Fakta om Libyen som vi inte får i de stora medierna

16 Sep

Den brittiske premiärministern David Cameron och Frankrikes president Nicolas Sarkozy har gjort ett triumfartat besök i den erövrade libyska huvudstaden Tripoli.

Det finns två bilder av detta, två sätt att betrakta denna händelse.

Enligt den ena är det två av imperialismens främsta företrädare som anländer för att inspektera krigsbytet och för att mana sina allierade att intensifiera sina ansträngningar att fullborda erövringen.

Så ser den anti-imperialistiska analysen ut. Andra ser det som ett vänskapligt besök av två statsmän som bara vill det libyska folket väl. Precis som man menar att de vill alla i Tredje världen – och arbetarklassen i sina egna länder – väl. I så fall är deras värdar, NTC-regimen i Libyen som kommit till makten med hjälp av vapen och NATO-bomber, också bara ute efter demokrati och frihet för alla libyer. Eller?

Vi på Klassperspektiv ger inte på något vis något stöd åt Khadaffi-regimen, som utmärkt sig för ett alltigenom reaktionärt förtryck, samarbete med imperialismen och ett fruktansvärt kryperi för EU:s omänskliga flyktingpolitik. Emellertid gör Khadaffis talesman Moussa Ibrahim en intressant analys apropå de två imperialistledarnas ovälkomna besök i Libyen:

”Deras besök markerar början på ett kolonisationsprojekt riktat mot Libyen… De har bråttom att skörda frukterna av Tripolis fall… eftersom de uppenbarligen är oroliga för att Amerika och andra lände rockså vill ha en bit av kakan… De skyndade sig till Tripoli för att sluta hemliga avtal med kollaboratörerna och förrädarna, och för att ta kontroll över oljan och investeringar under förevändning av återuppbygge… De talar om uppbygget av Libyen för hundratals miljarder dollar… de förstör [landet] och återuppbygger det med pengar från libyerna.”

Faktum är att Cameron under sitt besök i Tripoli i går sa att Storbritannien kommer att frigöra 600 miljoner pund av frysta libyska tillgångar för att stödja NTC-regimen. Som om det vore en gåva från Storbritannien och inte libyernas egna pengar som den brittiska regimen passat på att frysa! Cameron utlovade också ytterligare 12 miljarder pund – i frysta libyska tillgångar! – om FN:s säkerhetsråd godkände en resolution som Storbritannien och Frankrike lägger fram idag.

Moussa Ibrahim sa också att Storbritannien och Frankrike avser att förvandla Libyen till en vasallstat åt väst.

De två imperialistledarnas besök syftade också till att stärka NTC-ledningens beslutsamhet att fullborda erövringen av det oljerika landet. Sarkozy citeras i Dagens Nyheter:

”Vänner i Benghazi, vi ber er om en sak, sade han. Vi tror på ett förenat Libyen, inte på ett delat Libyen.”

Problemet för imperialismen – och för dess allierade, NTC-ledningen i Libyen – är nämligen att stora delar av landet fortfarande inte står under NTC:s och NATO:s militära kontroll. Det mesta av den libyska oljan är fortfarande utom räckhåll. Men för att säkra kontrollen över oljefälten måste flera strategiskt viktiga städer ockuperas – framför allt Sirte, Bani Walid och, längre söderut, Sabha. Innan de är intagna är förstås inte Libyen ”enat” under NTC:s och västimperialismens kontroll.

Som Al Jazeeras reporter Hoda Abdel Hamid berättar i nyhetsklippet nedan, lovade också Cameron och Sarkozy fortsatta NATO-bombningar mot de områden som NTC-armén ännu inte lyckats underkuva.

Det är mot den bakgrunden som vi ska se den svenska högerregeringens och socialdemokraternas något märkliga beslut om att förlänga den svenska insatsen av stridsflyg i Libyen.

Det verkar som om NTC gjort ett kraftfullt försök att storma och erövra de trotsiga städerna som en välkomstgåva åt imperialistledarna. Men i så fall var det ett misslyckat försök som bara kostat såväl städernas civila som de attackerande NTC-soldaterna blodiga förluster och stort lidande.

Hoda Abdel Hamid rapporterar om hur NTC-trupperna slagits tillbaka när de försökt erövra Sirte – trots att de satt in mer än 900 militärfordon mot den staden. Anledningen till att invasionen misslyckats är, enligt Hoda Abdel Hamid, att befolkningen i området är emot NTC-regimen och inte alls är beredd att underkasta sig denna.

Även Dagens Nyheter erkänner att befolkningen i Sirte till övervägande del inte vill hamna under NTC:s styre.

Mellanösternexperten Juan Cole ger en annan tänkbar anledning till den plötsliga brådskan att attackera de ännu inte underkuvade städerna: Den 27 september löper det FN-sanktionerade ”skyddsuppdraget” ut.

Imperialismen vill förstås undvika att ta frågan till säkerhetsrådet en gång till för att försöka få mandatet att bomba ”av humanitära skäl” förlängt. Det är förstås inte omöjligt att de kan lyckas med detta, men helt säkert är det inte – i synnerhet inte som rapporterna blir allt fler om den svåra humanitära situation som orsakas av NATO-bombningarna och NTC-arméns attacker mot städer.

Al Jazeera rappporterar att FN uttrycker oro över befolkningen i Sirte, som varit belägrad i två veckor: de inte längre kan få in någon mat eller mediciner. Det kommer också uppgifter om att det inte längre finns rinnande vatten eller elektricitet i Sirte.

Ändå fortsätter NATO:s bombkrig. Sirte har varit belägrad i två veckor, och under denna tid har NATO genomfört 250 stridsflygningar mot mål vid den staden.

Även vissa europeiska borgerliga intellektuella reagerar nu mot den dubbla måttstock som används mot civilbefolkningen i Libyen. Exempelvis den konservative John Laughland från Institute for Democracy and Cooperation i Paris parafraserar George Orwells Djurfarmen och säger att ”uppenbarligen är vissa civila mer jämlika än andra”.

Al Jazeera rapporterar att NTC-armén efter några inledande framgångar drivits ut ur Sirte igen, precis som vid Bani Walid.

”Vi kom in i Sirte men sedan retirerade vi”, berättade en NTC-armérepresentant för tidningen the Telegraph.

Nedanstående bilder inifrån ett Sirte som håller ut och som håller NATO och NTC borta kommer nu på kvällen.

Nya, uppenbarligen misslyckade, försök har också gjorts att inta Bani Walid, som nu hållit stånd i två veckor mot en överlägsen belägringsarmé från NTC som stöds av oupphörliga NATO-bombningar.

Nu på kvällen rapporterar Al Jazeera:

”Kolonner av libyska NTC-soldater och fordon retirerade i kvällningen under kaotiska former från Bani Walid sedan flera timmars stridigheter slutade utan något avgörande, och pro-Khadaffi-styrkor fortsatte att beskjuta deras ställningar i och omkring staden, enligt vad vittnene berättat för Reuters.”

”Vi har fått order om att retirera, Vi har blivit träffade av många raketer” sa en NTC-soldat som citeras av Al Jazeera.

Rebellerna bombarderar nu staden med artilleri och granatkastare.

Bakom imperialistledarnas och NTC-ledningens självsäkra framtoning döljer sig också en rädsla. Landet är nämligen inte så säkert under NTC:s kontroll som den dominerande mediebilden vill göra gällande, befolkningen ger långt ifrån det omfattande stöd åt NTC som hävdas. Vi har visats bilder av människomassor i Tripoli som jublar åt NTC, åt Sarkozy och Cameron, men tidigare såg vi bilder av människomassor som jublade åt Khadaffi. Oberoende reportrar i Tripoli beskriver hur de mött rädsla för att uttala sig, förtryck och motstånd mot NTC-regimen i några av Tripolis största arbetarklassstadsdelar. Dessutom rapporteras det fortfarande om strider inne i Tripoli – något som mainstream-medierna absolut inte nämner.

Detta kan möjligtvis vara bakgrunden till att NTC-ledningen plötsligt ändrat sig och – trots deras mediebevakade ankomst till Tripoli för en tid sedan – nu deklarerar att de inte kommer att stanna i Tripoli.

”Vi kommer att stanna i Benghazi tills de libyska städerna har befriats, och först därefter kommer vi att flytta till Tripoli” citeras NTC:s vice ordförande Abdel Hafiz Ghoga av nyhetsbyrån Reuters.

Under tiden – på kvällen den 16 september – firar invånarna i Bani Walid att de slagit tillbaka invasionen – också ett filmklipp som vi knappast kommer att få se i mainstream-media.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: