Världsekonomin eller hur man skaffar information från oväntat håll

11 Aug

2007 var de flesta bland de etablerade nationalekonomerna överens om att några stora problem, speciellt i USA, inte stod för dörren. De få ekonomer som intog en annan ståndpunkt hånades öppet . I en mycket berömd diskussion mellan Peter Schiff (som står TeaParty rörelsen nära) och några andra ekonomer stod Schiff ensam när han förutspådde en framtida finansiell krasch

Några månader senare var den finansiella krisen, som kom att skicka chockvågor bland de klassiska ekonomerna, ett faktum.

Keynes, som för några år sedan i det närmaste rensats ut de nationalekonomiska läroböckerna, togs åter nåder och ofantliga stimulanspaket igångsattes.

I ett av sina mest berömda yttranden svarade Keynes på frågan om det inte i långa loppet vore bättre att låta marknaden verka utan ingripanden. Hans klassiska svar blev ”In the long run are we all dead”. En variant på dessa ord framfördes av Johan Norberg som i onsdagens AXESS (3:e augusti) efter en nattsvart beskrivning av kapitalismens problem på kort sikt menade att på lång sikt (hur lång sa han inget om) är dagens kris bara ett litet hack mot det ödesbestämda kapitalistiska lyckoriket. Även börsanalytikern Peter Malmquist som ständigt förekommer i TV:s nyhetssändningar och gästsoffor föreläste i TV:1:s ( tisdagen 9 aug) ”Godmorgon Sverige” om kapitalismens självläkande krafter

Även Marx kom under en kort tid i ropet och hans texter började åter säljas i boklådorna. Och det är inte så konstigt eftersom han på några rader beskrev kapitalismens inneboende motsättningar bättre och tydligare än de dimridåer som präglar ”mainstreams” ekonomer

Kreditens dubbelnatur Marx i Kapitalet 3

”Kreditsystemet fungerar som en hävstång för överproduktion och överspekulation.

Kreditsystemet påskyndar produktivkrafternas materiella utveckling under en tid men tenderar samtidigt att skapa allt våldsammare kriser och ett enormt svindelsystem”

Men Peter Schiff var inte ensam om att förutse den kommande krisen

I USA finns en mängd udda radio- och TV-kanaler där allsköns konspirationsteorier förs fram. Även i stora mediakoncerner som FOX-News får rent reaktionära och bisarra uppfattningar en arena. En tidigare programledare menade att de ungdomar som var på Utöya i Norge kan jämföras med Hitlerjugend.

Det finns vissa s.k. trendanalytiker och börsmäklare som eftersom de lever på att vara trovärdiga måste ge sådana analyser och beskrivningar av verkligheten, så att kunderna återkommer. Då gäller det att försöka få en så sann bild som möjligt. Alltför dåliga prognoser gör att kunderna vänder dem ryggen och de riskerar att slås ut. De förskönar inte situationen. Med bitande sarkasm beskriver de USA som en stat där företag och stat vuxit samman. Beskrivningen av situationen i USA är skoningslös. Några skönmålningar av hur kapitalismen fungerar är det inte fråga om – även om kritiken ofta går ut på att det är för lite kapitalism. Staten ska inte hjälpa dem som mittsköter sig, brukar det heta. Låt de inkompetenta företagen gå under och låt de kompetenta ta över. Låt de stora bankerna och företagen som är ”too big to fail” krascha. Ur askan kommer då en ren kapitalism som en fågel Fenix att stiga fram. Även om lösningarna präglas av en lika fanatisk som orealistisk tro på marknaden och den ”fria” människan som ”kan lösa alla problem” så finns det mycket att hämta från beskrivningen av situationen främst i USA. Gerald Celente hävdar, med drypande sarkasm, att det är en maffia som kidnappat Vita Huset.

Hans förakt för politiker är bottenlös även om det finns få förslag till lösningar. Besvikelsen över att de ”små människorna” finner sig i utsugningen är stor. Celente förutsåg många av de senaste årens ekonomiska kriser Flera år före bolånekrisen beskrev han vad som skulle hända. Om man bortser från överdrifterna och rekommendationerna och bara ser till beskrivningen av det amerikanska samhället kan man finna häpnadsväckande uppgifter. En av de trender han pekade på 2010 var att 2011 skulle bli det år då ungdomsrevolten skulle komma att spridas över världen.

Hans senaste trendanalys, som skrevs före upproren i Nordafrika, utgår från att Internet kommer att spela en avgörande roll och blixtsnabbt sprida revolutionära idéer och praktik över världen.

Samma förakt för banker och finansiella institutioner visar Max Keiser som varje vecka spyr sin galla över ”bangsters”.

En annan av dessa ”domedagsprofeter”, Porter Stansberry, diskuterar vad som händer om dollarn mister sin ställning som reservvaluta (han jämför med vad som hände i England 1970 i samband med förlusten av sterling som reservvaluta).

Stansberrys huvudtes är att det inte går att ”print money out of thin air.” Enda skälet till att detta varit möjligt är att USA-dollarn fortfarande är världens reservvaluta. Men detta håller inte i längden. Redan idag håller många ledande ekonomier på att förbereda sig att gradvis överge dollarn med förödande konsekvenser för levnadsstandarden i USA Han ger också häpnadsväckande beskrivningar om den prekära situation som de flesta av USA:s delstater befinner sig i. 46 av delstaterna har enorma ekonomiska problem. Kalifornien har inte råd att hålla fångarna fängslade (i och för sig bra eftersom andelen fångar i USA är oerhört stort) utan måste släppa 6500. Arizona säljer offentliga byggnader som rådhus, domstolar mot löfte om att få nyttja dem. Tredagarsvecka för offentligt anställda införs i många delstater. Ett enda jobb som servitör med 14 $ i timmen lockar 700 sökande.

Samma tema om det prekära läget som de flesta av USA:s delstater befinner sig i framgår av följande klipp från Gerald Celente

Även om Gerald Celente döpt sin kommande trendanalys till ”fight” och manar människorna att ta till gatorna och driva fram omröstningar, vill han inte dra den nödvändiga slutsatsen att folket måste organisera sig. Celente är mycket förundrad över att så få demonstrerar i krisländer som Irland och USA. Men det är nog bara lugnet före stormen. Att det finns betydande potential till mobilisering visar händelserna i Wisconsin (se det första inlägget på den här bloggen ”förändringen kommer” – särskilt det fantastiska klippet på youtube där en polisman i det ockuperade kommunhuset stöder de som demonstrerar).

Läget polariseras nu i USA. Även om demokrater och republikaner i stort är överens om att hårda nedskärningar i budgeten är nödvändiga finns det skillnader. Republikanerna drivs allt mer åt en höger av en Tea party-rörelse som anser att staten är upphov till allt ont. Att skatter är stöld från den hårt arbetande amerikanen (vilket underblåses av att stora delar av skattepengarna går till att rädda storbanker och big business).

Samtidigt känner många inom demokraterna stor frustration eftersom överenskommelsen mellan partierna inte ens beskattar de allra rikaste (över 500 000 dollar i årslön).

Även om synen på staten som något som bör begränsas och därmed också att skatterna måste sänkas har trummats in i den amerikanska allmänheten under lång tid, så anser en majoritet av befolkningen att bankdirektörerna på Wall Street är giriga och att de rikaste bör bidra till samhället genom ökade skatter. Här har vänstern sin stora chans genom att mobilisera och organsera de kommande folkliga protesterna. Det finns då mycket information att hämta från delar av den vildvuxna amerikanska debatten. Den inomkapitalistiska kritiken av dagens kapitalism är faktiskt ofta både kunnig och konkret, även om deras slutsatser förstås är helt uppåt väggarna utifrån ett arbetarperspektiv.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: