Libyska flyktingar anklagar NATO för folkmord – situationen i det bombade Sirte är ”värre än hemsk” enligt invånare

27 Sep

Dagens Nyheter och Sveriges Radio Ekot har vaknat upp och beskriver idag massflykten ut ur det belägrade och bombarderade Sirte.

I en annan DN-artikel talas det om gatustrider. Ekot talar om ”eländiga förhållanden, sjukhus med mycket knappa resurser och avloppssystem som brutit samman”.

Men den fulla omfattningen av det mänskliga lidandet i staden får DN:s läsare eller Ekots lyssnare fortfarande inte veta något om, trots att allt fler rapporter nu kommer ut.

”Civila som strömmar ut från den belägrade staden Sirte anklagar NATO för folkmord.”

– Det skriver brittiska tidningen Times’ reporter Tom Coghlan från fronten vid Sirte idag.

Coghlan berättar om långa köer av civila fordon som lämnar staden efter en natt fylld av NATO-bombattacker och artilleribombardemang av staden. Han skriver vidare:

”Civilpersoner, många som såg rädda eller ilskna ut, beskrev situationen inne i Sirte som ’katastrofal’. Deras berättelser kommer, om de bekräftas, att försätta NATO i en svår situation, eftersom denna organisation opererar under ett FN-mandat för att beskydda civila liv.”

En av de människor som flytt ut ur den bombade staden citeras i Times:

”Det har varit värre än hemskt.”

Han berättade om NATO:s flygbombningar:

”De har bombat alla slags byggnader: skolor, lasarett.”

Den citerade Sirte-bon sade att han inte med säkerhet kunde skilja NTC-arméns artilleribombardemang från NATO:s bomber, men att det förmodligen var NATO-bomber som förstört en del av hans hem på söndagen.

En annan flyende Sirte-invånare, som berättade att han förlorat sex familjemedlemmar i bombardemanget, sade till Tom Coghlan:

”NATO:s bomber dödar civila. Var är FN? Var är den muslimska världen? Vem kan sätta stopp för detta folkmord mot människorna i Sirte?”

Flyende invånare berättade också för Times att det saknas elektricitet och att tillförseln av vatten upphört i den belägrade staden. Vårdpersonal på en klinik i staden Harawa, 35 km öster om Sirte, intygade att vattenbristen lett till epidemier inne i Sirte.

Några av de flyende invånare som Times pratade med sade att Khadaffi-lojalister tvingade invånare att stanna kvar i staden. Med tanke på att dessa människor sade så i närvaro av beväpnade NTC-soldater, som det är viktigt att visa sin sympati med, får man kanske ta det med en nypa salt. Andra sade dock att invånarna i Sirte var rädda för NTC-soldaterna som påstods föra bort kvinnor från bilar som försökte lämna Sirte. Times-reportern såg inga belägg för detta, men däremot såg han hur NTC-soldater stoppade och genomsökte bilar med flyktingar, och hur några av männen i de flyende familjerna fördes bort av NTC-soldater.

Kevin Spak från Newser beskriver dock hur hela ”familjer som flytt [från Sirte] omedelbart blev gripna av rebeller från Misrata som hade listor på Khadaffi-lojalister”.

Sam Dagher från Wall Street Journal blev vittne till scener där NTC-soldater till flyende familjers högljudda förtvivlan förde bort några av männen i familjerna.

En av NTC-soldaterna kommenterade händelsen:

”Vi kommer att straffa även de som bara stödde Moammar [Khadaffi] med ord!”

En av de flyende från Sirte berättade för Dagher om det intryck NTC-armén (som han kallade ”östborna”) gjorde:

”Östborna utrotar allt i sin väg…” (”The easterners are exterminating everything in front of them.”)

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: