Europas ansvar för blodbadet i Sirte – men stadens försvarare håller fortfarande ut

10 Okt

Sirtes försvarare lyckas trots alla odds hittills hindra NTC:s väpnade styrkor från att översvämma de tättbefolkade områdena i stadens hjärta.

I dag har stadens försvarare slagit tillbaka alla försök av NTC att rycka fram mot stadens centrum från konferensbyggnaden och lasarettsområdet som ockuperades igår. Dessa områden är omgivna av stora fält, vilket gjorde det svårt att hålla dem under de intensiva NATO-flyganfallen och artillerbombardemanget. Men nu håller Sirtes försvarare NTC-soldaterna på ett avstånd av 400 meter från själva tätorten.

NTC lyckades tillfälligtvis erövra stadens TV- och radiostation, men denna togs tillbaka genom ett motanfall av stadens försvarare.

Just nu beskjuts byggnaden och det omgivande området, liksom stadsbebyggelsen, av NTC-arméns tunga artilleripjäser och raketer.

En sammanräkning visar att NTC-armén hittills har offrat mer än 1 300 av sina soldater i stupade eller sårade för att erövra Sirte.

Hur många civila som hittills har dödats i NATO:s och NTC:s stormning av Sirte, vet ingen. NTC själva uppskattade den 3 september – alltså för över en månad sedan – att 800 civila hade dödats i staden på bara tre dagar.

Eftersom siffran kommer från angriparna, får det förmodas vara taget i underkant. Baserat på den uppskattningen kan man nog räkna med att tusentals civila har fått sätta livet till i den blodigaste attacken mot en stad som ägt rum på många år – förmodligen är dödsantalet högre än vid Israels attack mot Gaza 2008-2009.

Hur många som kommer att få sätta livet till om och när NTC-armén erövrar Sirte och den huvudsakligen NTC-kritiska befolkningen hamnar i deras händer, vågar vi inte gissa.

Vi vet att många – kanske det övervägande flertalet – av NTC-krigarna som anfaller Sirte kommer från Misrata. Vi vet inte om den ökända Misrata-brigaden ”Brigade for Purging Slaves, Black skin” (”Brigaden för utrensning av Slavar, Svart hy”), som hyllats offentligt i Misrata, opererar i Sirte.

Det finns, tragiskt nog, alltför få humanitära röster i mörkrets hjärta, i det Europa som är ansvarigt för blodbadet i Sirte. En av de få rösterna av samvete är John Pilger, som i filmklippet nedan talar om NATO:s och NTC:s attack mot Sirte, och EU:s och Europas ansvar.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

2 svar to “Europas ansvar för blodbadet i Sirte – men stadens försvarare håller fortfarande ut”

  1. Kerstin 11 oktober, 2011 den 3:16 f m #

    Det var ju intressant att höra på Konflikt i lördags, att Lotten Collin, som varit i Qatar och gjorde ett reportage därifrån, sprang på Qatars vise statsminister, Al Jazeeras nye chef och Belhadj i Al Jazeeras byggnad!
    Man undrar ju vilka propagandahistorier som de här herrarna kokade ihop.

  2. Bo Almunger 11 oktober, 2011 den 6:31 e m #

    Så var vi där igen, när bloggen Kildén&Åsman med en fenomenal undanglidning väljer att märka ord, i stället för att förhålla sig till faktiska proportioner. Klassperspektiv använder beteckningen ”förintelse” med avseende på en del aktiviteter i NATO:s/Övergångsrådspaktens invasion i Sirte. Tre andra möjliga beteckningar av samma förlopp skulle kunna ha varit folkmord, etnisk rensning eller kort och gott utrensning – för åtskilliga element av sådant försiggår på vissa platser. Men Åsman anser: ”Redan nu kan det ändå sägas att vissa media och ”bloggvänster” gjort till sin uppgift att hallucinera (sic!) om Holocaust, Folkmord och Genocid. Till och med bloggar med anspråk på seriös källgranskning och vetenskaplig kyla gör sig till språkrör för de värsta överdrifterna”.

    Den är inte lätt att urskilja vilken slags massaker som spridit sig med paktens offensiv. Saken är den att någon slags massaker genomförts. Den exakta beteckningen kan vänta. Men bloggen Kildén&Åsman får ett mindre scoop av att upptäcka detta möjliga gradfel, från redaktionen. Bloggen Kildén&Åsmans hyllning till ”segern i Sirte” ägnar 32,7% åt detta terminologiska hårklyveri. Som om paktens massaker skulle kunna bortförklaras därigenom. Den bloggen är inte trovärdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: