Strider har brutit ut inne i Tripoli och Sirtes försvarare går till nytt motanfall

14 Okt


Libyens huvudstad idag: Folkresning från arbetarstadsdelen Abu Salim mot NTC och NATO i det NTC-ockuperade Tripoli.

Det ser ut som om delar av Tripolis befolkning reser sig mot NTC-”rebellernas” ockupation av deras stad. Reportrar från Al Jazeera och nyhetsbyrån AP på plats i den libyska huvudstaden rapporterar om strider inne i Tripoli.

James Bays från Al Jazeera rapporterar att kraftig eldgivning från såväl lätta som tunga vapen hörs från bostadsområdet Abu Salim i centrala Tripoli, och att han kan se rök stiga upp därifrån.

Nyhetsbyrån AP:s reporter beskriver hur NTC-”rebeller” beskjuter byggnader i Abu Salim med tunga kulsprutor.

Enligt Al Jazeera har män i Abu Salim tagit till vapen och kämpar mot NTC-”rebeller”.


Gatustrider i Tripoli idag.

Nyhetsbyrån Reuters’ utsända rapporterar nu vid 18-tiden att striderna i Tripoli har spritt sig och nu rasar strider även kring stadsdelen Hadhaba.

Den allra senaste rapporten från AP:s reporter i Tripoli talar om ”hårda gatustrider” i Tripoli.

Abu Salim är ett av Tripolis största arbetarområden. Enligt AP startade eldgivningen sedan NTC-”rebeller” upptäckt hur en man hissade den gröna flaggan, som kan ses som en symbol både för Khadaffis regim och motstånd mot NTC. Enligt James Bays från Al Jazeera började alltsammans med en NTC-fientlig demonstration, vilket följdes av strider.


Senaste nytt: Den libyska NTC-regimen transporterar stridsvagnar mot stadsdelen Abu Salim medan de hånas av motståndare i en förbipasserande bil.

Libyen börjar nu likna Syrien. I båda länderna sätter regimen in militära styrkor mot regimmotståndare i städer. Från Syrien rapporteras idag att 3 000 människor dödats sedan upproret i de syriska städerna började i mars. Tio nya dödsoffer rapporteras varje dag. I Libyen är dödstalen ännu större. Enbart i Sirte kan man befara att fler än 3 000 har dödats som en följd av NATO:s och NTC:s bombardemang.

Från Sirte rapporterar nyhetsbyrån DPA att NTC-”rebellerna” i dag fortsätter att befinna sig utdrivna ur staden, sedan de tvingades till två kilometers brådstörtad reträtt igår, och att Sirtes försvarare till och med omgrupperats och utsatt angriparna för ett nytt motanfall.

Jay Deshmukh och Daphne Benoit från nyhetsbyrån AFP meddelar att NTC-styrkor idag retirerade från en skola som de tidigare lyckats besätta.


NTC-armén drivs tillbaka av Sirtes försvarare.

Wyre Davies från BBC News bekräftar i ett dramatiskt TV-inslag att Sirtes försvarare fortfarande framgångsrikt håller den angripande NTC-armén nere:

”Just a handful of pro-Gadhafi fighters are keeping just everybody here pinned down.”

I det läget tar NTC-armén till ett fruktansvärt artilleribombardemang av stadens bostadsområden. En lokal NTC-armékommendant citeras av nyhetsbyrån AFP:

”I går använde vi artilleripjäser som bombarderade bostadsområdena.”

Enligt vad nyhetsbyrån Reuters rapporterar, används stridsvagnar för att skjuta rätt in i bostadshus från nära håll, och kommendanten för en av NTC-arméns brigader citeras i dag:

”Vi sätter in stridsvagnar och tungt artilleri mot dem först, och sedan kommer vi att skicka in pick-up-lastbilarna med luftvärnskanoner, och därefter infanteriet.”

Reuters utsända kommenterar att ”NTC-styrkorna dock inte verkar förbereda sig för något slutgiltigt anfall” sedan de tvingades till reträtt ut ur staden igår.

En lokal NTC-armékommendant bekräftar för nyhetsbyrån AFP att NTC-armén är medveten om att många civila befinner sig i de stadsdelar som den utsätter för en intensiv artilleribeskjutning.

AFP:s Jay Deshmukh och Daphne Benoit rapporterar att NTC-armén bombarderar Sirte med bland annat mycket tunga 130 mm haubitsar samt ”dussintals Grad-raketer”.

En NTC-överste berättar i AFP-artikeln om NTC-arméns aktivitet i dag:

”Vi bombarderade de två områdena [i Sirte] i sex timmar.”

Wyre Davies från BBC News kommenterar:

”Det här är praktiskt taget en tillämpning av den brända jordens taktik. Pro-Khadaffi-soldaterna som försvarar den här staden ger inte upp, så Sirte blir systematiskt förstört, kvarter för kvarter.”

(”This is almost a scorched earth policy. The pro-Ghadafi fighters defending this city won’t surrender so Sirte is being systematically destroyed block by block.”)

Detta är inte bara ett krigsbrott utan även ett flagrant brott mot FN-resolution 1973.

Enligt den brittiske försvarsministern genomför NATO:s flyg just nu ”intensiva spaningsuppdrag” över Sirte. Det kan på goda grunder antas att svenska JAS Gripen-flygplan medverkar, eftersom dessa är specialiserade på spaningsuppdrag, och har tidigare genomfört många flygningar över just Sirte.


Bilder från i förrgår visar omfattningen av den förstörelse NATO och NTC-armén har åsamkat Sirte.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

2 svar to “Strider har brutit ut inne i Tripoli och Sirtes försvarare går till nytt motanfall”

  1. Kerstin 15 oktober, 2011 den 2:19 f m #

    Tom SR börjat glänta lite på dörren till sanningen om Libyenkriget. Bara att hoppas att man slår upp den helt så småningom.

  2. Bo Almunger 15 oktober, 2011 den 8:24 f m #

    Jag vill bara framföra att den anti-imperialistiska enheten, mellan frihetskämparna i arabvärlden och dess mest solidariska aktivister i imperialismens moderländer (t ex Kirunaaktionen för några dagar sedan), stärks och perspektiven klarnar av just den detaljerade – grundade – rapportering som Klassperspektiv bedriver. Tack, hälsar Bosse Almunger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: