Låt det mörka ”11 september-decenniet” avlösas av ett decennium av frigörelse!

11 Sep

Idag högtidlighålls över hela världen minnet av de tragiska händelserna den 11 september. (Då avses minnet av terroristattackerna mot USA 2001, inte högerns blodiga militärkupp i Chile den 11 september 1973. Men självklart vill vi på Klassperspektiv passa på att även minnas de chilenska kamrater som dödades när kapitalismen slog tillbaka den 11 september 1973. Se filmklippet nedan.)

Chiles 11 september 1973 kastade ned detta land i ett snart fyrtioårigt mörker.

Terroristattackerna den 11 september 2001 ledde till ett lika dystert resultat i världsskala:

Mer krig, mer tortyr och brott mot mänskliga rättigheter, mindre demokrati, förstärkt repressiv apparat, ökade samhällsklyftor, rasism och ekonomisk nedgång.

Omedelbart efter terroristattackerna den 11 september 2001 proklamerade USA:s president Bush ”kriget mot terrorismen”.

Detta ”krig mot terrorismen” sa ju den dåvarande amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld skulle pågå under minst 50 år! Vänstertidningen Offensiv kommenterar: ”Det har inte ens pågått under tio år och blivit ytterst misskrediterat, även inom borgerligheten.”

Irak är ett totalt misslyckande för alla tänkbara sidor, ur alla tänkbara aspekter.

DN rapporterar idag att USA i stort sett förlorat hoppet om att kunna vinna kriget i Afghanistan.

”Kriget mot terrorismen” har förvärrat terrorismen. Det är inte bara terrorismen i t.ex. Irak som blivit hundrafalt värre, utan vi har även fått en ökning av den högerextrema terrorismen i Europa.

Som vänstertidningen Proletären skriver, har islamofobin efter 11 september blivit en integrerad del av den imperialistiska bourgeoisiens ideologi och politik: ”Kriget mot terrorismen gör islamofobin rumsren långt utanför vit makt-miljöns unkna källarlokaler.”

Terroristdådet på Utöya och i Oslo i juli ägde rum mot bakgrund av denna enorma hets mot muslimer.

Mer än hälften av USA:s muslimer säger i en undersökning att det har blivit svårare för muslimer i landet efter ”9/11”.

Gösta Hulthén och Lena Sonne, författare till boken Terroristjaktens svarta bok – som ges ut av organsiationen Charta 2008 idag, på årsdagen av 11 september – skriver i senaste numret av ETC:

”Den mörka sidan av Västerlandets och Sveriges politiska historia är ofta en historia om att jaga påhittade demoner och fiender – kättare på medeltiden, häxor på 1600-talet, judar på 1930- och 40-talet, kommunister på 50-talet. 2000-talets demoner och fiender är islamister och muslimska terrorister.”

De enda som tjänat på 11 september-attackerna är de representanter för överklassen, för de styrande som kunnat utnyttja ”kriget mot terrorismen” till att förstärka sin makt på bekostnad av alla oss andra. Som tidningen Offensiv skriver i sin utmärkta analys av världen 10 år efter 11 september:

”Med förevändningen av att ’bekämpa terrorismen’ har massiva angrepp genomförts mot människors demokratiska rättigheter i USA och på andra håll.”

Men nu ser det ut som om chilenarna håller på att sätta punkt för det mörker som inleddes med 11 september 1973 i deras land. De omfattande student- och arbetarprotesterna, generalstrejken och universitetsockupationerna i protest mot nyliberalismen, visar att Chile kanske går in i en ny, ljusare epok.

Och möjligen innebär året 2011 – med sina massiva och hoppingivande folkprotester även i Grekland, Spanien, Tunisien, Egypten, Syrien, Bahrain, Jemen, Libyen, Storbritannien, Italien, Wisconsin, Israel – början på ett nytt decennium, när arbetare och låginkomsttagare tar tillbaka sina rättigheter.

Fast vi kan inte bara sitta och hoppas att det ska bli så. Vi måste bidra själva, var och en av oss. Nu. Börja med att delta på S14 – Demonstrationen mot social nedrustning, rasism och ojämlikhet på Sergels torg nu på onsdag den 14 september kl 17:00 – 19:00.

Låt det mörka ”11 september-decenniet” avlösas av ett decennium av frigörelse!

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: