Förstörelsen av Sirte påminner om ”de värsta scenerna i Grozny” – värre än allt annat i Libyen

16 Okt

Medan de illa slagna NTC-miliserna slickar sina sår utanför Sirte, som de förgäves försökt erövra i två månaders tid, kommer det in allt fler rapporter om vad de och NATO har ställt till i denna stad med 130 000 invånare.

Ben Farmer och Ruth Sherlock från brittiska the Telegraph – en tidning som knappast kan beskyllas för att vilja överdriva NTC-milisernas och NATO:s brott – rapporterar direkt från Sirte att den libyska staden nu mest av allt påminner om ”de värsta scenerna i Grozny”.


Förstörelsen av Tjetjeniens huvudstad Grozny sades ofta sakna motstycke i efterkrigstiden. Nu rapporterar två brittiska journalister att Sirte har utsatts för en lika omfattande ödeläggelse.

Praktiskt taget samtliga mainstream-medier beskrev ofta och med stor inlevelse den förödelse som staden Misrata utsattes för under det libyska inbördeskriget. Att Sirte nu enligt rapporter utsatts för en ännu värre förstörelse, ges inte lika stor uppmärksamhet. Vad som gör det hela ännu värre är att Khadaffi-sidans bombardemang av Misrata användes som argument för NATO-bombningar av de styrkor som belägrade den staden (enligt FN-resolution 1973 om att skydda civila områden från anfall), medan det nu är NATO och NTC-milisen som själva åsamkat Sirte denna värre förstörelse.

Telegraphs Ben Farmer och Ruth Sherlock skriver:

”Efter nio dagars intensiv beskjutning och bombardemang påminner de raserade resterna av hela bostadskvarter och ruinerna av vad som en gång var bekväma hem mer om de värsta scenerna i Grozny mot slutet av Rysslands blodiga tjetjenska krig, än om någonting annat i Libyen hittills.”

Det finns ingen möjlighet att fastställa hur många civila som dödats genom NATO-bomber och NTC:s artilleribombardemang av Sirte, men enligt the Telegraph rapporterade ett sjukhus ett genomsnitt på 170 dödade eller sårade om dagen – vilket skulle innebära uppemot tvåtusen de senaste tio dagarna.

Men detta är bara från ett lasarett och för bara tio dagar. Med största sannolikhet är dödstalet för två månaders belägring och bombardemang av Sirte mycket högre.

Och dödandet fortsätter. Ben Farmer och Ruth Sherlock skriver:

”Området runt nätverket av gator där allt mellan 200 och 500 lojalister fortfarande håller ut har förvandlats till ett dödens fält där lojalister, civila och den nya libyska regimens trupper dör varje dag.”

The Telegraphs utsända rapporterar om ett möte med en familjefar som lyckats ta sig ur staden trots det dödliga bombardemanget. Mannen berättar att han inte kunnat ta sig till sitt arbete på lasarettet efter den 10 september – sedan dess har han och hans fru, deras fem barn i åldrarna fyra månader till nio år, samt hans moster levt i misär i källaren till ett annat hus, där de tillsammans med en annan familj sökte skydd från det urskillningslösa bombardemanget av staden. Mannen skakade fortfarande av rädsla och chock när han berättade för de brittiska journalisterna att han bara vågade sig ut för att skaffa mat, vilket var mycket farligt eftersom alla bostadshus i området (utom mirakulöst nog hans eget) förstördes i bombardemanget. Till slut fick familjerna mat utdelad av lokala myndighetspersoner.


Civila i Sirte som haft turen att överleva finner de hem som de flytt ifrån av allt att döma plundrade.

En kvinna som uppges ringa från Sirte berättade igår att NTC-milisen går in i människors hem och massakrerar hela familjer, att de mördar sina krigsfångar. Kvinnan berättar också att Moammar Khadaffis son Khamis har blivit dödad i Sirte. (Se klippet ovan.) Klassperspektiv kan förstås inte att bekräfta dessa uppgifter, men utländska medier har rapporterat att NTC-milisen avrättar krigsfångar i Sirte. Den uppringande kvinnan uppmanar världssamfundet att protestera mot vad hon beskriver som ”folkmordet”.

Blodbadet i Sirte och Libyen borde väcka indignation hos vanliga människor i grannländerna.
Det kommer också uppgifter om att folk i både arabvärlden och Afrika söder om Sahara går ut i stora massprotester mot NATO:s och NTC:s aggressionskrig i Libyen, även om våra starkt partiska mainstream-medier inte nämner detta över huvud taget.

Enligt källor som stödjer Khadaffi-sidan i det libyska inbördeskriget pågår stora folkliga protester mot NATO:s och NTC:s aggressionskrig i Libyen. Dessa demonstrationer ska ha gett uttryck för en särskilt stor upprördhet över de blodiga attackerna mot staden Sirte. Nu är detta en mycket osäker källa som måste tas med en stor nypa salt när det gäller dylika uppgifter, som gynnar Khadaffi-sidan. På Klassperspektiv har vi ändå beslutat att ta upp detta eftersom det finns bilder och filmklipp som eventuellt bekräftar uppgifterna, och eftersom vi knappast kan vänta oss att mainstream-media skulle rapportera om detta. Vi uppmanar läsare som får uppgift om sådant genom twitter eller dylikt att skicka in sådant genom vår kommentarsfunktion.


Massdemonstration i Mali mot NATO:s och NTC:s aggressionskrig. Som synes är det väldigt stora folkmassor som upprörs av det pågående kriget.


I Sydafrika har arbetarklassen länge varit ute i massprotester mot NATO:s och NTC:s aggressionskrig, som synes av detta reportage från CCTV News. Detta är samma proletära kämpar som störtade den reaktionära apartheidregimen.

Liknande röster kommer från Egypten, och i synnerhet den egyptiska arbetarklassen. Exempelvis har så framträdande personligheter inom den egyptiska arbetarklassen som Kamal Abouaita, ordföranden för den första oberoende fackföreningen i Egypten, och Mamdouh Habashi, från Egyptiska Socialistpartiet, höjt sina röster mot NATO:s aggressionskrig.


bild: tunisia-protest
Folklig protest i Tunis mot NATO:s och NTC:s aggressionskrig.

Bland afro-amerikaner i USA har det länge funnits en stark vrede över NATO:s och NTC:s aggressionskrig och vågen av rasistiska övergrepp i NTC-kontrollerade områden av Libyen. Demonstrationer mot kriget i USA har haft ett särskilt stort inslag av afro-amerikaner.

Glen Ford på amerikanska vänstertidskriften Black Agenda Report, News, Commentary & Analysis from the Black Left gör sig i ett nyligen sänt radioprogram till tolk för dessa känslor. Med undertryckt raseri över det öde som drabbat så många ”svarta” människor som hamnat i klorna på vad han kallar ”världens största lynchmobb” sade Ford bland annat detta:

”Var är människorna från Tawergha, den huvudsakligen svarta libyska staden som sopades bort från jordens yta av rebellerna? Många av de som inte blev dödade eller tillfångatagna har helt klart tagit sig till Sirte och Bani Walid, för att bjuda ett sista motstånd mot de rasistiska mördare som västerlänningar som Amy Goodman från Democracy Now kallar ’revolutionärer’.

Rebellerna är skamlösa – absolut skamlösa – i sin beslutsamhet att rensa Libyen från sin svarta befolkning. De är som de arabiska Knights of the Ku Klux Klan, uppbackade av ett europeiskt och amerikanskt flygvapen, en rasistisk milis vars krigare har svurit att ’rensa ut svart hud’ och som skriver den arabiska motsvarigheten till ’nigger’ på väggarna till deras besegrade svarta landsmäns hem.

Det de säger för att rättfärdiga sina etniska rensningar och summariska avrättningar av svarta fångar klingar ganska välbekant för amerikanska öron, eftersom det är precis vad våra egna utövare av Vit Terror brukar och brukade säga. Tawergha-borna våldtog kvinnor, hävdar rebellerna – till och med när internationella observatörer rapporterar att det är rebellerna och slöddret som omger dem som systematiskt våldtar tillfångatagna svarta flickor och kvinnor.”

Glen Ford gav också en hyllning till de svarta män och kvinnor som i Sirte bjuder motstånd mot de reaktionära, rasistiska miliserna:

”Svarta soldater kämpar för sin överlevnad mot världens största lynchmobb, som USA och Europa väpnat till tänderna.”


Glen Ford på den amerikanska vänstertidskriften Black Agenda Report säger: ”Svarta soldater kämpar för sin överlevnad mot världens största lynchmobb, som USA och Europa väpnat till tänderna.” Filmklippet sägs visa några av dessa ”svarta” libyska soldater nära Sirte. Vissa cyniker tar för givet att de är ”legosoldater”, trots att t.ex. Amnesty Press konstaterat att det inte finns belägg för detta.

Lyssna på en färsk radiointervju med Glen Ford på samma tema i youtubeklippet ovan.

garvey garvey rise agen
teck wi from dis evil den
garvey garvey rescue wi
from disyah ideology
mek dem know wi still black an’
proud
from egypt to timbucktu
from morrocco to south afrika too
we walk proud over de Ian’
corn children say it loud
mek dem know wi still black and
proud

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “Förstörelsen av Sirte påminner om ”de värsta scenerna i Grozny” – värre än allt annat i Libyen”

 1. Kerstin 17 oktober, 2011 den 2:23 e m #

  På den här sidan hittar man en samling foton från Sirte idag:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2049108/Libya-wars-stand-Sirte-Pictures-city-shelled-smithereens.html?ito=feeds-newsxml

  Det var om den här staden Wolgang Hansson i Aftonbladet (11/10) apropå striderna om Sirte skrev:
  Om det inte varit för Moammar Gaddafis storhetsvansinne hade Sirte fortfarande varit ”en smutsig liten by av lerhyddor”

  Så drar man försåtligt propagandan mot Ghadafi. Att han, till skillnad från exempelvis Nigerias regering, som vi såg på TV igår (Dokument utifrån), där folket inte sett röken av vinsterna från oljeutvinningen utan bara fått sitt land förstört av den (fruktansvärd miljöförstörelse), satsat Libyens oljeinkomster på landets uppbyggnad och för att bygga bra bostäder åt libyerna, skolor och moderna sjukhus, det är tecken, enligt Hansson, på en allvarlig defekt i *Ghadafis personlighet. Storhetsvansinne måste betraktas som en sådan defekt.

  Vad menar Hansson? Att eftersom Sirte bara är ett storhetsvansinnesverk så är det väl bra att man ser till att återställa staden till vad den var vid tiden innan den drabbades av detta storhetsvansinne??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: