Ny framgångsrik motattack av Sirtes försvarare ger civilbefolkningen andrum

15 Okt

Sirtes försvarare har genom en ny, djärv motattack sent på lördagseftermiddagen drivit tillbaka NTC-miliserna ännu längre bort från den hotade staden.

Nyhetsbyrån AFP:s Jay Deshmukh och Daphne Benoit rapporterar nu på kvällen att NTC-milisen ”under lördagen tvingades tillbaka under ett regn av raketer och granater”. De skriver:

”Efter att ha utstått raketeldgivning och granater från NTC-sidan på morgonen och den tidiga lördagseftermiddagen, satte Khadaffi-anhängarna in sin egen artilleribarriär sent på eftermiddagen. De överrumplade NTC-krigarna flydde hastigt ifrån de ställningar där de legat sedan i fredags natt när Grad-raketer, granater och kulspruteeld regnade över dem.”

AFP:s utsända skriver att NTC-miliserna ”flydde huller om buller två kilometer”, medan det hördes skräckslagna rop från de NTC-krigare som för bara några dagar sedan poserade framför kameror med sådant högmod:

”Spring! Spring! Spring!”

Det är naturligtvuis mycket goda nyheter för den hårt trängda civilbefolkningen inne i den plågade staden. Därmed har hotet mot de civila avtagit något, eftersom den framgångsrika motoffensiven förmodligen innebär att NTC-milisen inte längre kan beskjuta bostadshus på nära håll med sina stridsvagnar. I synnerhet stadens ”svarta” invånare kan andas ut, åtminstone för tillfället. Det rasistiska hotet är bokstavligen tillbakaslaget för stunden.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

2 svar to “Ny framgångsrik motattack av Sirtes försvarare ger civilbefolkningen andrum”

  1. Kerstin 16 oktober, 2011 den 12:49 f m #

    Märkligt att folk protesterar mot NTC-rebellerna nu när de skulle kunna börja bilda fria fackföreningar istället – eller?

  2. Bo Almunger 16 oktober, 2011 den 1:09 e m #

    Det bästa, på en skala av allt sämre och värre, med händelseutvecklingen i Libyen sedan de första protestyttringarna i februari (i en all-arabisk befrielseanda), är att flera betydande lärdomar överförts till de syriska befolkningsmassorna. Med en allt större bredd (a) har motståndet och utmaningen mot Assad stålsatt sig alltmer (b), på den vägen luckrat upp regimen allt närmare total sprickbildning och dragit till sig omvärldens sympatier långt ned i dessas befolkningsled, (d) gjort sig uttalad mot utländsk militär inblandning (e) åstadkommit en viss maktdelning mellan fältstridande och deras samordningskommittéer versus exilen och deras variation på övergångsrådet (e), inte gjort frågan till bistånd för självbeväpning eller ej till ett absolut villkor för befolkningsmobiliseringarna vidare avancemang till en veritabel resning (f), och som med denna utformning av sin resning kan framkalla nya perspektiv och steg från de revolutionära oppositionerna i Egypten och Tunisien, likaväl som i andra arabländer samt de frihetskämpar som med NATO-TNC pakten som fiende strider utanför Khadaffiregimens disciplin. ”Historiens list” skulle en Hegel ha sagt. De stridande befolkningarnas lärdomskurva, som Östeuropéerna genomlevde upp under sin tvååriga befrielsekamp 1889-91 och vars sista och högsta form vart Donbass-Kuzbass-Vorkuta områdets andra mäktiga strejkaktion: världens (då) största arbetarkollektiv.

    Men det mänskliga priset blir högt, räknat i dödade, skadade, traumatiserade och förstörelsen av byggda omgivningar. När nu sådant verkar vara ett måste (och så har det varit sedan åtminstone 1848), p g a styrkebalanser och maktvillkor, är det bara att hoppas och t o m solidariskt verka för att resningar och uppror verkligen raserar alla förtryckarapparater, så att befolkningarnas befrielsesträvanden kan vecklas ut i revolutionära regimer, vars första dekret vore SOLIDARISK DELNING AV BRISTANDE RESURSER OCH LIVSMEDELSTILLGÅNG och SNABBAST MÖJLIGA SAMORDNING AV BEFRIADE ZONER I EN SAMMANHÄNGANDE FEDERATIONS-REPUBLIK mellan revolutionära regimer. Därmed skulle den behövliga anti-imperialistiska enheten gå från dagens möjlighet till morgondagens frontstater för social befrielse: till en kollektivism som växer med arbetarrörelsens oberoende och dess korsvisa förening över landsgränserna// Bosse Almunger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: