Lasarettet i Sirte i NTC:s händer: ”Holocaust, inte ett lasarett!”

9 Okt

Sveriges Radio Ekot och Dagens Nyheter rapporterar idag att NTC-armén har intagit lasarettet i Sirte. Kommer de också att berätta om hur det gick till där?

Rory Mulholland från nyhetsbyrån AFP vittnar om fasansfulla scener när NTC-soldater idag stormade in på Ibn Sina-lasarettet i Sirte. Mulholland skriver:

”Triumferande krigare som bar på Kalasjnikov-automatgevär marscherade fram och tillbaka, skrikande ’Allahu akbar’ medan chockade och förskräckta patienter låg ihopträngda på golvet på bottenvåningen.”

”Det här var Holocaust, inte ett lasarett”, sa en läkare till AFP-reportern.

Rory Mulholland berättar att han såg hur en ung NTC-soldat beordrade en patient att utropa ett leve för ”det fria Libyen”. Han såg också hur några NTC-soldater viftande med sina vapen samlades runt en ung manlig patient medan de skrek åt honom och anklagade honom för att vara en Khadaffi-anhängare.

Enligt AFP-reportern förde NTC-soldaterna bort flera patienter, trots att de var sårade – vilket även en lokal NTC-kommendant erkände.

Dessa scener utseplades alltså med en internationell journalist närvarande. Man kan ju föreställa sig vad som sker i de militärt ockuperade lasarettskorridorerna och sjuksalarna där inga utländska medier är närvarande.

Tidigare bilder från Ibn Sina-sjukhuset i Sirte.


Civila offer för NATO:s och NTC-arméns attack mot Sirte.

Är inte lasarett fredade zoner enligt krigslagarna? Var finns de som ska skydda civilbefolkningen? Eller är detta det sätt som NATO och Sveriges regering och riksdag försvarar civilbefolkningen i Libyen på? Det är ju NATO:s bombningar som har banat väg för dessa hänsynslösa krigare till Sirtes lasarettskorridorer och sjuksalar. Är detta förenligt med FN-resolution 1973? Det är förstås frågor som vi inte kommer att få svar på – de som är ansvariga och de som stödjer detta har tagit för vana att undvika att besvara sådana obehagliga frågor.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

3 svar to “Lasarettet i Sirte i NTC:s händer: ”Holocaust, inte ett lasarett!””

  1. Kerstin 10 oktober, 2011 den 3:38 f m #

    Dags alltså att kräva att delar av den svenska regeringen ställs inför rätta för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Nu finns det ju tydligen vittnen på vilka krafter som Nato, och Sverige stödjer.

  2. Mavera 10 oktober, 2011 den 2:00 e m #

    Jag har också läst om att rebellerna torterade och dödade folk på sjukhuset i Sirte, bara därför att de misstänktes vara Gaddafi-trogna. Och hur är det med Genèvekonventionerna, kan man ju undra? Har världssamfundet blivit totalt dövt och stumt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: