Libyen får inte bli Europas Vietnam!

25 Sep

I Klassperspektivs förra inlägg berättade vi om staden Tawerga, som blivit fullkomligt tömd på sin befolkning av hämndlystna NTC-krigare.

Nu har även Al Jazeera, som gjort sig känt för sitt stöd åt NTC-sidan, gjort ett skrämmande reportage från denna stad.

Telesur visar också bilder från den behandling NTC-armén hade i berdeskap för Tawerga, en stad som huvudsakligen beboddes av ”svarta” libyer.

Det öde som många av dem kan ha mött, får vi en uppfattning om från nedanstående filkmklipp som visar att de rasistiska övergreppen fortsätter på NTC-kontrollerat område.

Från de olika slagfälten i det krigshärjade Libyen kommer tecken på att NATO i allt större utsträckning tar över krigföringen från den slagna och demoraliserade NTC-armén.

Efter att ha deklarerat att Sirte kommer att falla ”snart” – ”inom två-tre dagar” den 18 september och ”inom 48 timmar” för 48 timmar sedan – har nu NTC-ledningen tvingats erkänna sitt svidande nederlag i slaget om Sirte. Idag har Sirtes försvarare drivit tillbaka angriparna fyra kilometer, långt ut i öknen.

Al Jazeeras märkbart tagna journalist Zeina Khodr rapporterar öknen utanför Sirte sedan hon bevittnat hur NTC-armén drivits på flykten av Sirtes försvarare. Intressant nog meddelar hon att det nu bara är NTC-krigare från Misrata som anfaller Sirte – NTC-folk från andra delar av Libyen tar av oklara anledningar inte del i attackerna mot Sirte. Hon intygar också vilket massivt motstånd mot NTC-armén som finns bland Sirtes invånare.

Nyhetsbyrån Reuters’ reportrar Alexander Dziadosz och Sherine El Madany berättar att NATO:s bombflyg nu tar över vid Sirte. De rapporterar att vrålet av jetmotorer hörs i luften ovanför, och då och då höga smällar när bomberna slår ned i de södra delarna av staden. ”NATO har fällt mängder av bomber idag”, sade en NTC-soldat som också berättade att de flesta bombanfallen riktas mot området söder om stadens centrum.

Av någon anledning blundar mainstream-media från det stora antalet filmsekvenser och bilder från Sirte som visar civilbefolkningens lidande genom NATO:s bombningar.

Wall Street Journal rapporterar att det ser likadant ut vid Bani Walid: Medan de demoraliserade NTC-soldaterna har gett upp försöken att erövra denna stad, och i viss mån t.o.m. drar sig bort därifrån helt och hållet, tar NATO över med upptrappade bombanfall.

Under tiden kommer fler rapporter om hur en väpnad motståndsrörelse mot NTC-styret börjar avancera. Strider har rapporterats inifrån Tripoli, vi såg igår hur ett stort ammunitionsförråd i staden sprängdes i luften, och idag kommer rapporter om att NTC-styrkor blivit angripna i staden Ghadames, sydväst om Tripoli.

Enligt obekräftade uppgifter har invånarna i staden Tarhunah nära Tripoli drivit ut NTC-armén ur staden. Filkmklippet nedan uppges visa invånare i staden som jublar över befrielsen från NTC-styret.

Det är oroande att vi samtidigt ser en upptrappad NATO-insats i Libyen.

Det är ännu för tidigt att uttala sig med säkerhet, men opinionen i Europa och USA måste redan nu vara beredd att bevaka så att Libyen inte förvandlas till NATO:s och Europas Vietnam.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

2 svar to “Libyen får inte bli Europas Vietnam!”

 1. Jan Wiklund 26 september, 2011 den 7:57 e m #

  Jo, låt Libyen bli Europas Vietnam – på det andra sättet! Dvs låt oss dra igång en Libyenrörelse riktad mot våra egna regeringars blodtörst och hyckleri.

  Men vilka har kapaciteten att börja, på ett sådant sätt att ett förtroende kan uppstå? Det borde vara folk med fredsrörelsebakgrund, som är kända i den rollen. Finns det några med bakgrund i flyktinggömmarrörelsen eller andra humanitära sammanhang?

 2. klassperspektiv 26 september, 2011 den 9:50 e m #

  Fredsrörelsen borde vara en självklarhet. Där handlar det nog mest om att få ut sådan information som t.ex. vi på Klassperspektiv återger. Antirasiströrelsen och alla med engagemang i Afrika söder om Sahara borde vara extra engagerade i den Ku Klux Klan-liknande terrorvåg som riktas mot människor med mörk hudfärg i NTC-kontrollerat område. Vänstern till vänster om (v) borde kunna sättas i rörelse. En och annan lokal FN-förening borde uppröras över NATO:s och NTC:s flagranta brott mot resolution 1973 i dessa dagar.

  Ja, det behövs verkligen en Libyenrörelse mot EU:s och USA:s blodtörst, girighet och hyckleri!

  Men en grundförutsättning är nog att få så stor spridning som möjligt för sådan information om Libyen som t.ex. vi på Klassperspektiv återger. Hjälp gärna till att sprida information om Klassperspektiv – via mail, på olika communities, via egna bloggar, på Facebook, etc – och be folk prenumerera på våra inlägg, för att sedan kunna sprida dem vidare i sina kretsar. Vi avser att fortsätta att sprida sådan information om Libyen som mainstrea-medierna förtiger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: