Chile – ungdomar och arbetare besegrade polisförtrycket

14 Aug

Kanske var händelserna på gatorna i huvudstaden Santiago den 4 augusti den psykologiska vändpunkten i det chilenska upproret mot nyliberalismen.

Journalisten Adrian Wright från Green Left ger från Santiago mycket intressanta detaljer kring händelserna den dagen.

Inför den 4 augusti hade de chilenska studenterna kallat till en ny protestdemonstration, men denna förbjöds av president Sebastián Piñeras högerregering. Studenterna beslöt sig för att hålla sin demonstration ändå, och regimen mobiliserade mer än tusen poliser för att stoppa den.

Tiotusentals studenter och många arbetare mötte upp till demonstrationen. I sex timmar försvarade de sig mot attackerande poliser över hela Santiago. När poliserna med våld lyckades driva bort demonstranterna från en gata, dök de istället upp från en annan gata, ofta många fler än tidigare. Klockan fyra på eftermiddagen var de utkommenderade poliserna så utmattade att de – helt unikt i ett sådant sammanhang – utlyste en ”vapenvila”.

När denna ”vapenvila” gick ut klockan 18.30, var poliserna alltför demoraliserade av misslyckandet och av folkmassornas talkörer för att kunna fullfölja sina order om att stoppa demonstrationerna. Vid åttatiden på kvällen lämnade polisen över gatorna till studenterna och de stora delar av befolkningen som stödde dem. Scenen påminde om den i Kairo kvällen innan Tahrirtorget ockuperades under den gångna vinterns revolution.

Adrian Wright kommenterar:

”Staten hade satt in allt den hade mot studenterna och förlorade. Det är svårt att överskatta den psykologiska effekt som detta har inte bara på studenterna utan på befolkningen i stort. Ingen kan säga vad detta kommer att leda till. Regeringen är i kris.”

Nya protestdemonstrationer planeras nu, och dessutom ser det nu ut som om en endags nationell generalstrejk mot privatiseringarna kommer att bli av. Detta är något som lanserats av vänsterfronten ”Consejo por derechos democraticos y humanos” och Socialismo Revolucionario.

Klassperspektiv har tidigare i sommar skrivit tre artiklar om kampen i Chile, här, här och här.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: