Fler bilder av Libyen som de stora medierna inte visar

18 Sep

Klassperspektiv har tidigare berättat om städer under NTC-kontroll som nästan alla invånare flytt ifrån – kvar blir tomma spökstäder, med arroganta NTC-krigare härskande på gatorna medan de då och då fyrar av sina automatvapen helt godtyckligt, och bostäder och butiker som blivit plundrade. Vi har också skrivit om hur hundratusentals människor flytt till Libyens grannländer för att undkomma den terror som härskar i NTC-kontrollerat område.

Nu kommer det filmbilder från ett ryskt reportageteam som åkt runt i NTC-kontrollerat område i Libyen. Klippet ovan visar städer som hela befolkningen flytt ifrån och plundrade hem. Det är en helt annan bild än den vi får av de stora mainstream-medierna.

Efter flera veckors intensiva bombanfall mot Sirte, Bani Walid och andra städer och byar som fortfarande håller stånd mot NTC-armén, kan inte mainstream-media längre tiga om de upprepade rapporterna om civila bomboffer. Idag återger Dagens Nyheter rapporten från Khadaffis talesman Moussa Ibrahim om att bombanfallen mot Sirte krävt 354 döda, 89 saknade och nästan 700 skadade enbart under den senaste natten, och att hittills sammanlagt mer än tvåtusen invånare dödats av NATO-bomberna i den belägrade staden.

Men istället för att diskutera bilder som kan ge stöd åt rapporterna om ett stort antal civila dödsoffer, nöjer sig DN med att säga att det är ”svårt att få siffrorna bekräftade”, och citerar utan vare sig kommentar eller analys uttalandet av NATO-översten Roland Lavoie:

”Vi känner till anklagelserna. Det är inte första gången som sådana anklagelser görs…Oftast visar de sig vara ogrundade eller inte övertygande.”

I själva verket är det NATO:s dementier av att civila mål har träffats som ofta har visat sig vara ogrundade.

Samtliga mainstream-medier har vägrat att skicka in några reportrar i de belägrade städerna, trots att inbjudningar skickats ut. Så det är inte konstigt att DN säger sig ha ”svårt att få siffrorna bekräftade”. Men även om invånarna i de belägrade städerna är isolerade, har fått elnäten utslagna och t.o.m. radiostationer bombade, lyckas de få ut några korta filmsekvenser som ger stöd åt uppgifterna om omfattande bombningar av civila mål. Filmklippen nedan kunde ha diskuterats i DN:s artikel om det funnits en önskan att göra en självständig bedömning av uppgifterna om civila dödsoffer.

Men förmodligen är det bara en tidsfråga innan den fulla omfattningen når allmän kännedom av hur den libyska civilbefolkningen drabbas av NATO:s bombningar.

Något som inte längre kan döljas är NTC-arméns misslyckande med att erövra de trotsiga städerna. En NTC-soldat som citeras av nyhetsbyrån AFP erkänner att NTC-armén inte kontrollerar stora delar av Sirte, som ledningen påstår. Han säger:

”Situationen är mycket svår. Det saknas en central ledning, vi retirerar för att omgrupperas och anfaller igen på tre fronter.”

Även vid Bani Walid har NTC-armén återigen slagits tillbaka av befolkningens resoluta motstånd. Där har nederlaget resulterat i en utbredd demoralisering bland NTC-soldaterna.

Al Jazeera rapporterar att det är själva befolkningen i Bani Walid som bjuder ett så hårt motstånd mot NTC-arméns upprepade invasionsförsök.

Det blir alltmer uppenbart att NATO:s bombningar är en för att NTC-armén ska kunna klara sig. Detta bekräftas av Reed Lindsay från the Real News Network på plats utanför Bani Walid. Enbart under lördagen genomfördes elva bombanfall mot mål vid Sirte, elva mot Al-Jufra och tre mot Sabah.

Ett vanligt återkommande tema i mainstream-media är att de som kämpar mot NTC-armén inte har något att frukta om de ”bara” ger sig. Detta trots att det finns gott om rapporter som motsäger detta. Nyhetsbyrån AFP:s reporter vid Sirte blev igår vittne till en talande händelse:

En pickup anlände till en NTC-kontrollplats väster om Sirte. På pickupens flak satt tre fångar. Den ena, en äldre man, bar tydliga spår av att ha blivit misshandlad. Hans huvud var alldeles blodigt. Den yngsta av fångarna hann skrika ut till AFP-reportern att han bara var nitton år innan en grupp ilskna NTC-soldater omringade fordonet och försökte slå fångarna. Men några andra höll dem tillbaka och skrek att media var närvarande: ”Sahafa, sahafa (journalister, journalister)”, ropade de varnande. Man kan föreställa sig vad som hade hänt om media inte varit närvarande, och vad som händer överallt där mediarepresentanter inte finns som vittnen.

Det är inte förvånande att invånarna i Bani Walid firar att de slagit tillbaka invasionen – som på det nedanstående filmklippet från natten till i lördags. Det kanske inte heller är förvånande att mainstream-media inte nämner sådana rapporter som punkterar deras bild av ett Libyen som odelat välkomnar NTC-armén.

En av få alternativa medieröster är nyhetskanalen RT, som idag visar denna intressanta intervju med Sukant Chandan från British Civilians for Peace in Libya, som just återvänt hem från ett två veckor långt fact-finding-uppdrag i Libyen.

Mahdi Nazemroaya från det internationellt välrenommerade Centre for Research on Globalization i Kanada tecknar en liknande bild.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

2 svar to “Fler bilder av Libyen som de stora medierna inte visar”

  1. Adolf Ja 19 september, 2011 den 9:55 f m #

    krigsförbrytarna mot staten Libyen ska inför krigsrätt

  2. klassperspektiv 19 september, 2011 den 5:46 e m #

    Franska advokater lär förbereda ett åtal mot Sarkozy för brott mot mänskligheten under kriget i Libyen. Se:

    Eventuellt (i mån av tid) återkommer vi till det på Klassperspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: