Första internationella journalisterna inne i en av Libyens belägrade städer bekräftar den humanitära katastrofen – men svenska medier håller tyst

26 Sep

Till slut har en av de stora nyhetsbyråerna, Associated Press, skickat in ett reportageteam i den belägrade staden Sirte. Det som rapporteras av AP:s utsända inifrån Sirte bekräftar den bild av en humanitär katastrof som stadens invånare under den nu mer än månadslånga belägringen förgäves har slagit larm om.

AP beskriver ”en svår brist på mat, bränsle, dricksvatten och läkemedel”.

Från stadens centrala Ibn Sina-lasarett rapporteras om en akut brist på läkemedel och ingen syrgas alls i operationssalarna. En kvinnlig läkare som reportageteamet träffar berättar förtvivlat att de flesta patienter som kommer till lasarettet inte kan hitta någon som kan ge dem vård eftersom de flesta av de anställda avhålls från att ta sig till arbetet på grund av bristen på bränsle och rädsla för bombardemanget.

”De flesta av dödsfallen och skadorna på människor på sista tiden orsakas av bombardemanget mot staden”, berättar läkaren.

AP:s reportageteam kan inifrån staden bekräfta att NTC-arméns ”stridsvagnsgranater, Grad-raketer och granatkastare beskjuter staden dagligen utan att någon [på NTC-sidan] har mer än en vag uppfattning om vad de skjuter mot.” Litet ironiskt tillägger AP-reportarna: ”Under tiden opererar NATO i Libyen under ett mandat att beskydda civilbefolkningen.”

En av stadens invånare berättar för AP-teamet hur rädda människorna är för sina barns säkerhet. ”Jag har ingen aning om vad det är de beskjuter oss med”, sade han, ”men det är verkligen tunga vapen.” Han berättar också att bristen på drivmedel hindrar många människor från att fly, ”andra vill inte lämna staden”.

En annan av stadens invånare berättar för AP:s reportrar att ”de flesta av stadens försvarare är väpnade firvilliga som har personliga skäl att strida”. Han fortsätter:

”Många människor har blivit dödade som martyrer, och deras släktingar är arga. Det har inte med Khadaffi att göra längre… Det är bara enkelt motstånd, av människor som förlorat sina släktingar eller som helt enkelt försvarar sina egna hem.”

NTD Television visar hur NTC-armén bombarderar staden Sirte med ”enorma kanoner” – 130-mm haubitsar med mycket stor eldkraft.

http://english.ntdtv.com/p55.swf

Muftah Mohammed, en av de många civila som flytt ut ur Sirte, berättar för nyhetsbyrån SAPA om fruktansvärda förhållanden inne i staden:

”Det finns knappt någon mat, knappt något dricksvatten, ingen bensin och ingen elektricitet… Barnen är särskilt hårt drabbade. Det finns ingen mjölk åt dem. Vi har alla levt på bara makaroner i flera dagar.”

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att även vid Bani Walid har NTC-armén övergått till att bara bombardera staden med tungt artilleri.

Det anmärkningsvärda är att de flesta mainstream-medier efter mer än en månad fortfarande inte beskriver den humanitära katastrof som orsakas av NATO:s bomber och NTC-arméns beskjutning av civila områden i Libyen.

Hjälp till att sprida informationen som vi lägger ut här på Klassperspektiv. Den tragiska sanningen måste komma ut!

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

7 svar to “Första internationella journalisterna inne i en av Libyens belägrade städer bekräftar den humanitära katastrofen – men svenska medier håller tyst”

 1. Lajma 26 september, 2011 den 8:53 e m #

  Sveriges befolkning bryr sig inte om…
  Man bryr sig inte om Afrika, eller Libyens barn. Sverige 2011 eller 1938… ?

 2. klassperspektiv 26 september, 2011 den 9:42 e m #

  Jag är inte säker på att det är så illa. Det fanns ett ganska stort engagemang mot USA:s krig mot Irak. Om vi bara får ut informationen, tror jag att engagemanget för Libyens folk kan stiga. Medn naturligtvis behöver libyerna en internationell, anti-imperialistisk solidaritetsrörelse. Dit verkar vägen tyvärr vara lång idag.

 3. OldWolf 26 september, 2011 den 11:01 e m #

  Länken går inte längre till den aktuella artikeln och jag kan inte hitta den, vilket ju är viktigt för trovärdigheten om jag skall föra informationen vidare

 4. Kerstin 27 september, 2011 den 12:59 e m #

  Varför kommer jag att tänka på belägringen av Leningrad när jag läser om belägringen och bombningen av Bani Waild och Sirte?

  Var går gränsen? Hur många människor kan man döda och hur mycket av en stad kan man förstöra innan man passerar gränsen mellan ”skydd av civila” och ”brott mot mänskligheten”?

 5. Mavera 27 september, 2011 den 3:02 e m #

  Kerstin: Bra jämförelse. Det är inte bara belägringen av Leningrad man tänker på, men även Brest och Stalingrad. Många ryssar har dessa minne i sina hjärtan och därför associerar libyernas kamp med den kamp som Sovjet förde mot Nazityskland under Andra världskriget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: