Vad vi inte får veta om Libyen i de stora medierna

30 Sep

NTC-armén har tvingats till reträtt efter att ha tillfogats ett nytt svidande nederlag i slaget om Sirte. Det senaste misslyckade försöket att erövra Sirte kostade angriparna, enligt NTC:s egna uppgifter, 157 personförluster.

”Krypskyttar hejdade NTC:s anfall mot Khadaffis hemstad”, skrev Jay Deshmukh och Rory Mulholland från nyhetsbyrån AFP.
Detta trots att NTC-armén satte in 106-millimeters pansarvärnskanoner, raketramper i beskjutning av den segt försvarade staden.

Joseph Logan och Rania El Gamal från nyhetsbyrån Reuters rapporterar att NTC-soldater ”flydde från slagfältet under beskjutning”.

Innan dess hade stadens försvarare låst fast NTC-armén vid en stor rondell i stadens utkanter, och där hade ett hårt slag rasat i fem dagar innan alltså NTC-armén till slut tvingades ut ur staden igen. En av de slagna NTC-soldaterna citeras i Reutersrapporten:

”Det är svårt, svårt! Du vet, med krypskyttarna. Man kan inte se dem. Igår hade vi ingen ammunition. Den var slut. Jag svär till Gud att om Khadaffis folk vetat det hade de kommit och tagit Sirte [sic] ifrån oss!”

NTC:s representanter kallar regelbundet Sirtes försvarare för ”krypskyttar”, och detta upprepas av de stora medierna. Men enligt brittiska Morning Star rör det sig om stadens invånare som ”sköt med kulsprutor och kastade handgranater från bostadshus”. Med andra ord klassisk gatustrid i en stad som försvaras av befolkningen själv.

Detta bekräftas av flyende Sirte-bor som nyhetsbyrån Reuters’ reportrar talat med. En av dem sade:

”Människor inne i staden vill försvara sina hem” och tillade att en del av stadens invånare också tagit till vapen därför att de fruktade att NTC skulle mörda dem.

Ett av NTC-arméns höga befäl tillstår att det sega försvaret nu tvingat NTC-armén att övergå från att storma staden till att belägra den, eller ”pressa” den för att ”hindra Khadaffi-tjänstemän från att fly”, som han uttryckte det. ”Vår prioritet idag är att hålla våra ställningar medan vi bombarderar dem”, sade han.

Nyhetsbyrån Reuters’ reportrar mötte flera flyende civila som förbannade NATO:s flygbombningar och NTC-arméns beskjutning som dödar civila inne i staden. En äldre man lade hela skulden för de civila dödsoffren i Sirte på NATO:

”Det är inte Khadaffis folk och det är inte heller ni”, sade han och viftade i riktning mot några NTC-soldater: ”Det är de franska flygplanen som bombar oss dag och natt. De sprängde bort taket på vårt hus. Är det så vi kommer att dö?”

Enligt nyhetsstationen RT, som åberopar NATO:s egna uppgifter, utförde NATO-flygplan inte mindre än 427 bombanfall mot Sirte mellan den 25 augusti och 29 september.

Klassperspektiv har tidigare återgett flera rapporter om den katastrofala humanitära situation som skapas inne i de belägrade städerna Sirte och Bani Walid genom NATO:s och NTC:s attacker. Enligt frivilligorganisationen Läkare utan gränser är Sirtes sjukhus helt överfulla av människor som sårats som ett resultat av beskjutningen och bombanfallen.

Människor som flyr från Sirte berättar att de på grund av belägringen inte haft något att äta på flera dagar. Nu kommer också de första rapporterna om människor som dött av svält inne i det belägrade Sirte.

Men striderna – alltså NTC:s stormning och NATO:s bombningar – hindrar hjälpsändningar från att nå in i staden, enligt vad en högt uppsatt FN-tjänsteman som krävde att få vara anonym berättade för Reuters.

Det liknar mer och mer Leningrad under den nazistiska belägringen under andra världskriget.

Från de NTC-kontrollerade områdena kommer allt fler rapporter om ett rent terrorvälde med godtyckliga utomrättsliga fängslanden och tortyr. Human Rights Watch kräver i ett upprop i dag att NTC-regimen sätter stopp för detta. Human Rights Watch har under ett stort antal besök i NTC:s fånganstalter mellan den 31 augusti och 29 september funnit otvetydiga belägg för att politiska fångar misshandlas, i vissa fall dagligen, och utsätts för elchocker. Detta gäller, enligt organisationen för mänskliga rättigheter, såväl manliga som kvinnliga fångar.

Human Rights Watch har också funnit att tusentals människor – inklusive kvinnor och barn – utsätts för godtyckliga fängslanden, utan att någon enda av dem ställts inför rätta.

Som vanligt nämns inget av detta i mainstream-medierna. Dagens Nyheter begränsar sig till att återge den kanske falska uppgiften att Khadaffis talseman Moussa Ibrahim tagits tillfånga.

Inte heller nämner mainstream-media något om de folkliga protesterna i Tripoli mot ”rebellerna” som krigar för NTC.

Helt klart växer missnöjet med ”rebellerna” under ledning av NTC och andra. Enligt den Khadaffi-trogna nyhetssajten Mathaba har det ägt rum stora protestdemonstrationer där Tripolis invånare gått ut på gatorna för att köra ut ”rebellerna” ur sin stad.

Nu är Mathaba en sida i en konflikt, så man måste behandla denna källa med skepsis (liksom man måste behandla alla partsinlagor i denna konflikt). Men att det råder starka stämningar bland Tripolis invånare mot ”rebellerna” som ockuperar Tripoli, bekräftas av utländska journalister på plats.

En artikel av Associated Press (AP) den 29 september bar rubriken:

”Tripolis invånare vill köra ut de tungt beväpnade revolutionära kämparna från huvudstaden.”

AP rapporterar om hur ”rebellerna” uppträder som en sannskyldig ockupationsarmé i Tripoli:

”De belamrar gatorna i innerstaden, sticker ut i den täta trafiken, de unga männen i revolutionärt mode – buskiga skägg, röda baskrar och tillhörande kläder. De låter sina AK-47-automatvapen sticka ut genom bilfönstren och fyrar då och då av några skott upp i luften.”

Mohammed Shabbu, en Tripoli-bo som anslutit sig till en nybildad organisation för att få ut ”rebellerna” ur Tripoli, berättar för AP att ”rebellerna” sätter skräck i Tripolis barn. Han säger om ”rebellerna”:

”De skjuter helt kaotiskt, slåss om var de ska sätta upp sina baser, gör räder mot hem utan tillstånd och ibland helt utan anledning.”

Den nybildade organisationen Tripolis Stödgrupp (the Tripoli Support Group) rapporteras förbereda protester för att köra ut ”rebellerna” ur Tripoli.

Detta visar att situationen i Libyen inte är riktigt så enkel som många vill få den till. Det bekräftar bilden av att det libyska folkupproret kapats och kvävts av högergrupper som med stöd av NATO förvandlade det hela till ett blodigt krig där allt annat än progressiva revolutionära väpnade grupper tagit över och påtvingar befolkningen sin vilja.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

17 svar to “Vad vi inte får veta om Libyen i de stora medierna”

 1. Kerstin 1 oktober, 2011 den 12:51 f m #

  Det bekräftar bilden av att det libyska folkupproret kapats och kvävts av högergrupper

  Det är nog högst tveksamt att det någonsin varit något allmänt folkligt uppror eller protesterande i Libyen som kunde kapas. Redan två dagar efter att demonstrationerna, som inte var speciellt stora, började, hade ”rebellerna” börjat skjuta på folk, hängt lite poliser, bränt polisstationer och dessutom börjat lyncha svarta. Så det handlar nog inte om en kapning av en folkresning här, som det förefaller förhålla sig i Egypten ex. utan om ett uppror av betydligt ruggigare slag redan från början.

  Detta innebär förstås inte att jag menar att alla var helnöjda med Ghadafiregimens politik, i vilket land är ett helt folk det? Inte är 95% av svenskarna helnöjda med den borgerliga regeringen, men han hade betydligt större stöd än Västvärldens media velat låtsas om och det är nog tämligen klart att de allra flesta inte ville kriga och döda för att bli av med honom. Det var det bara en mindre grupp som ville, och de såg till att det blev krig också.

  De översta videon på länken nedan är intressant i sammanhanget:
  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=7959#comments

 2. Björn Blomberg 1 oktober, 2011 den 1:53 f m #

  I början av upproret förekom även demonstrationer för Gaddafi i östra Libyen. På en filmsnutt som sändes av Al Jazeera och som påstods föreställa beskjutning av fredliga demonstranter ser man tydligt att demonstranterna viftar med gröna flaggor, de blir beskjutna av en väpnad grupp och försöker fly. Den väpnade gruppen är sannolikt fanatiska salafiter som beväpnats av Qatar.

  En annan grupp som spelade en viktig roll i början av upproret var människosmugglarmaffian i Benghazi som såg till att utnyttja tumultet för att angripa fängelser och befria sina maffiakompisar. Människosmugglarmaffian var ursinnig på Gaddafi för att Libyen efter ett avtal med EU krossat deras lukrativa business.

  • klassperspektiv 1 oktober, 2011 den 1:25 e m #

   Kerstin, det du skriver är intressant. Lämna gärna en källa (länk el dyl) till att demonstranterna efter bara ett par dagar började lyncha ”svarta”. Det är inte ett ifrågasättande av ditt påstående, men det vore bra att få ta del av dina källor. Videoklippet du hänvisar till är intressant. Vi på Klassperspektiv har diskuterat graden av folkligt stöd för Khadaffi respektive ”rebellerna”. Det är väldigt svårt att uttala sig om. ”Massdemonstrationer” till förmån för de som har makten behöver, rent allmänt, inte tyda på något större folkligt stöd, utan kan lika gärna vara en mätare på hur viktigt det är att visa sig lydig. Det verkar dock som om ”rebellerna” har ett stort folkligt stöd i Benghazi och Misrata, och som om Khadaffi har ett stort folkligt stöd i Sirte, Tawerga, Tahuna och Bani Walid. Men Tripoli? Ett uttalande som i videolänken du refererar till räcker tyvärr inte. Dock tycks det, enligt vad vi refererar till i gårdagens inlägg på Klassperspektiv, som om många invånare i Tripoli vill köra ut ”rebellerna” från sin stad.

   Björn, det du skriver är mycket spännande. Har du någon länk? Har du också någon länk till information om ”människosmugglarmaffian” i Benghazi?

   Dock är det över huvud tragiskt med människosmuggling. Det är ju ett resultat av att staterna hindrar människor från att förflytta sig när de så behöver p.g.a. global orättvisa och förtryck. Är det inte så att ”människosmugglarmaffian” i Benghazi profiterade på – och kunde existera tack vare – att den libyska staten hindrade människor från att helt lagligt leasa eller hyra båtar för att resa till europeiska farvatten? Varför agerade den libyska staten så?

 3. Erik H 1 oktober, 2011 den 8:38 e m #

  Om det nu var ett folkligt uppror eller inte är upp till var och en att bedöma från de uppgifter som redovisas på sid 16 – 19 i detta dokument, som är den hitintills enda oberoende utredning som gjorts om Libyenkriget.

  http://www.cf2r.org/images/stories/news/201106/libya-report.pdf

  Trafficking och slavhandel beskrivs som en industri som gav Benghasimaffian ”billions of dollars”. se sid 14

 4. klassperspektiv 1 oktober, 2011 den 8:56 e m #

  Erik H, mycket intressant! Det här förtjänar verkligen att studeras närmare. Vad vet du om organisationen i fråga, CIRET-AVT?

 5. Kerstin 1 oktober, 2011 den 9:26 e m #

  Erik H hann före mig. Jag skulle just till att lägga ut samma länk, som tog mig en stund att plocka fram ur mitt numer ganska stora material om Libyenkriget. Tror det var Erik H som tipsade mig om rapporten för några månader sen. Är förresten stort tack skyldig till Erik H, som har servat mig med ett antal viktiga artiklar.

  Citerar ett kort stycke i inledningen från denna rapport:

  Nonetheless the study undertaken of the facts leads us to confirm that the Libyan ‘revolution’ is neither democratic, nor spontaneous. It consists of an armed uprising in the Eastern part of the country, driven by revenge and rebellion, which attempts to pass itself off as part of the ‘Arab Spring’ which it in no way derives from. The Libyan insurgency cannot therefore be compared to the popular  uprisings  of Tunisia  and Egypt.

  Rapporten, som är på c:a 40 sidor och som jag bedömer som synnerligen seriös, är väl värd att läsas, men den handlar bara om vad som hände inne i Libyen, och från detta perspektiv, inte om stormaktsspelet som föregick upproret. Där kommer det också fram alltmer nu, om man läser annat än de stora drakarna.

  I rapporten kan man också läsa om hur rebellerna hade beväpnat sig nästan direkt och började skjuta, bränna polisstationer och hänga poliser samt hur Ghadafis regim försökte lugna de demonstrerande med ganska milda metoder från början och hur påståendena om att han bombade sin egen befolkning var ren lögn, vilket numer är bekräftat från flera håll.

 6. Erik H 1 oktober, 2011 den 9:58 e m #

  Klassperspektiv:
  CIRET-AVT och CIRET-AVT presenterar sig på sid 3 och för övrigt vet jag inte mera än att länkar till rapporten har försvunnit vid googlesökningar ända sedan i maj när den utkom.
  Kan inte hitta något gammelmedia som offentliggjort den och det är ju begripligt då så lite stämmer med deras variant av ”utredning”. Fö så är det ju franska organisationer som kunde tänkas vara partiska men resultatet tyder ju på ett stort mått av oberoende i det avseendet iaf.

  http://www.ciret-avt.com/english/
  http://www.cf2r.org/fr/cf2r/presentation.php
  —————-

 7. Kerstin 2 oktober, 2011 den 2:33 f m #

  Jag har letat vidare i mitt material och funnit dessa två länkar:

  http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.554060-poliser-hangda-i-libyen
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/poliser-hangda-i-libyen_5951193.svd

  Det var sådana här rapporter alldeles i början, som fick mig att fatta misstankar, att det här var något helt annat än demonstrationerna i Tunisien och Egypten och som gjorde att jag satte igång att söka all information jag kunde hitta om Libyen och om vad som faktiskt försiggick där.

 8. klassperspektiv 2 oktober, 2011 den 10:45 f m #

  Tack, Kerstin. Har du uppgift på exakt när – efter upproret – som de rasistiska förföljelserna av ”svarta” människor började i områden som kontrollerades av regimmotståndarna?

 9. OldWolf 2 oktober, 2011 den 1:09 e m #

  Denna artikel är ursprungligen från 5 mars:
  ”In east Libya, African hunt began as towns and cities began fall under the control of Libyan rebels, mobs and gangs. They started to detain, insult, rape and even executing black immigrants, students and refugees.”
  http://somalilandpress.com/libya-rebels-execute-black-immigrants-while-forces-kidnap-others-20586

 10. OldWolf 2 oktober, 2011 den 1:12 e m #

  Den bilden vi ofta ser på en ung svart man med en pistol mot sin nacke är från 3 mars
  http://www.modernghana.com/news/318974/1/black-africans-in-libya-cry-out-for-help.html

 11. Kerstin 2 oktober, 2011 den 2:43 e m #

  Går man ut på nätet och slår på ”Libya blacks” så ser man att de första rapporterna om hur rebellerna beter sig mot svarta börjar komma redan de första dagarna i mars. Los Angeles Times har en artikel om saken 4/3. Då bör det ha pågått åtminstone några dagar redan:
  http://articles.latimes.com/2011/mar/04/world/la-fg-libya-mercenaries-20110305

  Så rebellerna satte ganska direkt igång med att förfölja, döda, misshandla och fängsla svarta. Det har legat ett antal filmer om saken ute på nätet men de flesta har, av någon outgrundlig anledning (!), försvunnit ganska snart efter att de lades ut. Några av dem har sedan lagts ut på andra siter. En av dessa filmer, som handlar om en händelse som troligen hände ganska tidigt i upproret och som inträffade i Benghazi (tyvärr har jag inte datum), kan man se på min blogg:

  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/index.php?s=Susan+Lindauer&submit=Search

  Det är också klart, som framgår i bl.a. den rapport som Erik H länkar till ovan, dels att Benghazikborna tidigare var slavhandlare, att Tawerga, som i huvudsak beboddes av svarta och som etniskt har rensats, var transitstad för slavfrakterna, att Benghazi hade en maffia som sysslade med människosmuggling tills för några år sen, då den stoppades av Ghadafi och fängslades (enligt överenskommelse med EU), varvid man gick miste om mycket stora inkomster i Benghazi. Det var dessa ledare som Jalil, som dåvarande Ghadafis justitieminister, försökte få frigivna men som inrikesministern (då: Younis som gick över till rebellerna men mördades av dessa för några månader sedan) vägrade släppa men som släpptes ut ur fängelset redan några dagar in på upprorets start i Benghazi.

 12. Kerstin 2 oktober, 2011 den 2:44 e m #

  Tvyärr blev den första länken ovan fel. Den här skulle de ha varit:
  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=6818#comments

 13. klassperspektiv 2 oktober, 2011 den 6:14 e m #

  Stort tack för dessa intressanta länkar! De tillför en hel del till debatten.

 14. OldWolf 3 oktober, 2011 den 9:51 f m #

  Man kan väl konstatera att FN och Nato kände till övergreppen mot de svarta när man beslutade sig för att ”skydda civilbefolkningen”.Alltså ytterligare ett bevis på det falska flagg man använde.

 15. klassperspektiv 3 oktober, 2011 den 6:35 e m #

  Hittade faktiskt svaret i ett av Klassperspektivs egna inlägg:

  Enbart på en plats blev i februari 2011, enligt vad BBC rapporterade(25 februari 2011!), uppemot ett hundra ”svarta” gästarbetare mördade på en enda dag i en rasistisk massaker – alltså bara några dagar efter det att upproret startat!

  En företrädare för det företag där dessa arbetade, bevittnade händelsen och berättade efteråt:
  ”Mellan 70 och 80 människor från Tchad arbetade för vårt företag. De hackades till döds med hackor och yxor, och angriparna sa: ’Ni hjälper Khadaffis trupper.’ Sudaneserna blev också massakrerade. Vi såg allt med egna ögon.”

  Det ger förvisso ett visst stöd åt CIRET-AVT-rapportens slutsats att det libyska upproret ”varken var demokratiskt eller spontant” – åtminstone inte särskilt demokratiskt – och inte på något vis kan jämföras med resningarna i t.ex. Tunisien och Egypten.

 16. Kerstin 4 oktober, 2011 den 12:18 f m #

  Jag hade också för mig att jag mindes att angreppen på svarta började väldigt tidigt, men hittade inte länkar om saken. Även detta var sådant som fick mig att reagera med skepticism på idén att det handlade om ett demokratiskt eller socialistiskt uppror av ett slag jag kunde bejaka eller stödja. Så bra att ni hittade belägg – hos er själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: