NTC-milisen rapporteras tillfälligt ha gett upp försöken att erövra Sirte – igen

15 Okt

Sirtes försvarare verkar ha vunnit ytterligare respit i kampen för att hålla de reaktionära NTC-banden borta från sin stad.

Efter att ha drivits på flykten ut ur staden Sirte i förrgår, har NTC-befälhavarna beslutat att för tillfället ställa in vidare försök att erövra den obändiga staden. Detta enligt de senaste rapporterna nu på lördagseftermiddagen. NTC-miliserna – och eventuellt även NATO – ägnar sig istället åt att fortsätta bombardera stadens bostadsområden, där många civila nu lever under obeskrivliga förhållanden.

Därmed upprepas det mönster som kännetecknat NATO:s och den reaktionära NTC-milisens attacker mot såväl Sirte som Bani Walid i två månaders tid.


Försöken att erövra Sirte har stått angriparna dyrt, men vi får inte glömma att stadens civilbefolkning är de som drabbats hårdast av de reaktionära NTC-milisernas oprovocerade attacker.

Möjligtvis kan NTC-arméns kursändring i Sirte även till viss del förklaras av att styrkor måste avdelas till Tripoli för att där med våld möta det förstärkta hot mot NTC-ledningen som kommer från stadens arbetarklass.

Men framför allt ställer den militärt övermäktiga, NATO-understödda NTC-milisens oförmåga att erövra den fullständigt omringade staden Sirte en sak i blixtbelysning:

NATO och den reaktionära NTC-milisen saknar folkligt stöd för sitt angrepp mot staden Sirte. Detta faktum är förstås helt avgörande för stadens okuvliga försvarare.

Men övervåldet mot Sirte har lämnat de överlevande bland stadens civilbefolkning i ett tillstånd av fullkomlig chock. Läkare utan gränser rapporterar om de enorma psykiska skador som NATO:s och NTC-milisens oprovocerade attack mot Sirte har orsakat många av dem:

”De lider av mardrömmar, flashbacks och depressioner. Några av dem har förlorat talförmågan och gråter bara, och en patient är självmordsbenägen. […] Särskilt mödrarna och barnen har ett enormt behov av hjälp – de försöker bearbeta tyngden av det som drabbat dem.”

Läkare utan gränser konstaterar att tusentals överlevande civila är kvar i husruinerna inne i det belägrade Sirte, och att ett stort antal av dem är skadade av bombardemanget, utan tillgång till några sjukhus och utan möjlighet att ens lämna sina egna hus.

För vissa cyniker i västvärlden är detta ett ”nödvändigt ont” för att den reaktionära och NATO-vänliga NTC-milisen ska få full kontroll över det oljerika landet. Andra förnekar alla rapporter om att det finns tusentals civila i de bostadsområden som NTC-milisen dygnet runt utsätter för en intensiv beskjutning av artilleri, stridsvagnskanoner, granatkastare och raketer.

Vi kan bara hoppas att NATO inte har återupptagit sina bombflygningar mot Sirte, och inte kommer att göra det heller. Egentligen skulle det behövas en kampanj under parollen ”Stoppa bombningen av Libyen”, men den lotten skulle falla på vänstern, och dessvärre har vissa inom vänstern utsått så stor förvirring kring kriget i Libyen att detta för tillfället verkar vara svårt att åstadkomma.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

14 svar to “NTC-milisen rapporteras tillfälligt ha gett upp försöken att erövra Sirte – igen”

 1. Benny Åsman 15 oktober, 2011 den 6:52 e m #

  Grattis Klassperspektiv.

  Att ni publicerar första videoklippet härovan utan minsta kommentar, med rubriken ”Nato-kriminella råttor” lider stora förluster, visar att ni nu helt har satt er i knäna på diktaturen. Ni har helt enkelt blivit patetiska. Er förmenta ”vetenskapliga källkritik” ligger i ruiner. Ni är inte längre något annat än ”diktaturens kreatur”, som Palme kallade figurer som ni. [Inlägget redigerat genom att kommentarer som rör person togs bort./Klassperspektiv]

 2. Benny Åsman 15 oktober, 2011 den 7:03 e m #

  Varför gömmer ni er bakom en anonym fasad? Vad heter ni som skriver på den här bloggen? Vågar ingen av er stå upp offentligt för innehållet på Klassperspektiv?

  • klassperspektiv 15 oktober, 2011 den 8:11 e m #

   Vissa undrar varför vi inte går ut med namn. Det beror på att arbetssituationen för somliga av oss inte medger det.

   Det är tröttsamt att Åsman upprepar det här med vad vissa youtube-användare satt för rubrik på filmklipp. Vi har redan sagt att de rubrikerna får stå för youtubeanvändarna. Vi väljer att inbädda filmklipp därför att de visar Klassperspektivs besökare intressanta scener från verkligheten. Om vi hade ett sätt att ändra rubrikerna, skulle vi göra det. Men vi kan inte varje gång lägga in en ”disclaimer” att vi inte ställer upp på de av enskilda youtubeanvändare ditlagda rubrikerna; det skulle bara uppfattas som repetitivt av de bland våra många besökare som läser Klassperspektiv därför att de finner den samlade informationen här intressant och givande. (Och, snälla Benny, sluta antyda att vi skulle stödja diktaturen; det vet du att vi inte gör. Måste man upprepa precis allt för dig hela tiden?)

   Finns det verkligen inget i dagens inlägg på Klassperspektiv som Benny Åsman tycker är viktigare än av oss redan tidigare kommenterade vad vissa youtube-användare satt för rubrik på filmklipp? Kanske rapporterna om NTC-milisens avrättningar av krigsfångar? Kanske något om de tusentals civila som finns i de stadsdelar som NTC-milisen bombarderar och hur dessa civilpersoner mår? Kanske det faktum att Jesse Jackson, Jr. vill anmäla de ansvariga för tragedin i Tawergha till Haag?

   Åsman tar på sin blogg skarpt avstånd från de rasistiska övergrepp som reaktionära, rasistiska NTC-milismän svarar för. Det kunde vara intressant att få svar på om det innebär att Åsman erkänner rätten till självförsvar (inklusive väpnat sådant) för de ”svarta” människor i Libyen som hotas av rasistiska övergrepp från dessa reaktionära, rasistiska NTC-milismän? Hur är det med det, Åsman?

   • Benny Åsman 15 oktober, 2011 den 9:12 e m #

    Somliga är inte alla, per definition. Osignerade artiklar är osunt, eftersom det inte ens går att följa en enskild författares inlägg kronologiskt. Ni skriver inte ens under med pseudonymer. Försök med någon annan ursäkt än att ni har arbeten som riskeras. Sedan när förföljs personer i Sverige som försvarar det etablerade?

    Försök inte heller att ursäkta era okommenterade videoklipp. Inte nog med att ni publicerar videon som kallar rebellerna för råttor. Ni gjorde till och med stor fet rubrik av en läkares hastiga utfall om Holocaust. Ni vet mycket väl vad Holocaust innebär. År det en Holocaust som pågår i Libyen?

    I Sirte framställer ni det som om det vore hela befolkningen som strider. I själva verket är det de sista mest hängivna elitförbanden i Khamisbrigaden som strider i de två kvarter som de håller. I dessa två kvarter bodde endast höga funktionärer och officerare i Khaddafis statsapparat. Alla media påpekar att de som försvarar dessa två kvarter är mycket professionella soldater.

    Vad gäller striderna i Tripoli i går blir ni helt patetiska. Ni säger att det är arbetarklassen som gör uppror mot de ”reaktionära rebellerna”. Om ni läser lite av medias rapporter kan ni se att det enligt boende i Abu Salim var ett antal beväpnade personer som anlände till kvarteret kvällen innan.som startade ”upproret”.

 3. Erik H 15 oktober, 2011 den 8:35 e m #

  Dessa Natoknektar är inte omtyckta av någon. Allra minst för att de fördriver och slaktar hela den ”svarta” arbetarklass som utförde allt det arbete som inte Libyerna själva ville befatta sig med. De fick ju sin medborgarlön ändå.

  Massakern i Libyen är helt i linje med Lenin och Trotskij’s massaker i Kronstadt 1921 när de lika kallblodigt mördade 18 000 arbetare:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kronstadtupproret

  • klassperspektiv 15 oktober, 2011 den 8:56 e m #

   Kronstadt 1921, då ett väpnat uppror mot bolsjevikerna slogs tillbaka med blodiga förluster på båda sidor, är kanske inte någon bra parallell. Bolsjevikerna var inte allierade med imperialismen, utan tvärtom, och de var heller inte rasister, utan tvärtom.

   Däremot finns det slående likheter mellan NTC-milisen och de ”vita” milisgrupperna i det ryska inbördeskriget: Båda är allierade med imperialismen, och båda har en rasistisk praktik – de ”vita” mot judar (som utsattes för övergrepp därför att de anklagades för samarbete med bolsjevikerna) och NTC-milisen mot ”svarta” människor (som utsattes för övergrepp därför att de anklagas för samarbete med Khadaffi – därmed dock inte sagt att det finns likheter mellan bolsjevikerna och Khadaffi).

 4. klassperspektiv 15 oktober, 2011 den 9:47 e m #

  Benny, innan vi svarar på dina frågor borde vi egentligen begära att du svarar på den fråga som du nu undvikit så länge:

  Erkänner du rätten till självförsvar (inklusive väpnat sådant) för de ”svarta” människor i Libyen som hotas av rasistiska övergrepp från dessa reaktionära, rasistiska NTC-milismän?

  Men OK: Benny, varför fokuserar du på småsaker? Vi var inte ensamma om att sätta rubriken ”Lasarettet i Sirte: ’Holocaust, inte ett lasarett’”. Exempelvis hade Digital Journal den 12 oktober följande (stora och feta) rubrik: ”Sirte hospital ‘was a holocaust, not a hospital’ ”

  Vi har angett många källor till att det är vanliga Sirte-bor som tagit till vapen för att försvara sig och sina familjer mot de reaktionära NTC-miliserna. Här är bara tre exempel:

  http://in.reuters.com/article/2011/10/11/idINIndia-59831720111011

  http://www.timesunion.com/news/artic…ya-2201566.php

  http://www.forbes.com/feeds/ap/2011/…a_8716177.html

  Var snäll och ange någon trovärdig källa till ditt påstående att det ”i själva verket” är ”de sista mest hängivna elitförbanden i Khamisbrigaden” som strider ”i de två kvarter som de håller”. (Dessa två kvarter har f.ö. utvidgats genom två framgångsrika motanfall av stadens okuvliga försvarare i går och nu för bara några timmar sedan. Se Klassperspektivs senaste inlägg nu ikväll.)

  Visst är det arbetarklassen i bl.a. de proletära stadsdelarna Abu Salim och Souq al Jum’aa som gjorde ett försök att resa sig och kasta ut de hatade, reaktionära, rasistiska NTC-miliserna. De borgerliga, imperialistvänliga mainstream-medierna är en ganska dålig källa att åberopa för ett sådant påstående som att det ”bara var ett antal beväpnade personer som anlände till kvarteret kvällen innan.som startade upproret”. Trodde du på dem också när de rapporterade att irakiska soldater kastat kuwaitiska spädbarn ur sina kuvöser? Förstår du inte att borgerliga, imperialistvänliga mainstream-medier är som mest trovärdiga när de rapporterar sådant som missgynnar den sida de sympatiserar med, men inte särskilt trovärdiga när de agerar papegojor åt NATO och NATO-allierad kompradorbourgeoisie i Tredje världen? Om det varit en NTC-fientlig källa som sagt att upproret startats av en isolerad grupp utifrån, så hade det varit en helt annan sak.

  • Benny Åsman 15 oktober, 2011 den 9:56 e m #

   Ni börjar bli allt mer föväxlingsbara med NSNCB skriven av Christof Lehmann. Punkt slut;
   [Inlägget redigerat genom att kränkande tillmäle tagits bort. Skilj på sak och person, Benny!/Klassperspektiv]

 5. klassperspektiv 16 oktober, 2011 den 1:29 e m #

  Benny Åsman, du skulle tydliggöra din ståndpunkt om du äntligen svarade på den fråga som du undvikit så länge:

  Erkänner du rätten till självförsvar (inklusive väpnat sådant) för de ”svarta” människor i Libyen som hotas av rasistiska övergrepp från dessa reaktionära, rasistiska NTC-milismän?

  (Se citatet av Glen Ford på den amerikanska vänstertidskriften Black Agenda Report i Klassperspektivs – när detta skrivs – senaste inlägg: “Black soldiers are fighting for survival against the world’s biggest lynch mob, armed to the teeth by the United States and Europe.” )

  • Benny Åsman 16 oktober, 2011 den 3:26 e m #

   Jag undviker ingenting. Men er fråga innehåller redan svaret eftersom den förutsätter att det väpnade upproret mot Khaddafi består av en reaktionär rasistisk lynchmobb. Den typen av frågor kan ni roa er med att ställa till någon annan än mig.
   Och jag upprepar: den dag jag vet vem jag diskuterar med kanske jag kommer tillbaka med kommentarer. För er verkar det inte vara ett problem. För mig är det en fråga om intellektuell integritet.

   • klassperspektiv 16 oktober, 2011 den 7:24 e m #

    Men, Benny, erkänner du inte på din egen blogg att reaktionära NTC-milismän gör sig skyldiga till övergrepp mot svarta immigrantarbetare och rasistiskt motiverade handlingar (vilket ju Human Rights Watch, Amnesty International m.fl. fördömer dem för)? Skriver ni inte på er egen blogg att ni ”tar skarpt avstånd från de rasistiska övergrepp som förekommit”?

    Försöker du nu antyda att det skulle vara ”isolerade företeelser”? Hur kan du då förklara att reaktionära NTC-milismän utfört sådana rasistiska attacker under hela upproret – från de allra första dagarna i februari och fram till nu – och över hela Libyen – i Benghazi, i Tobruk, i Tripoli, i Tawergha, i stad efter stad? Hur kan du då förklara att dessa rasistiska lynchmobbar tillåts verka med oförminskat raseri? Hur kan du då förklara att staden Tawergha fortfarande är etniskt rensad av dessa vidriga rasistiska lynchmobbar som kallar sig ”revolutionärer”? Hur kan du då förklara det faktum att det inte finns några som helst rapporter om att NTC-regimen gjort något över huvud taget för att sätta stopp för dessa massiva övergrepp, befria oskyldiga fångar, ge offer för rasism och tortyr upprättelse, tillåta de fördrivna och deporterade civila att återvända till sina hem, upplösa de kriminella terrorgängen eller ställa de ansvariga inför rätta? T.o.m. myndigheterna i den amerikanska rasistiska Södern på 1920-talet hade fler som reagerade mot lynchningar av svarta än vad vi kan se av NTC-regimen och samtliga ”rebell”-miliser i Libyen.

    Hur kan du då förklara att det inte verkar finnas några miliser som agerar är att skydda folk från dessa omfattande övergrepp?

    OK, lek med tanken att någon enda av dessa reaktionära miliser skulle börja agera likadant mot Misrata som de gjort mot Tawergha – försöka tömma den staden på dess befolkning. Tror du att NTC-regimen och övriga miliser skulle stå lika passiva mot övergrepp mot ”vita” i Misrata som de nu varit mot övergrepp mot ”svarta” över hela landet i åtta hela månader?

    Fatta att Libyens ”svarta” invånare lever under ett omfattande dödshot från reaktionära, rasistiska ”rebell”-miliser, och att de inte har någon som helst hjälp att vänta från någon enda grupp bland ”rebell”-miliserna eller NTC-regimen eller NATO. Du vet ju mycket väl att i detta läge är det klassisk socialistisk politik att tillerkänna de ”svarta” rätten till självförsvar, inklusive väpnat sådant. Fast eftersom er blogg försvarar attackerna mot städerna Sirte och Bani Walid så kan ni ju inte erkänna den socialistiska principen – ni har ju trasslat in er till den milda grad att ni då skulle stå på båda sidor samtidigt i slaget om Sirte. Vilket säger en hel del om er politik.

    Benny, du är ju medlem i Socialistiska Partiet, som är en del av Fjärde Internationalen. Inser du inte att om ni haft någon sektion i Afrika söder om Sahara så skulle det kunna ha varit dina egna partikamrater som jagades på Tripolis gator av de rasistiska lynchmobbarna? Vart skulle de vända sig, anser du? Till de lokala myndigheterna, dvs de olika milisgrupper som patrullerar stadens gator? Skulle du inte tillerkänna dem rätten till självorganiserat väpnat självförsvar? Eller är problemet kanske inte så stort, tror du att det bara begränsat till några väldigt isolerade enstaka händelser som ”de goda revolutionärerna” resolut sätter stopp för? Ja, kanske alla observatörer på plats som vittnar om omnfattande rasistiska övergrepp har tagit miste eller driver en kampanj mot de ”goda revolutionärerna” som ”bara vill ha demokrati för alla”?

    Jo, nog undviker du frågan allt. Kommer du att undvika alla dessa frågor också?

 6. Benny Åsman 16 oktober, 2011 den 9:14 e m #

  Ni har helt tappat fotfästet. Fortsätt ni att kalla de som gjort uppror mot diktaturen för ”reaktionära rasistiska lynchmobbar”. Det verkar ha blivit ett catchword i er prosa som nu finns på var femte rad i allt ni skriver. Vi har inget mer att tala om.

 7. Kerstin 19 oktober, 2011 den 12:28 f m #

  Nu har skribenterna på Klassperspektiv flera gånger förklarat varför de inte vill framträda med namn, och det får man respektera. Det är ju inte så att sakfrågorna, som är oberoende av person, inte kan diskuteras förrän man vet vem man diskuterar med.

  Jag kan inte riktigt se att de som försvarar ”rebellerna” från en ”vänsterposition” fört fram något som de anser vara fakta med väl underbyggd källhänvisning, till skillnad från det som Klassperspektiv, och jag m.fl., gör. Istället svarar vissa från det hållet med okvädningsord och sina egna gudsord: rebellerna i Libyen är progressiva för det har dessa ”vänstersupporters” bestämt, sen är det inte mer med det. Jag har inte hittat något som visar detta i någon av alla de tidningar och tidskrifter jag läst och det börjar bli ganska många vid det här laget. Så var hittar dessa ”vänstersupporters” belägg för denna idé?

  Sen undrar jag, i sakfrågan, hur ska man ställa sig till det faktum att Jalil var justitieminister i Ghadafis regering och högste ansvarige för tortyren av och dödsdomarna mot de bulgariska sköterskorna. Att han ansågs väldigt samarbetsvillig av Västmakterna? Att han är medlem i muslimska brödraskapet och också säger sig vilja ha ett Libyen med lagar som vilar på islamisk grund. Samt att han ivrade för privatiseringar av Libyens tillgångar. Representerar han en modernare form av progressivitet, som jag inte känner till?

  Hur ska man ställa sig till det faktum att Jibril var handelsminster i Ghadafis regering och den som påbörjade och också ivrade för privatiseringarna i Libyen? Samt vad ska man säga om att han ansåg att inga andra skulle lägga sig i hur rebellerna betedde sig i Tawergha? Vet dessa ”vänstersupporters” förresten att han tydligen sitter i styrelsen för Al Jazeera?

  Hur ska man ställa sig till det faktum att Belhadj är islamistisk jihadist med sharialagar på agendan, och att det är han som har kontrollen över viktiga delar av rebellstyrkorna? Samt att han samarbetar med Qatars kungligheter.

  Hur ska man ställa sig till det faktum att Qatar finansierar rebellerna med både materiel och ”krigare”? Anser dessa ”vänstersupporters” att Qatars kungahus gör det för att libyerna ska kunna bilda fria fackföreningar? Hur många sådana har folket i Qatar?

  Hur ska man ställa sig till det faktum att den drivande kraften bakom att demonstrationerna i Benghazi förvandlades till väpnad konflikt från dag två (möjligen dag tre), till stor del bestod av den maffia som tjänade stora pengar på trafficking innan Ghadafi, på EU:s uppmaning, satte stopp för dess smutsiga hantering och satte ett antal av dem i fängelse (som befriades ganska snabbt av ”rebellerna”, dag tre eller så)?

  Samt och inte minst, sedan när har USA (med dess privatägda vapen- och flygindustri,) som bestämmer i Nato och FN, börjat kriga och lägga ut stora pengar på dyra missiler och bomber för att skapa möjligheter för människor världen runt att bilda fria fackföreningar? Jag har inte hört att de gjort så tidigare och inte något om att USA:s regering har beslutat ändra sin policy i den riktningen på sistone. Den lägger ju inte två strån i kors för att det ska finnas sådana hemmavid ens.

  När, slutligen, tänker sig dessa ”rebellernas” ”vänstersupporters” att Nato/USA lämnar Libyen och utan att varken USA, Frankrike eller Storbritannien har militärbaser kvar i Libyen? Eller anser de att det är verkligt progressiv gärning att upplåta mark till sådana för främmande makter? De kanske tycker det är jättetrevligt att USA bombövar i norra Sverige i så fall?

  PS: Jag bryr mig inte om att lägga in länkar eftersom jag utgår ifrån att dessa ”rebellernas” ”vänstersupporters” är så väl insatta i fallet Libyen och allmän politik att de känner till det jag ovan vill höra deras synpunkter på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: