Terror och förtryck i NTC:s Libyen: ”Det finns ingen demokrati, det är en stor lögn!”

12 Okt

Trots sin enorma övermakt har NTC-armén hittills inte klarat av att krossa motståndet från staden Sirtes försvarare. Vad NTC-armén däremot lyckats med är att skapa ett blodigt helvete för stadens 100 000 invånare. Landsdirektören för International Medical Corps i Libyen, Hakan Bilgin, säger att det stora Ibn Sina-lasarettskomplexet i Sirte är nästan helt förstört:

”Vi har människor som har blivit skadade direkt genom striderna, vi har människor som har andningssvårigheter på grund av stress, människor som inte får den medicin de behöver, människor som är utmattade. Vi har varit vid Ibn Sina-lasarettet. Det är i ett mycket dåligt tillstånd, nästan förstört. Det är oanvändbart.”

BBC:s reporter Wyre Davies i Sirte rapporterar idag att NTC-arméns taktik verkar vara att ”bombardera staden till underkastelse med barriärer av artillerigranater och raketer”.

Davies lägger till att stora skaror civila under tiden försöker fly från staden.

Nedanstående nyhetsinslag från Sky News visar skräckslagna civila som hamnat i skottlinjen när NTC-armén attackerar Sirtes tättbefolkade innerstad.

Nedan visas några dagar gamla bilder från det bombarderade Sirte, på hur NATO med 2011 års nyspråk ”försvarar civila” i den staden.

Al Jazeeras Tony Birtley sände nedanstående reportage från Sirte för några timmar sedan.

Tony Birtley berättar där att de som försvarar Sirte inte kämpar för Khadaffi utan för att försvara sig själva, och att de kämpar till döden. Han berättar också att ett antal ”svarta” libyer som säger att de är civila har förts bort av NTC-soldaterna. Att döma av hur ”svarta” behandlats av NTC-”rebeller” ända sedan upproret startade i februari, kan man befara det värsta gällande dessa människor.

En reporter i Sirte – från brittiska the Guardian – har t.o.m. själv blivit vittne till hur tillfångatagna motståndare blir misshandlade av NTC-soldater. Man kan föreställa sig vad som händer när inga utländska reportrar finns närvarande.

Diego Marín från Telesur rappporterar från Sirte att företrädare för NTC-armén bekräftat att var och en som NTC-armén påträffar med vapen kommer att ”avrättas”, oavsett om det är en reguljär soldat i Khadaffi-armén eller en civilperson som försvarar sin familj. Detta är givetvis ett uppenbart krigsbrott.

Washington Posts reporter i Tripoli berättar att terrorväldet inte är begränsat till stridernas Sirte. WP-reportern har mött många människor som i smyg anförtror sig att de är motståndare till NTC-regimen, men det vågar de inte säga av fruktan för sina liv. En av många Tripoli-bor som vittnar om detta i Washington Post, säger:

”De [NTC-regimen] är inte ett dugg bättre än Khadaffi. Om jag går till Gröna torget med en grön flagga, kommer jag att försvinna på fem sekunder. Det finns ingen demokrati. Det är en stor lögn.”

Andra säger ”Vi kan inte prata” och försvinner snabbt, eller viskar förskrämt att om de säger något regimen ogillar, ”kommer de att arrestera mig eller skjuta mig”.

Washington Posts reporter kommenterar:

”Denna fruktan är ganska välgrundad.”

Daniel Williams, forskare för Human Rights Watch, instämmer:

”Miliserna i Tripoli som lyder under olika kommendanter genomför godtyckliga arresteringar och misstänkta Khadaffi-anhängare hålls fängslade utan rättegång. Ibland blir människor gripna bara därför att någon sagt att ’jag känner den och den och han har ett vapen och han stödde Khadaffi’.”

Williams tillägger att människor i alla åldrar, inklusive kvinnor, hålls inspärrade av NTC-miliserna.

Rubrikerna på nedanstående youtube-klipp är satta av de youtubeanvändare som lagt upp dem och är inget som Klassperspektiv står för, men filmbilderna visar tydligt det klimat av skräck och osäkerhet som upprättats i NTC-kontrollerade områden i Libyen. Detta kanske är ”demokrati” med 2011 års nyspråk av NATO:s och EU:s modell.

I detta klimat av rädsla och förtryck är inte allt som det verkar vara. En Tripoli-bo citeras i Washington Post:

”Det finns massor av människor som stödde [Khadaffis] regim helt och hållet och nu när rebellerna kom till Abu Salim [ett bostadsområde i Tripoli] är de alla rebeller – eller uppträder som om de alltid varit för revolutionen.”

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

2 svar to “Terror och förtryck i NTC:s Libyen: ”Det finns ingen demokrati, det är en stor lögn!””

  1. Kerstin 13 oktober, 2011 den 1:45 f m #

    Tack och tack igen för att ni skriver om detta. Att svenska media tiger är inte bara en skandal, det är obegripligt, alldeles totalt obegripligt. Visst vet de.

  2. OldWolf 13 oktober, 2011 den 12:24 e m #

    Mycket bra information, som jag har länkat till i dagens blogg:
    http://oldwolf-vindenviskarmittnamn.blogspot.com/2011/10/nar-ska-sanningen-springa-ifatt.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: