NATO:s krig för oljan i Libyen visas i dokumentär

27 Sep

Det lidande Libyens civilbefolkning får utstå på grund av NATO:s fortsatta och upptrappade bombkrig är vid det här laget välbekant för regelbundna besökare på Klassperspektiv.

Men den fråga som mainstream-massmedia aldrig ställt sig – och förmodligen heller ingen av de som stött och stöder NATO:s bombningar av Libyen – är exakt varför NATO och NTC-armén lägger ned så otroligt mycket krut och blod på att erövra de städer och områden som inte står under NTC:s kontroll, t.ex. Sirte, Bani Walid, Sabha, Jufra, med flera.

Varför all denna blodspillan, när merparten av människorna i dessa områden – enligt vad såväl NTC-representanter som utländska journalister tillstår – faktiskt är emot att bli styrda av NTC!

Naturligtvis handlar det om ”ekonomin, dumbom”, för att citera en berömd amerikansk president. (Eller, för den delen, NTC-representanter i det filmade reportaget nedan.)

Även om en del av Libyens oljeproduktion kommit igång, befinner sig huvuddelen av oljefälten ännu utanför NTC:s – och därmed imperialistmakternas – kontroll. Oljefälten ligger i huvudsak ute i ökenområden, vildmark. Jämför de båda nedanstående kartorna.


Oljefält och oljepipelines i Libyen.


Områden under NTC:s respektive NTC:s motståndares kontroll i Libyen, samt omstridda områden, 20 september 2011.

För att säkerställa tillträdet till oljefälten och kontrollen över oljeledningarna i deras fulla sträckning, måste – som det heter på militärspråk – ”strategiska punkter”, viktiga städer, säkras. Det är just kontrollen över dessa städer som blodsutgjutelsen nu gäller.

Frågan är bara hur NATO:s bombningar för kontroll över oljan – och det civila lidande som det orsakar – stämmer överens med FN-resolution 1973. Det är en annan fråga som mainstrem-media borde ställa, men aldrig ställer.

The Real News Network har ett intressant reportage om NATO:s krig för Libyens olja där detta känsliga ämne tas upp. Som synes bekräftar NTC-representanter den bild som Klassperspektiv tecknar ovan.

Bland annat intressant som tas upp i reportaget är att Libyens interimspremiärminister, enligt nyhetsbyrån Reuters, föreslagit att en tidigare VD vid det italienska oljebolaget Eni utses till Libyens nya oljeminister.

Vidare intygar NTC-representanter i inslaget att NTC-arméns framgångar är helt beroende av NATO:s flygunderstöd.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: