Vem skyddar civilbefolkningen i Sirte?

11 Okt


Tätbebyggelse, resterna av civila hem, i Sirte idag, tisdag 11 oktober.

Trots närvaron av ett relativt stort internationellt pressuppbåd i Sirte, har kommentarerna om det massiva lidandet för stadens tusentals civila varit minst sagt sparsmakade i mainstream-media.

Wyre Davies från BBC News citerar en skräckslagen civilperson som idag lyckades ta sig ut från helvetet i den bombarderade staden:

”Det är fruktansvärt därinne i staden. Det har varit väldigt mycket artilleribombardemang och mycket av staden har lagts i ruiner.”

Får vi påminna Sveriges regering och riksdag, representanter för media och alla som stödde NATO-bombningarna mot Libyen med hänvisning till FNresolution 1973 om inte bara att det är tack vare NATO:s bombningar som denna markattack mot Sirte har blivit möjlig, utan även om huvudpunkterna i FN-resolution 1973:

– kräver ett omedelbart eldupphör och totalt slut på våld och alla attacker mot, och övergrepp på, civilbefolkningen;
– upprättar en flygförbudszon över Libyen;
– auktoriserar alla medel för att skydda civilpersoner och områden med civilbefolkning, förutom ”ockupation av främmande makt”


NATO kallar dem ”befriare” av Sirte – NTC-armén härjar vilt bland bostadshus i Sirte idag. Titta på det klippet medan du i klippet nedan lyssnar på den förtvivlade kvinnan, en av Sirtes invånare, som samtidigt, i samma stad, ringer till en arabisk TV-station.

Världen tycks för tillfället varken bry sig om lidandet för Sirtes civilbefolkning eller den kallhamrade cynismen hos NATO:s och EU:s ledare. Men den dagen kommer förstås när modiga, oberoende rapportörer kommer att ta reda på och ge spridning åt sanningen om blodbadet i Sirte. Då kommer de ansvariga och de som gav sitt stöd åt detta att få stå till svars. Fast det kan förstås inte rädda livet på människorna i Sirte.

Redan nu kan vi dock konstatera att de som grät krokodiltårar över civilbefolkningen i Benghazi och Misrata för bara några månader sedan, bara för att ställa sig kallsinniga till blodbadet i Sirte, har avslöjat sin dubbelmoral – de har aldrig brytt sig om en enda människa i Libyen, de är bara intresserade av den politiska makten i detta oljerika land. (I Misrata sårades, enligt en läkare på stadens lasarett, under belägringens första två månader 949 människor, varav 919 män, 22 kvinnor och åtta barn – vilket verkar tyda på att denna stad inte alls utsattes för samma urskillningslösa bombardemang av civila områden som Sirte just nu utsätts för.)

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Ett svar to “Vem skyddar civilbefolkningen i Sirte?”

  1. Kerstin 12 oktober, 2011 den 6:42 e m #

    Man kan väl misstänka att det anses att de som är kvar inte är civila utan illegala stridande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: