Libyen: Bilderna som vi inte får i de stora medierna

11 Sep

I de stora medierna tecknas nu en bild av ett Libyen där allt håller på att ”ordna upp sig”, och propagandanumret när NTC-ledningen flög till Tripoli har svalts med hull och hår.

Men genom några sprickor i den rosafärgade massmediamuren skymtar en annan bild.

Medan NATO:s stridsflyg under söndagen bombade städerna Bani Walid, Sirte, Waddan and Sabha, tilltar motsättningarna bland ”rebellerna”. Bittra strider mellan två rivaliserande ”rebellfraktioner”, med ett dussin döda, rapporteras under söndagen från västra Libyen.

Det råder även missnöje med utnämningen av Abdel Hakim al-Hasadi (alias Abdelhakim Belhaj) till kommendant för det nybildade Tripolis militärråd. Flera rebelledare uttrycker oro för att detta ska vara det första steget på ett planerat islamistiskt maktövertagande – al-Hasadi/ Belhaj ledde tidigare den numera upplösta Libyska Islamistiska Kampgruppen som genomförde ett misslyckat väpnat uppror på 1990-talet.

Det höjs även skeptiska röster mot vad man betraktar som Qatars växande inflytande över det nya styret i Libyen. Qatar har hjälpt till att träna och utrusta de fem bataljonerna i Tripolibrigaden, som också står under befäl av al-Hasadi/ Belhaj. En av de skeptiska rebelledarna citeras i New York Times apropå al-Hasadi/ Belhaj:

”Den mannen är ingenting annat än en skapelse av qatarierna och deras pengar. De finansierar de muslimska extremistgrupperna här. De revolutionära kämparna är mycket negativa och överraskade över detta.”

Brittiska the Guardian beskriver i en stor artikel andra växande spänningar inom rebellrörelsen i Libyen.

Från Benghazi uppmanar Ismail Sallabi, ledaren för Benghazis militärråd, det styrande NTC att avgå. Sallabi avfärdar medlemmarna i NTC – det styrande övergångsrådet – som ”rester från Khadaffi-eran” och ”ett gäng liberaler utan stöd i det libyska samhället”.

I går hade Al Jazeera ett långt reportage från Misrata där ”rebellerna” uttalade starkt missnöje med att de inte får så stor del av makten som de hade önskat sig; de säger att de vägrar att lämna ifrån sig vapnen så länge de inte fått den del i makten som de begär.

Ovanpå detta har vi de många hämndeaktionerna i NTC-kontrollerat område – och så förstås den fruktansvärda vågen av rasistisk terror som riktas mot människor med svart hudfärg.

Den bild av ”det nya Libyen” som tonar fram är någonting helt annat än vad som i huvudsak ges av mainstream-media i Sverige.

Och medan de tungt beväpnade rebellerna börjar rikta sina vapen mot varandra, mot alla som inte underordnar sig (såsom befolkningarna i Bani Walid och Sirte) och mot människor med svart hudfärg, medan NATO:s stridsflyg fortsätter att vräka bomber och missiler över städer som är oförmögna att försvara sig mot flygattackerna – så syns allt tydligare tecken på att det libyska folket ”röstar med fötterna” gentemot de nya herrarna.

Ett reportage från Al Jazeera är en spricka i muren, och där skymtar vi en verklighet som inte är så rosenskimrande som man vill teckna från Tripoli: I städer som erövrats av NTC-krigarna har nästan alla invånare flytt. Kvar är tomma spökstäder, med arroganta NTC-krigare härskande på gatorna medan de då och då fyrar av sina automatvapen helt godtyckligt, och bostäder och butiker som blivit plundrade.

Ett reportage från Telegraph ger en glimt av den tilltagande humanitära katastrofen när hundratusentals männisjkor fått fly undan terrorväldet i NTC-kontrollerat område. Många har flytt till Libyens grannländer, medan andra tagit sig långt in i öknen för att undkomma de blodtörstiga rasistgäng som släppts lös i NTC-kontrollerade områden.

James Petras, välkänd professor i sociologi och vänsterdebattör, har publicerat en mycket intressant analys av kriget i Libyen – NATO’s War Crimes In Libya: Who Grieves For The Fallen Heroes? – som vi vill rekommendera starkt.

Ta gärna också del av debatten mellan en NTC-företrädare och den brittiska frilansjournalisten Lizzie Phelan nedan.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: