Vad händer Sirtes civilbefolkning när deras stad förvandlas till ett slagfält?

9 Okt

Som ett av få västliga medier rapporterar spanska Euronews idag om den katastrofala situationen för Sirtes invånare. Rubriken på nyhetsinslaget ovan lyder:

”Civilbefolkningen är instängd utan utväg från Sirte 9.10.11.”

Euronews rapporterar att ungefär 20 000 människor har lyckats ta sig ut från Sirte, men ingen vet vilket öde som har drabbat merparten av de 100 000 invånarna, som är kvar i den bombade staden.

Även Röda korsets taleskvinna på plats, Dibeh Fakhr, säger att sammanlagt ungefär 20 000 människor har lämnat Sirte, och tillägger att ”vi är extremt oroliga” för de civila som är kvar i staden.

Brittiska BBC News skriver lakoniskt att ”tusentals civila” sitter fast inne i Sirte, ”många av dem rädda för hämndeaktioner från NTC-styrkorna.”

Var det inte just för att undvika att civilbefolkningen i den libyska staden Benghazi hamnade i en sådan situation som civilbefolkningen i Sirte nu befinner sig i, som FN antog resolution 1973 som gav NATO rätt att bomba militära styrkor som hotade att tränga in i Benghazi?

De allra senaste rapporterna från Sirte säger att NTC-”rebellerna” nu erövrat stadsdelen Gize, vars invånare huvudsakligen är ”svarta” libyer. I så måtto har stadsdelen Gize stora likheter med Tawergha, en stad vars invånare nästan uteslutande var ”svarta” libyer. Filmklippen nedan visar Tawergha före och efter NTC-”rebellernas” erövring.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: