”Svarta” libyer försvarar sig och sina familjer mot rasistiska övergrepp

8 Okt

Genom otaliga rapporter från västliga journalister, genom otaliga ögonvittnesskildringar från de drabbade själva och genom kraftiga fördömanden av organisationer för mänskliga rättigheter (såsom Amnesty International och Human Rights Watch) är det allmänt bekant att ”rebeller” i NTC-armén i Libyen utsätter människor med ”svart” hudfärg för ett organiserat rasistiskt våld som inte har sin motsvarighet sedan den belgiske kungen Leopold härjade i Kongo för över hundra år sedan. Inte ens apartheidregimen i Sydafrika ägnade sig åt ett så urskillningslöst och hatiskt massivt våld mot människor bara för att de hade ”svart” hudfärg.

Att vara ”svart” i NTC-kontrollerat område är förenat med livsfara.

Hundratusentals människor med ”svart” hudfärg har drivits att fly från Libyen för att komma undan det rasistiska terrorväldet.

Tusentals andra har hamnat i klorna på NTC-”rebellerna”, och de har spärrats in under vidriga förhållanden som fått Amnesty International att slå larm, många utsätts för den grymmaste tortyr, många har blivit mördade och flera har lynchmördats under omständigheter som liknar lynchningarna i den amerikanska södern på tidigt 1900-tal.

Hittills har förövarna kunnat utsätta de ”svarta” människorna för detta utan att möta nämnvärt motstånd, vilket tusentals av de som flytt kan intyga.

Men nu har ”svarta” människor tagit till vapen för att försvara sig och sina familjer. Al Jazeera rapporterar i ett inslag idag att många av de som med vapen i hand slåss mot NTC-arméns invasion av Sirte, är just ”svarta” afrikaner.

Al Jazeera berättar att det bjuds särskilt hårt motstånd i Sirte-stadsdelen Giza, ”där mauretanier som fått libyskt medborgarskap bor”.

En NTC-representant vid slagfältet i Sirte säger till Al Jazeera:

”Det är huvudsakligen folk från Mauretanien och Tchad som slåss mot oss.”

Al Jazeera konstaterar:

”Det verkar som om dessa människor hellre dör än ger sig tillfånga.”

I ett nyhetsinslag direkt från stridens Sirte idag bekräftar Al Jazeeras utsända återigen att många av de som försvarar Sirte är vanliga stadsbor som försvarar sin stad mot NTC-armén, inte ”Khadaffi-soldater”. Se videoklippet längst ned i detta inlägg.

Inte särskilt förvånande mot bakgrund av det vi – och Sirtes försvarare – vet av vad som säkert väntar dem om de rasistiska mobbarna tar över deras stad också. (Al Jazeeras nyhetsinslag finns längst ned på denna sida.)

Al Jazeera rapporterade tidigare att det enbart är NTC-krigare från Misrata som anfaller Sirte. Se klippet nedan.

Det är NTC-krigarna från just Misrata som utfört ett av de värsta rasistiska dåden – den som drabbade en hel stad, Tawerga, som beboddes av uteslutande libyer med ”svart” hudfärg. Staden är nu helt tömd på sin befolkning. Klassperspektiv har tidigare berättat om detta.

En invånare från Tawergha som lyckats undkomma berättar om hur NTC-soldaterna gripit män, slagit dem med gevärskolvar och skjutit i luften, och hur kvinnor, åldringar och barn forslats bort på lastbilar. Enligt McClatchy Newspapers säger NTC:s militäre befälhavare i Tawergha att han fått order om att inte tillåta invånarna att återvända till sina hem.

Sam Dagher från Wall Street Journal är en av flera utländska journalister som besökt Tawergha – de beskriver alla samma sak. Dagher vittnar om rasistiskt väggklotter som kallar stadens ”svarta” invånare ”slavar”.

”Varje hus, affär, skola och offentlig byggnad i Tawergha har blivit plundrad sedan Misrata-rebellerna jagade ut pro-Khadaffi-soldaterna”, skriver Wall Street Journals utsände: ”Rebellerna slaktade också en del av den boskap som invånarna lämnade efter sig, och djurkropparna ligger fortfarande kvar och ruttnar på bakgårdarna till övergivna hem.”

Sam Dagher berättar vidare:

”Medan lågor uppslukade flera lojalisthem sa en rebellkrigare: ’Vi sätter eld på [husen] så att ingen ska kunna bo här igen.’”

Det finns anledning att påminna om omfattningen av de rasistiska övergreppen i Libyen, som vi tidigare tagit upp på Klassperspektiv.

youtube finns filmer av ”svarta” afrikaner som av blodtörstiga skränande lynchmobbar släpas fram till lyktstolpar eller gallerfönster i det NTC-erövrade Tripoli, får en hängsnara trädd om halsen och sedan hissas upp, eller lynchas på liknande sätt – scener nästan identiska med sådana som utspelades i den amerikanska södern för hundra år sedan, och definitivt så obehagliga scener att vi på Klassperspektiv väljer att avstå från att publicera dem. (Vi har länkat till några av dem här, men de allra obehagligaste, med det allra mest grafiska våldet, avstår vi även från att länka till.)

Den rasistiska terrorn mot människor med ”svart” hudfärg på NTC-kontrollerat område är så omfattande att hundratusentals svarta afrikaner har tvingats lämna sina hem och flytt till Libyens grannländer. Detta är en flyktingvåg som antalsmässigt kan jämföras med den palestinska massflykten ut ur Palestina 1948. Det är en humanitär katastrof som mainstream-media inte har brytt sig om att rapportera.

Välrenommerade medier som International Business Times rapporterar att ”oräkneliga hundratals, kanske tusentals svarta afrikaner från länder som Nigeria, Senegal, Ghana, Sudan etc har blivit godtyckligt misshandlade och mördade”. Black Agenda Report uppger att antalet svarta människor som blivit rasistiskt mördade i NTC-kontrollerat område i Libyen uppgår till flera tusen. Det går naturligtvis inte att verifiera denna rapport ännu, men det finns heller ingenting som på vetenskaplig grund ger anledning att avfärda dessa siffror.

Enbart på en plats blev i februari, enligt vad BBC rapporterade, uppemot ett hundra ”svarta” gästarbetare mördade på en enda dag i en rasistisk massaker:

”Mellan 70 och 80 människor från Tchad arbetade för vårt företag. De hackades till döds med hackor och yxor, och angriparna sa: ’Ni hjälper Khadaffis trupper.’ Sudaneserna blev också massakrerade. Vi såg allt med egna ögon.”

Black Agenda Report summerar rapporter från hundratals tidningsartiklar över hela Afrika:

”Afrikanska media är fyllda av rapporter från de 1,5 miljoner svarta migrantarbetarna i Libyen om massmord, vedervärdiga offentliga lynchningar, omänskliga ihjälbränningar och organiserade våldtäkter.”

Faktum är att flera organisationer för mänskliga rättigheter både bekräftar denna bild och har reagerat starkt på de rasistiska övergreppen i NTC-kontrollerat område.

Risken att de ”svarta” människorna i Sirte ska utsättas för massiva rasistiska övergrepp ökar nu, när NTC-”rebellerna” tränger djupare in i staden. Enligt nyhetsbyrån AP är NATO:s bombanfall helt avgörande för NTC-arméns senaste framgångar i Sirte.

Emellertid verkar de rapporter som presenteras av the Telegraph (och som återges av flera medier) om att NATO skulle ha satt in stridshelikoptrar nattetid mot Sirtes försvarare, ha varit en falsk uppgift. (Tack, Björn Blomberg, för rättelsen!)

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

2 svar to “”Svarta” libyer försvarar sig och sina familjer mot rasistiska övergrepp”

  1. Björn Blomberg 8 oktober, 2011 den 6:08 e m #

    Mycket intressant inlägg. Men The Telegraphs bilder på skjutande helikoptrar är av allt att döma från Irak:
    http://leonorenlibia.blogspot.com/2011/10/es-esto-fraude-brian-souter.html

    • klassperspektiv 8 oktober, 2011 den 7:05 e m #

      Tack, Björn Blomberg, för rättelsen! Det är nu korrigerat i artikeln ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: