”Det kommer att bli mycket blodigt när vi går in”, säger NTC-representant om staden Sirte

10 Okt


NATO-understödda NTC-soldater jublar och filmar med mobilkamera medan Sirte bombarderas.

Litet i taget kommer det ut rapporter om blodbadet i Sirte, staden som vägrar ge sig för NATO:s och NTC-arméns övervåld.

Anadolu Agency rapporterar på plats att NTC-arméns tunga vapen fått Sirtes stadsmurar att kollapsa, och stridsvagnar rullar nu in i de tättbefolkade bostadsområdena.

”NTC-styrkorna fortsätter att angripa Sirte med stridsvagnar, missiler och raketer”, skriver Anadolu Agency, som också rapporterar att särskilt hus med gröna flaggor blir måltavlor för beskjutningen. ”Man kan se svart rök stiga från många hus i Sirte”, meddelar den turkiska nyhetsbyrån.

Kareem Fahim rapporterar för New York Times att NTC-armén bombarderar stadens kvarter av lägenhetshus med raketer. Hon berättar att många av de stora lägenhetshusen är genomsållade av hål från träffar av kulor eller tyngre vapen, ”och några av dem har helt jämnats med marken, kanske av NATO-bomber”.

Rory Mulholland och Herve Bar från nyhetsbyrån AFP rapporterar att Ibn Sina-lasarettets övre våningar sprängdes (”were blasted”) av intensiv raket- och kulspruteeldgivning när det igår stormades och ockuperades av NTC-soldater.


NTC-krigare härjade igår kväll inne på lasarettet Ibn Sina.

En annan reporter träffade några skräckslagna civila som lyckats ta sig ut från helvetet i deras stad, som förvandlats till ett slagfält av den invaderande NTC-armén i samverkan med NATO:s bombflyg. En av dem, en kvinna vid namn Umm Ismail, berättade om det bombardemang som stadens civilbefolkning tvingas utstå:

”Vi visste inte varifrån träffarna kom. Alla [sic] blev träffade dag som natt. Det finns varken elektricitet eller vatten. Det finns ingenting. Det finns inte ett enda kvarter som inte blivit träffat.”


Euronews rapporterar om hur ett stort antal civila faller offer för bombardemanget av Sirte.


Al Jazeera rapporterar om hur ett stort antal civila faller offer för stormningen av Sirte.

Men många människor i Sirte stannar kvar och slåss för att inte de och deras familjer ska hamna i klorna på NTC-armén, som tidigare visat vilket öde som människor som inte stöder ”rebellarmén” kan vänta sig. En ung man berättar för en utländsk journalist om stadens försvarare:

”Deras moral är mycket hög. De är redo att kämpa till döden.”

Detta ögonvittne berättade att han själv från ett hustak såg hur stadens försvarare slog ut tio av NTC-arméns till stridsfordon förvandlade pickup-bilar.

I dag har striderna koncentrerats till de tättbefolkade bostadskvarteren i Sirtes innerstad. Under den gångna natten gjorde stadens försvarare ett desperat motanfall i de östra delarna av staden, vilket resulterade i mer än etthundra döda och sårade bland NTC-soldaterna.

Stadens försvarare har idag också lyckats driva bort NTC-soldaterna från omådet runt Ibn Sina.

Människorna i Sirtes innerstad kämpar mot en kolossal övermakt, understödd den mäktigaste militärorganisationen genom världshistorien, NATO. En NTC-representant berättade för nyhetsbyrån AFP:s Rory Mulholland och Herve Bar:

”Vi bombarderar området med artilleri och sedan kommer vi att gå in…”

NTC-representanten tillade:

”Det kommer att bli mycket blodigt när vi går in, eftersom de inte vill ge upp.”


Nyhetsklippet ovan: Ian Martin, FN:s speciella sändebud, har all anledning att vädja till NTC-armén att inte genomföra hämndeaktioner mot människorna i Sirte. Men förresten – är inte NATO:s stridsplan i luften för att attackera markstyrkor som utgör ett sådant hot? Javisst, ja, NATO:s stridsflygplan bombar ju vägen fram till Sirtes civilbefolkning för dessa krigare.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: