Solidaritet med Libyens plågade folk

13 Okt

Läs den nya rapporten från Amnesty International – Detention Abuses Staining the New Libya.

Det är en skrämmande dokumentation av systematiska rasistiska övergrepp, politiska fängslanden helt godtyckligt, tortyr – ibland tortyr till döds – och en total rättslöshet i de NTC-kontrollerade delarna av Libyen. Hela rapporten är en enda stark dementi av alla grundlösa fantasier om att det grymma inbördeskriget skulle leda till större ”frihet” eller ”demokrati” eller ”organisationsrätt” för libyerna. Istället visar den, med Amnesty Internationals vanliga återhållsamma språkbruk, hur ett politiskt och humanitärt nattmörker ligger över Libyen.

Att läsa denna rapport är ett måste för envar som vill söka förstå det grymma inbördeskriget i Libyen och vad NTC-”rebellerna” innebär för det libyska folket.

Cyniker som hurrar för ”rebellerna” med en frenesi som om de trodde att det var ett fotbollslag, kommer att blunda för och t.o.m. söka rättfärdiga dessa grymheter – i likhet med hur sådana försvarade allt vad Pol Pot eller Stalin gjorde med ett slags bisarr jesuitisk moral; andra kommer att av politiska skäl försöka tiga ihjäl denna rapport.

Men för alla oss som bryr oss om och känner solidaritet med det libyska folket, är det oerhört välkommet att dessa fakta nu läggs fram av en auktoritär organisation som Amnesty International.

Låt oss hoppas att mainstream-media äntligen vaknar upp för tragedin i Libyen.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “Solidaritet med Libyens plågade folk”

 1. Kerstin 14 oktober, 2011 den 2:56 f m #

  Läst i Aftonbladet 11/10, skrivet av Wolfgang Hansson:
  Om det inte vore för Gaddafis storhetsvansinne hade Sirte fortsatt att vara ”en smutsig liten by med lerhyddor”…

  Alltså, när en politisk ledare bygger moderna bostäder och en vacker stad åt sin befolkning, så att folk slipper bo i smutsiga ledhyddor, då är han drabbad av storhetsvansinne och då hålls detta emot honom!
  Vi får vara tacksamma alltså, att socialdemokraterna led av storhetsvansinne under många år annars hade väl vi svenskar fortfarande tvingas tränga ihop oss, sådär en 10 personer, i ett spisrum med kallt vatten i kranen och torrdass tvärsöver gården. Stockholm var ju nämligen ingen lyxstad för vanligt folk för 80 år sen.

  Tala om propaganda. Jag har hittills inte försvarat Ghadafi någon gång, men ju mer jag läser om Libyen och tänker tillbaka på propagandan mot honom under alla år sedan han nationaliserade oljan och tvingade England och USA att stänga sina militärbaser i Libyen, samt dessutom stött palestinierna, desto mer funderar jag över vad som var sant och vad som var osant i denna propaganda, hur mycket av allt det man lastat honom för som varit ren propaganda, fast jag är medveten om att detta är en hädisk tanke, ja även en hädisk fråga.

  Jo, han torterade nog människor men vilka arabledare gör inte det? Det gör Saudierna också, för att inte tala om Nato-ländernas ledare. Vilka torterar inte av dessa, eller medverkar inte direkt eller indirekt till tortyr?
  Obama har just bestämt dessutom, att det är OK för USA att också mörda egna medborgare utan rättegång och möjlighet till rättsligt försvar, om det anses att de är terrorister, ren rättslöshet alltså.
  På vilket sätt är detta demokratiskt och hedervärt? På vilka grunder slår sig USAs ledare för bröstet och hävdar att de är så bra?

  Exakt hur många kan ett land tortera och mörda och ändå anses demokratiskt? Var exakt gå gränsen? Vid 100 torterade/år eller vid 1.100/år. Är det OK, ur demokratisk synpunkt, att tortera folk i eller från andra länder men inte egna medborgare kanske?

  Själv växte jag upp i en anda som sade att tortyr, det var något som Hitler använde sig av, inte demokratiska länder. Men innebörden i begreppet ”demokrati” har uppenbarligen ändrats, så idag kan inte längre tortyren läggas Hitlers till last för sådan är inget tecken på odemokrati. Det är fullt normalt numer, och anses nödvändigt att även demokratier torterar.

  Vi är tillbaka i medeltiden, och i mer än ett avseende dessutom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: