Sirtes försvarare har lyckats driva ut NTC-armén ur sin stad – men för hur länge?

13 Okt

Attacken mot staden Sirte går inte som NATO, NTC och NTC-”rebellernas” anhängare har tänkt sig. En blogg ropade hej innan bloggaren ens visste om det fanns någon bäck, och deklamerade för två dagar sedan: ”När du läser det här har kanske det sista motståndet från Khaddafis styrkor i Sirte brutits och revolutionens första steg säkrats.”

Men alla dessa har underskattat beslutsamheten hos Sirtes försvarare. Det är en beslutsamhet som knappast kan härröra från vad som påstås vara ”sympatier för Khadaffi”, utan det är en järnhård beslutsamhet som bara kan jämföras med Stalingrads försvarare under andra världskriget. Nu kommer fantasifulla NATO-anhängare förstås att raljera med denna parallell, men Stalingrads försvarare kämpade inte för Stalin, utan anledningen till att de slogs så ihärdigt mot den stadens anfallare, var att de visste att om fienden segrade, skulle de inte visas någon pardon. Sirtes försvarare slåss på samma sätt för sina liv – väl medvetna om vilka fruktansvärda övergrepp de kan vänta sig om de faller levande i NTC-”rebellernas” händer. Som Sveriges Radio Ekots Cecilia Uddén rapporterar från Libyen idag:

”Tortyr, godtyckliga arresteringar och rasism…”


Detta filmreportage från the Guardian låter oss förstå de övergrepp som NTC-armén utför. Det är inte svårt att förstå varför Sirtes invånare försvarar sig så hårdnackat att de t.o.m. lyckas köra ut den övermäktiga NTC-armén.

Idag har Sirtes försvarare otroligt nog lyckats driva ut den invaderande NTC-armén ur Sirtes innerstad. Nyhetsbyrån AFP och Al Jazeera, liksom lokala NTC-representanter, bekräftar att Sirtes försvarare tvingat NTC-armén på flykten. Invasionstrupperna retirerade idag drygt två kilometer, vilket innebär att de blev helt och hållet utkörda från innerstaden.


Detta filmklipp visar en NTC-soldat som tagits tillfånga av några av Sirtes försvarare.


Filmklipp på en av Sirtes försvarare.

Ett annat bakslag för NATO och NTC är att ännu en pinsam propagandamiss verkar har avslöjats: Efter att ha kört ut nyheten om att en av Khadaffis söner tillfångatagits – inklusive detaljer om att han ”klippt sig kort för att inte bli igenkänd”, etc – har en lokal NTC-befälhavare tvingats dementera detta.

NTC-armén besvarar dessa militära och PR-mässiga bakslag med terror mot människorna i Sirte. En NTC-representant berättar för nyhetsbyrån AFP att NTC efter bakslaget i Sirte koncentrerar sig på att ”använda artilleripjäser” mot den okuvliga staden.

Reportrar på plats intygar att de flesta av stadens byggnader redan är helt eller delvis förstörda, och att ”Sirte kommer att vara obeboelig för en lång tid framöver”.

Detta filmklipp – klicka på denna länk – från brittiska the Telegraph visar en del av den nästa ofattbara förstörelse av Sirte som åsamkats av NATO och NTC-armén.

Men nu flyttar NTC-armén fram ännu mer tunga vapen mot Sirte. Detta kommer att ytterligare öka lidandet för den redan terroriserade civilbefolkningen.


Telesurs Diego Marin rapporterar om situationen för civilbefolkningen i Sirte.

Internationella Röda Korset uttrycker en allt större oro för den drabbade civilbefolkningen inne i det område som utsätts för ett så intensivt bombardemang av det NATO-allierade NTC:

”Vi såg hundratals civila fly från Sirte igår och idag, men tusentals finns ännu inne i staden. Där finns ingen elektricitet, och ingen mat har kunnat föras in i staden på flera veckor.”

De stora frågorna är hur länge Sirtes invånare egentligen ska lyckas hålla invasionsstyrkorna stången, och hur länge folkflertalet i de angripande EU- och NATO-länderna ska fortsätta att vara ganska ovetande om vad våra regeringar medverkar till.


I det NTC-ockuperade Tripoli hålls befolkningen i schack genom en massiv militär närvaro på gatorna. Spänningen i luften är påtaglig på ovanstående filmbilder.


I Tripoli tar befolkningen ut sin frustration genom att bränna israeliska flaggor och vifta med palestinska flaggor.


Protestdemonstration i London den 8 oktober 2011 mot NATO:s anfallskrig mot Afghanistan och Libyen.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: