Det svenska bidraget till stormningen av Sirte kan nog inte underskattas

10 Okt

En NTC-representant berättar idag för reportrarna Rania El Gamal och Tim Gaynor från nyhetsbyrån Reuters att de invaderande NTC-soldaterna har stora svårigheter i de trånga gränderna i Sirte, denna för dem främmande stad:

”Khadaffis trupper”, som han uttryckte det, ”hittar överallt här, men vi kan inte den här staden. Vi vet inte ens vad som finns runt nästa gathörn.”

Där kan säkert de svenska JAS Gripen-flygplanen, som flyger regelbundna spaningsuppdrag över Sirte, vara av stor betydelse för den invaderande NTC-armén. En flygvapeninspektör för det svenska flygvapnet berättade för bara några dagar sedan att de svenska stridsflygplanens ”spaningar nu är mer koncentrerade till områdena Sirte och Bani Walid, där de mest intensiva striderna pågår”.

Från 7 500 meters höjd tar de svenska stridsflygarna foton på NTC-motståndarnas ställningar, vilket sedan kan utnyttjas av NTC-armén när denna rycker fram. I dessa närstrider är sådana flygspaningsbilder av större betydelse än direkta bombningar, som kan vara svårt när båda sidorna är alltför nära inpå varandra som i tätbebyggelse i det bombade Sirte. Det svenska bidraget till stormningen av Sirte kan nog inte underskattas.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: