort något över huvud taget för att sätta stopp för denna massiva attack mot Libyens arbetarklass, befria oskyldiga fångar, ge offer för rasism och tortyr upprättelse, tillåta de fördrivna och deporterade civila att återvända till sina hem, upplösa de kriminella terrorgängen eller ställa de ansvariga inför rätta.

Så vad är det då som hotar att slita sönder enigheten mellan de olika ”rebell”-milisgrupperna? Ja, de bråkar helt enkelt om det som är viktigt för dem. Makt.

Under tiden fortsätter reaktionärerna att splittra den libyska arbetarklassen genom att utså misstankar om att ”svarta” arbetare skulle vara ”legosoldater” och ”folkfiender”. Det verkar det inte finnas någon av ”rebell”-grupperna som agerar emot.

(Om någon av våra besökare skulle ha uppgifter på att någon enda ”rebell”-grupp skulle ha agerat för att stoppa den omfattande rasistiska och arbetarfientliga terrorvågen, tar vi på Klassperspektiv tacksamt emot sådana uppgifter. Skicka det gärna till vår kommentarsfunktion.)


Dessa ”svarta” arbetare får betala dyrt för att reaktionärer spelar ut det rasistiska kortet mot den libyska arbetarklassen.


De ”svarta”, som före februari 2011 utgjorde en stor del av den libyska arbetarklassen, vittnar om den massiva arbetarfientliga terrorn i ”rebell”-kontrollerade områden av Libyen.


”Libyen är en av de farligaste platserna idag om du är svart och afrikan.” När t.o.m. ”rebell”-vänliga Al Jazeera uttalar detta, förstår man att den arbetarfientliga rasistiska terrorn i Libyen äger rum på en massiv skala. Det är uppenbart att Libyens ”svarta” arbetarklass inte kan vänta sig någon hjälp från någon av ”rebell”-miliserna.

Självklart är Klassperspektiv, som står på en arbetarklassposition, uttalat emot såväl arbetarfientliga, rasistiska och reaktionära ”rebell”-miliser, liksom vi är uttalat emot den arbetarfientliga NTC-regimen och den arbetarfientliga Khadaffi-diktaturen. Eftersom det inte verkar finnas någon enda ”rebell”-grupp som försvarar dem som utsätts för lynchmobbarna, driver ”rebellerna” dessvärre huvuddelen av Libyens arbetarklass rakt i armarna på Khadaffi-sidan. Det är ett svårt bakslag för alla revolutionära krafter i regionen.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

7 svar to “Internt bråk mellan olika ”rebell”-grupper i Libyen, men den rasistiska terrorvågen hörs det ingen oenighet om”

 1. Erik H 16 oktober, 2011 den 11:51 e m #

  Äntligen kom här på pränt vad jag länge känt men inte själv lyckats formulera.
  Stort Tack Klassperspektiv!
  http://goo.gl/13Zj5

 2. klassperspektiv 17 oktober, 2011 den 8:15 f m #

  Tack själv, Erik! Vi på Klassperspektiv kommer att fortsätta spegla sådana nyheter om bl.a. Libyen som mainstream-medierna inte ger någon större uppmärksamhet. Tack också för karikatyrteckningen. Den säger väldigt mycket om situationen i Libyen!

 3. erik andersson 17 oktober, 2011 den 11:55 f m #

  ”den största gruppen av Libyens arbetarklass, ”svarta” gästarbetare”

  Har ni någon källa på att det faktiskt är så klassamansättningen ser ut?
  Har ni någon koll på hur stor andel av de som var gästarbetare före inbördeskriget som fortfarande är kvar i Libyen?

  I övrigt tycker jag jämförelsen med Grozny är betydligt bättre än med Leningrad.

  Mycket läsvärda inlägg med bra refferenser senaste dagarna med, tack för det.

 4. Kerstin 17 oktober, 2011 den 1:49 e m #

  Suveränt påpekande att det är de svarta som är arbetarklassen i Libyen, för så är det ju.

  Sen är det inte så dock, att alla svarta är gästarbetare. En hel del av dem är, eller var om de är dödade, infödda ättlingar till de slavar som de arabiska libyerna höll och ägnade sig åt att sälja från Libyen, där Benghazi var centrum för slavhandeln. Tawergha, som utplånats av rebellerna, var den plats där man höll slavarna innan de skeppades vidare och det är skälet till att Tawergha var en helsvart stad. Där bodde ättlingarna till de slavar som blev kvar där sedan slavhandeln upphörde eller minskade radikalt. Troligen därför dessa svarta hatas så intensivt av Benghazirebellerna.

  Under senare år har Benghazimaffior ägnat sig åt en mycket lönsam flyktingsmuggling, eller ska vi kanske kalla det ”flyktinghjälp”? Den här verksamheten satte Ghadafi P för för några år sedan på begäran från EU och Italien som inte ville ha in fler afrikanska flyktingar, och som därför ville stoppa trafiken av sådana från Libyen. Ghaafi fängslade då ledande människohandlarna. Det var i huvudsak dessa f.d. maffialedare som rebellerna släppte ut från ett fängelset så fort de kunde efter 14/2 i år och som från början utgjorde kärnan i det väpnade upproret mot Ghadafi och som Ghadafi kallade gangsters och råttor och förklarade att han skulle förgöra.

  De var alltså inte fängslade för att Ghadafi var arbetarfientlig, vilket jag tvivlar på att man kan hävda att han var. Han var nog snarare oppositionsfientlig i allmänhet. Ghadafi var dessutom inte rasist, i varje fall inte i sin politik, och han var dessutom för kvinnlig frigörelse. Inte i något arabiskt land har kvinnorna haft en så stor frihet och så mycket rättigheter, enligt lag, som i Libyen. Detta ska också fram, även om man har ett horn i sidan till Ghadafi.

  Vidare har NTC-rådet tydligen, och enligt Jalil, tillhållit rebellerna att inte gå så hårt fram mot de svarta. Det har inte hjälpt. Av detta kan man dra slutsatsen att Jalil m.fl. i rådet i själva verket inte har någon som helst kontroll över ”sina stridande trupper” och över vad som sker i landet.

  Media borde också informera om att rebellerna har mängder med just inhyrda stridande, just det som media i Väst ständigt beskyller Ghadafi för att ha. Det är rövarband från Eurasien som lever på att dra runt och kriga och mörda varhelst de betalas för att göra det. Dessa inhyrda mördare är inte mycket till socialistiska revolutionärer, lika lite som de grupper bland rebellerna, som Belahdjs styrkor ex. som är jihadister är det. Fria fackföreningar är inte deras målsättning, utan ett emirat av samma typ som i Saudiarabien, där, vad jag vet, det inte är så gott om fria fackföreningar och där kvinnornas rättigheter är noll i stort sett, fast de alldeles i dagarna fått rätt att rösta i lokala församlingar.

 5. erik andersson 19 oktober, 2011 den 5:17 e m #

  I artikeln står det: ”as many as 2.5 million migrants worked in Libya, making it one of the biggest importers of labor in the region. The migrants came mostly from Africa and Asia for jobs in the oil and construction industries.”

  ”Så många som” betyder inte att det de facto fanns 2.5 miljoner gästarbetare och det ges ingen källa i artikeln för detta påstående, som jämförelse har wikipedia en uppgift om att 3% av befolkningen är immigrantarbetare (vilket då borde motsvara ca 200 000 personer) men inte heller den siffran redovisas det någon källa för och utifrån vad man läst på andra ställen tror jag den är felaktig, men bara för att visa hur osäkert det är att bara ta uppgifter på nätet så där rakt av:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Libya#Foreign_population

  Vidare säger artikeln ”from Africa och Asia”, utan att precisera hur många av de som kom från Afrika, vi ser inte heller någon uppdelning mellan ”sub-saharan africa” och Nordafrika, vilket vore relevant när det är ”svarta” migrantarbetare från just Afrika söder om Sahara vi pratar om. Om vi trots allt utgår från att siffran 2,5 miljoner migrantarbetare i Libyen vid krigsutbrottet stämmer så kan vi utifrån den här artikeln läsa oss till att det högst kan röra sig om 900 000 arbetare från länder söder om Sahara:
  http://www.immigrationmatters.co.uk/millions-of-migrant-workers-trapped-in-libya.html

  Slutligen vad gäller uppgiften om 1.64 miljoner Libyska arbetare på wikipedia så gäller detta den officiella (? vart siffrorna kommer ifrån är oklart…) arbetskraften, vilket jag tvivlar på måste vara samma sak som de facto arbetskraften, vilket i sin tur inte är samma sak som arbetarklassen i stort (ungdommar, pensionärer och andra som av olika anledningar för tillfället inte ingår i arbetskraften tillräknas ju ändå klassen).

  Slutsatsen måste nog bli att hur man än räknar så är inte en majoritet av den Libyska arbetarklassen ”svarta” arbetare.

  (Fortfarande är det ju dock en betydande del och självklart ursäktas inga övergrepp utifrån hur stor andel det rör sig om. Men det är ändå relevanta uppgifter i diskussionen.)

 6. klassperspektiv 19 oktober, 2011 den 6:23 e m #

  Erik Andersson, det kan hända att du har rätt. I vilket fall som helst var det kanske förhastat att säga att de ”svarta” utgjorde huvuddelen av den libyska arbetarklassen. Du har rätt, det borde vi ha kollat upp bättre. Vi har justerat det till att de före februari 2011 utgjorde en stor del av den libyska arbetarklassen. Faktum kvarstår ändå, som du påpekar, att ”rebellernas” övergrepp mot de ”svarta” migrantarbetarna är oförsvarbart, och de har en arbetarfientlig dimension. Tack för ditt påpekande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: