Humanitär katastrof i libysk stad

12 Sep

Invånarna i den belägrade staden Bani Walid, som utsatts för flera dagars angrepp av NTC-armén samt bombanfall från NATO-plan, flyr nu i skräck från sin stad. Invånarna berättar om hur NATO fäller bomber och skjuter missiler mot deras hem. Se klippet från Euronews ovan.

Återigen börjar de stora nyhetsmedierna vända ryggen åt en händelsutveckling som inte stämmer med den imperialistiska propagandabilden. Idag har Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio Ekot, m.fl. slutat att rapportera från det fortsatta kriget i Libyen. Vi får söka med lupp och förstoringsglas för att hitta några enstaka rapporter som avslöjar tillståndet i ”det nya Libyen”.

Den militära NTC-attacken mot Bani Walid beskrivs av Global Post som rent kaotisk. Detta är ett intryck som bekräftas av NTC-krigare som tidningen talat med. ”Med ett ord – kaos”, säger en av dem och tillägger: ”Vi har ingen organisering, ingen som leder oss.”

Bland de NTC-arméförband som satts in för att erövra Bani Walid, är ”Halbusbrigaden” från Misrata. Denna lyckades, enligt vad som rapporteras till nyhetsbyrån Bloomberg, tränga fram till en punkt tio kilometer från Bani Walids centrum.

Efter fredagens och lördagens misslyckade försök att anfalla Bani Walid tycks NTC under söndagen och måndagen återigen ha blivit tillbakaslagna av stadens försvarare. Global Post rapporterar:

”På söndagen ryckte [NTC-trupperna] fram till utkanterna av Bani Walid och tillfogades blodiga förluster från både beskjutning från långt håll och invånarna själva som besköt dem från hus efter hus.”

NTC-folk erkänner nu att befolkningen i Bani Walid sätter sig emot NTC-invasionen, att de fruktar att bli utsatta för övergrepp, plundringar och våldtäkter av NTC-krigarna. ”Jag är från Zawiya”, säger en av dem till Global Post. ”Jag känner varje gata i min stad. Men här är situationen annorlunda. De har sin stad. Jag är utifrån. Vi skulle behöva samarbete med invånare i staden. Vi klarar inte av att gå in där själva.”

Den intervjuade NTC-soldaten säger att han inte kunnat se något som tyder på att Warfallah-folk [majoritetsfolket i Bani Walid] skulle ha gjort uppror inifrån som den slags femtekolonn som NTC-ledningen talat om de senaste dagarna. Att fortsätta försöka storma Bani Walid under rådande omständigheter beskriver han som ”rena självmordet”.

På sjukhuset i Washtata, 40 kilometer från fronten, härskade total förvirring på söndagskvällen, med minst tio ambulanser med sårade NTC-soldater som strömmade in från Bani Walid.

Misslyckandet och de höga förlusterna har skapat frustration och demoralisering bland NTC-soldaterna. News 24 rapporterar:

”Krigare gav utlopp för sin frustration genom att fyra av sina vapen i luften. Rykten om förräderi spred sig som en löpeld och skapade slitningar mellan soldaterna. Många förebrådde kamrater som retirerat ut ur staden tidigt.”

En NTC-soldat säger till News 24 att han är ”hundra procent säker” på att det förekommit förräderi. Han fortsatte: ”Vi skulle behöva en bättre organisering och samarbete från invånarna i Bani Walid.” News 24 fortsätter:

”Han var tveksam till att sätta in hundra av sina män från huvudstaden i en strid som verkade dömd att vara ett självmordsuppdrag.”

News 24 rapporterar även att NATO-flygplan hördes i luften hela dagen över Bani Walid.

Även om det är för tidigt att säga något med säkerhet, finns det likheter mellan Bani Walid och Fallujah – den irakiska stad som stod emot USA-militärens anstormning så länge under kriget i Irak 2004. Uppenbarligen har NTC:s och NATO:s försök att erövra Bani Walid åtminstone hittills blivit helt och hållet avvärjt. Efter att ha varit fullständigt fokuserade på att inta Bani Walid, låter NTC-militären nu meddela att de flyttat fokus från Bani Walid till Sirte. ”Vår uppgift är inte att erövra Bani Walid, utan att belägra den staden och attackera Sirte”, säger nu en av NTC-arméns underrättelseofficerare till nyhetsbyrån Bloombergs reportrar på plats.

NATO bekräftar också att dess stridsflyg nu intensifierar sina attacker mot mål vid staden Sirte.

Men även de intensifierade angreppen mot Sirte möter ett hårt motstånd från den stadens försvarare. ”De träffar oss med artilleri, granatkastare och Grad-raketer”, berättade en trött NTC-soldat för Bloombergs reportrar.

Uppenbarligen har motanfall genomförts med syfta att avleda de styrkor som belägrar Sirte, som Al Jazeera rapporterar.

Sky News’ Mellanösternkorrespondent Emma Hurd rapporterar om den humanitära katastrofen i det belägrade och bombade Bani Walid:

”Maten börjar ta slut, det är ont om drivmedel och striderna är skrämmande nära inpå.”

Återigen visar det sig att vi behöver alternativa medier som kan ställa samman och föra fram dessa bilder i dess helhet. Annars faller vi i den imperialistiska mediefällan och luras att tro på de Hollywood-inspirerade sagorna. Vi på Klassperspektiv gör vad vi kan för att visa sådant som de styrande inte vill att vi ska få se. Den humanitära katastrofen i Bani Walid rimmar förvisso väldigt illa med FN-resolution 1973 om att skydda civila. Men hur ska protester kunna byggas om vi inte får någon samlad bild av vad som pågår?

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: