Upproret i Tripoli verkar nedslaget för denna gången – avrättningar av krigsfångar i Sirte

15 Okt

Diego Marín från Telesur förser oss med den hittills mest detaljerade rapporten om folkupproret i Tripolis arbetarstadsdelar som började igår.

Telesurs utsände rapporterar att det började på fredagsmorgonen med att människor gick ut på gatorna i bostadsområdena Abu Salim, Souq al Jum’aa och två andra bostadsområden för att protestera mot NTC-regimen. Många av dem var uppenbarligen för Khadaffi, som denna unga kvinna på ett tidigare filmklipp från Tripoli, redigerat av en pro-Khadaffi-källa.

Dessa demonstrationer slogs ned av NTC-styrkor. Som svar på detta gjorde NTC-motståndarna väpnat motstånd i alla dessa bostadsområden.


Sukant Chandan från British Civilians for Peace in Libya berättar om arbetarstadsdelen Abu Salim i Tripoli. Klassperspektiv vill bara återigen understryka att vi inte ger något som helst stöd åt den störtade diktatorn Khadaffi, samtidigt som vi motsätter oss NTC:s och NATO:s terrorvälde i Libyen

Marin berättar att just nu har striderna lugnat ned sig i Tripoli, men de väntas blossa upp igen under natten.

Han berättar också att NTC-styrkorna har gripit många av de protesterande:

”Vi har informerats att dessa gripanden var mycket våldsamma, en del av de gripna har blivit slagna, sparkade eller knivhuggna. Detta sker samtidigt som det uttrycks oro över hur NTC-styrkor behandlar människor i deras fångenskap.”

Nyhetsbyrån Reuters’ utsända blev själv vittne till en av dessa brutala incidenter:

”NTC-krigare släpade ut en man från ett lägenhetshus i Abu Salim, där stödet för överste al-Khadaffi sedan länge är stort. Medan han blev sparkad och slagen, högg en av NTC-männen en kniv i hans rygg.”

Sky News meddelar att många ”svarta” människor släpades ut från bilar eller bostäder och fördes bort av NTC-soldater.

Enligt Nyhetsbyrån Reuters bekräftar NTC att striderna i Tripoli spred sig till fyra bostadsområden i staden.

Sveriges Radio Ekots utsände i Tripoli, Johan-Mathias Sommarström, rapporterar om striderna i den libyska huvudstaden och svårigheterna för NTC-armén att hålla staden under kontroll. Låt oss hoppas att Sommarström även rapporterar om de massiva övergrepp som nu börjar komma ut i andra medier i världen.

Beträffande den belägrade staden Sirte meddelar Diego Marín från Telesur (se ovan) att NTC-armén ägnar sig åt plundring i masskala i de delar av staden som de lyckats erövra. Han rapporterar också att det nu går att konstatera att NTC-armén avrättar sina krigsfångar.

Telesurs utsända har t.o.m. själv sett kropparna efter försvarare av Sirte som tagits tillfånga och avrättats av NTC-soldater.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: