Omfattande rasistiska lynchningar i NTC-kontrollerat område i Libyen – en gång till

10 Sep

En av de mest välbesökta svenska vänsterbloggarna har profilerat sig genom sitt stöd till NATO:s bombningar av Libyen. Klassperspektiv intar, som bekant, en annan syn på de imperialistiska attackerna mot Libyen.

Vi på Klassperspektiv ser det som en viktig uppgift att bidra till att bringa klarhet i förvirringen kring Libyen, att bidra till att återföra vänstern till en klar, anti-imperialistisk hållning – vilket inte innebär något stöd till diktatorn Khadaffi, som vi flera gånger betonat vårt odelade motstånd mot.

Tyvärr kan man konstatera att vissa delar av vänstern fallit så till den milda grad för den imperialistiska propagandan att man t.o.m. blundar för eller inte vill se omfattningen av de massiva övergrepp som begås av de NATO-allierade NTC-krigarna. Detta verkar även, tråkigt nog, gälla bloggen Kildén & Åsman. I kommentarsfältet skriver Åsman apropå de massiva rasistiska övergreppen i NTC-kontrollerat område:

” ’Omfattande lynchningar’ av svarta arbetare, skriver du. Hur vet du att de inte var legoknektar? Och vet du vad ordet ’lynchning’ innebär? Jag har sett ett par seriösa rapporter om lynchningar i Benghazi i upprorets början. Vad menar du med ’omfattande’. Tror du att hundratals, eller tusentals, har hängts av mobbar?”

Detta åtföljs av följande inlägg från samme Åsman:

” ’Hundratals’ har hackats i bitar. Du saknar ju allt omdöme. Var god att publicera dina galenskaper på annan ort.” (Detta i polemik mot ett inlägg från en besökare på bloggen som skrev: ”Hundratals svarta libyer och migrantarbetare har hängts, hackats till döds, bränts ihjäl, klubbats ihjäl, skjutits i de omfattande lynchningar som följer i den framryckande rebellarméns spår, och som NTC-myndigheterna uppenbarligen inte ingripit tillräckligt resolut emot.”)

När omfattningen av den kanske mest omfattande och upprörande våg rasistiska övergrepp i denna tid ifrågasätts på detta sätt, är det hög tid att leverera fakta. Det vore förskräckligt om fler inom vänstern påverkades att tro på den bild Åsman ger att rapporterna om hundratals lynchade ”svarta” afrikaner skulle vara ”galenskaper”.

Fakta är att hundratusentals migrantarbetare från det svarta (sub-sahariska) Afrika fått sina liv ödelagda av NTC-rebeller.

Fakta är att den rasistiska terrorn på NTC-kontrollerat område är så omfattande att hundratusentals svarta afrikaner har tvingats lämna sina hem och flytt till Libyens grannländer. Detta är en flyktingvåg som antalsmässigt kan jämföras med den palestinska massflykten ut ur Palestina 1948. Det är en humanitär katastrof som mainstream-media inte har brytt sig om att rapportera. Vi kan hoppas att många av dem finner en fristad i Sverige, så att vi kan få höra deras berättelser.

Fakta är att erkända medier som International Business Times rapporterar att ”oräkneliga hundratals, kanske tusentals svarta afrikaner från länder som Nigeria, Senegal, Ghana, Sudan etc har blivit godtyckligt misshandlade och mördade”. Black Agenda Report uppger att antalet svarta människor som blivit rasistiskt mördade i NTC-kontrollerat område i Libyen uppgår till flera tusen. Det går naturligtvis inte att verifiera denna rapport ännu, men det finns heller ingenting som på vetenskaplig grund ger anledning att avfärda dessa siffror. Utom allt tvivel står att de rasistiska lynchmorden inte bara är mycket, mycket omfattande, utan även att de av allt att döma fortsätter – medan vi skriver detta! – i oförminskad skala. Hur högt det sammanlagda antalet dödsoffer kommer att vara när denna rasistiska våldsvåg äntligen upphör, är omöjligt att säga något om.

Enbart på en plats blev i februari, enligt vad BBC rapporterade, uppemot ett hundra ”svarta” gästarbetare mördade på en enda dag i en rasistisk massaker:

”Mellan 70 och 80 människor från Tchad arbetade för vårt företag. De hackades till döds med hackor och yxor, och angriparna sa: ’Ni hjälper Khadaffis trupper.’ Sudaneserna blev också massakrerade. Vi såg allt med egna ögon.”

Fakta är att enbart i det NTC-styrda Tripoli har NTC-styrkor och väpnade civila spärrat in tusentals svarta libyer och migrantarbetare under helt omänskliga förhållanden.

Black Agenda Report summerar rapporter från hundratals tidningsartiklar över hela Afrika:

”Afrikanska media är fyllda av rapporter från de 1,5 miljoner svarta migrantarbetarna i Libyen om massmord, vedervärdiga offentliga lynchningar, omänskliga ihjälbränningar och organiserade våldtäkter.”

Fakta är att flera organisationer för mänskliga rättigheter både bekräftar denna bild och har reagerat starkt på de rasistiska övergreppen i NTC-kontrollerat område.

Peter Bouckaert, en forskare som arbetar för Human Rights Watch, har nyligen besökt flera av de ställen där svarta människor hålls inspärrade på NTC-kontrollerat område. Bouckaert skriver i en djupt kritisk rapport att de ställen där dessa människor hålls inspärrade ”ger uttryck för en djupgående rasism”.

Fakta är att antalet svarta människor som spärrats in på detta vis sedan NTC tog över Tripoli mångfalt överstiger antalet arresterade Khadaffi-anhängare.

Efter sina många och grundliga besök på platser där ”svarta” människor hålls inspärrade i det NTC-kontrollerade Tripoli, är Peter Bouckaerts slutsats klar:

”Det står fullkomligt klart för oss att de flesta av de inspärrade inte var soldater och aldrig ens hållit i ett vapen i hela livet.”

Fakta är: Human Rights Watch konstaterar att det faktiskt inte har gått att uppbringa ett enda fall där det kunnat bevisas att någon människa från Afrika söder om Sahara varit legosoldat i Khadaffis tjänst.

Fakta är: Även andra tunga källor bekräftar: ”Inga bevis för utländska legosoldater” från Afrika söder om Sahara i Khadaffis tjänst.

Amnesty International, som nyligen släppt en rapport om de rasistiska övergreppen mot ”svarta” människor på NTC-kontrollerat område, anklagar NTC-regimen för att ”[ha] förvärrat situationen. De har eldat upp allmänhetens raseri genom att spä på en existerande rasistisk stämning med mycket ödesdigra konsekvenser för många gästarbetare.”
(the National Transitional Council (NTC), Libya’s interim government, “[has] made matters worse. They have ignited public anger by tapping into an existing xenophobia with very dire consequences for many guest workers.”)

Peter Bouckaert från Human Rights Watch fördömer även vissa utländska medier som ansvarslöst antytt att vissa av de tillfångatagna ”svarta” människorna kanske är legosoldater:

”Det finns flera fall där journalister har kommit in på fångområden och tagit bilder på folk och sedan vänt sig om och beskrivit dem som legosoldater, men de rapporterna är inte sanna.”

Enligt Bouckaert har sådan ryktesspridning bidragit till den hysteri som lett till lynchningarna av ”svarta” människor på NTC-kontrollerat område.

Human Rights Watch kräver i ett skarpt uttalande från den 4 september 2011 att NTC-regimen i Libyen ska ”sätta stopp för de godtyckliga arresteringarna och övergreppen mot Afrikanska migrantarbetare och svarta libyer som anklagas för att vara legosoldater”.
(”The de facto authorities in Tripoli, the National Transitional Council (NTC), should stop the arbitrary arrests and abuse of African migrant workers and black Libyans assumed to be mercenaries.”)

Kommer NTC att lyssna på maningarna och sätta stopp för det rasistiska våldet? Så tidigt som i mars i år rapporterade t.ex. Afrol News att afrikaner från länder söder om Sahara ”systematiskt” utsätts för förföljelser, godtyckliga fängslanden och mord i ”rebellkontrollerade” områden i Libyen.

Sedan dess har den rasistiska terrorvågen i NTC-kontrollerat område bara blivit värre.

youtube finns filmer av ”svarta” afrikaner som av blodtörstiga skränande lynchmobbar släpas fram till lyktstolpar eller gallerfönster i det NTC-erövrade Tripoli, får en hängsnara trädd om halsen och sedan hissas upp, eller lynchas på liknande sätt – scener nästan identiska med sådana som utspelades i den amerikanska södern för hundra år sedan, och definitivt så obehagliga scener att vi på Klassperspektiv väljer att avstå från att publicera dem. (Vi har länkat till några av dem här, men de allra obehagligaste, med det allra mest grafiska våldet, avstår vi även från att länka till.)

Det vi kan göra är att instämma i Human Right Watchs krav att NTC-regimen i Libyen ska sätta stopp för de godtyckliga arresteringarna och övergreppen mot Afrikanska migrantarbetare och svarta libyer som anklagas för att vara legosoldater.

Vi kan också instämma i Peter Bouckaerts fördömande av västmediers ogrundade ryktesspridning om att det skulle finnas ”svarta” legosoldater i Libyen.

Vi kan också uppmana till protester mot svenska medier – inklusive vänsterbloggen Kildén & Åsman – som antyder att vissa av de illegalt tillfångatagna och inspärrade eller lynchade ”svarta” afrikanerna kanske är legosoldater.

Men framför allt måste vi kräva att de ansvariga för de rasistiska massmorden ställs till svars. Där bör man betänka att de myndigheter som kontrollerar ett land eller ett område enligt internationell lag är ansvariga för vad medborgarna utsätts för.

Och legosoldater i Libyen, då? Finns det inga sådana? – Jovisst. Khadaffi-sidan har hyrt in legosoldater från Serbien och Kroatien, och NTC-sidan har legosoldater i form av utländska soldater från bl.a. Frankrike och Storbritannien – varav flera kommer från ”den privata sektorn”, enligt en rapport som publicerades av Racism Daily den 8 september 2011.

Tillbaka till Klassperspektivs huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: