England idag – de vill att vi ska tycka att det är hopplöst

10 Aug

England brinner.

Det vi alla måste fråga oss nu, är:

1. Vad beror dessa upplopp på?
2. Vilka lösningar finns?

Helt klart gör den brittiska högerregeringen ingenting annat än att slå bensin på elden.

Enligt DN ger Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron nu polisen ”fria tyglar” – förutom s.k. ”batongkulor” kommer vattenkanoner att sättas in inom ett dygn.

Hur farligt är inte detta när sådana ord riktas till en poliskår som redan utreds för misstankar om att hysa element som använder tortyr (s.k. ”waterboarding”)? Vad ger det inte för signaler? Vad ger det inte för motreaktioner?

Cameron deklarerar också att ”mänskliga rättigheter inte ska stå i vägen” för publicerandet av bilder på förövarna på gatorna.

Det är ett recept på förvärrade konfrontationer, ovanpå det som den brittiska regeringen – eller rättare sagt, de senaste decenniernas brittiska regeringar – redan åstadkommit.

Tre män som följt uppmaningarna att gå ut och skydda grannskapet mot plundring har blivit ihjälkörda i London och upploppen fortsätter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Vi ska återkomma till att diskutera en lösning, men först – vad beror upploppen på?

En polischef citeras av Ekot: ”Det finns ingenting att protestera mot. Det är meningslöst våld och meningslös kriminalitet som jag aldrig upplevt tidigare i min karriär.”

Det är förstås ingenting annat än att sticka huvudet i sanden. Decennier av klasspolitik, av nedskärningar, av ökande klassklyftor, av en växande känsla av främlingskap hos unga i arbetarklassen, av växande förakt från överheten mot underklassen har nu på sistone kulminerat i den nya högerregeringens aviserade gigantiska nedskärningar av välfärden. Resultatet av att högerns eget ekonomiska system, kapitalismen, kraschat.

Aftonbladet skriver: ”Storbritannien är ett av Europas tuffaste klassamhällen. I inget annat industri­land är chanserna till social rörlighet så små som här, enligt OECD. I Tottenham, där kravallerna startade, är arbetslösheten uppe i 8,8 procent och barnfattigdomen är utbredd.”

Men de små radikala grupper som hyllar upploppen som ”början på en brittisk revolution” har knappast heller förstått de sociala grundvillkoren för en social revolution. Upploppen och skadegörelsen är enbart en oerhörd tragedi.

Hannah Sell, vice ordförande för brittiska Socialist Party, ger uttryck för en betydligt mer sansad och mänsklig syn:

”Detta är en oerhörd tragedi för de små butiksägare vars affärer har plundrats eller stuckits i brand, för alla arbetare som fått sina bilar uppeldade, och för alla de som sett sina hem gå upp i rök. Brandmännen har mött ohyggliga svårigheter när de försökt bekämpa eldsvådorna mitt i upploppen.”

Dödsskottet mot Mark Duggan i Tottenham och den fredliga protesten i söndags var bara den tändande gnistan. Den kom åratal av uppbyggt raseri och frustration att flamma upp.

Upploppen borde inte ha kommit som någon överraskning. Socialister, vänsterdebattörer och socialarbetare hade flera månader tidigare varnat för att de nya nedskärningarna av välfärden skulle leda till upplopp och tragedier. Till och med en borgerlig ”mittenpolitiker” som liberaldemokraternas Nick Clegg varnade för detta för bara några veckor sedan.

Statens och medias arrogans bär också ett ansvar. Massiva studentprotester mot nedskärningar i utbildningssystemet och av studenternas ekonomi har bemötts med iskall tystnad av högerregeringen. De marginaliserade arbetarungdomarna i förorterna har helt osynliggjorts av de etablerade medierna.

En ung man i Tottenham sade så här till en journalist från NBC:

”Ni skulle inte prata med mig alls om vi inte gjorde upplopp, eller hur? För två månader sedan tågade vi till Scotland Yard, vi var tvåtusen svarta ungdomar, det var fredligt och lugnt. Och vet du vad? Inte ett ord i pressen!”

En annan invånare i Tottenham sade till BBC:

”Det är så vi får förändring här. Efter -85 [upproret i Broadwater Farm] fick vi en splitter ny swimmingpool. Det fick vi aldrig tidigare!”

Är det verkligen så vi vill ha det? Ja, man skulle kunna tro det att döma av de senaste valresultaten i Storbritannien och Sverige. Men det är en ytlig och felaktig analys. Socialdemokratins politiska bankrutt – där man dumpat all ambition att utjämna klassklyftorna när det faktiskt behövs som bäst – har skapat den förvirring som gjort det lätt för högerpartier att locka till sig folk kring vad som faktiskt är förvanskade marginalfrågor (t.ex. ”ordning i skolan” – som om vantrivsel i skolan inte har med hårda nedskärningar och växande klassklyftor att göra).

I själva verket har flertalet människor behållit sin sociala sans och förnuft, även om de flesta av naturliga skäl (tack och lov) inte tänker i ideologiska termer.

LO-rapporten Väljarnas syn på ökande klyftor – Rapport från Kalla Sverige-projektet ger svart på vitt:

75 procent av svenskarna vill att politikerna ska försöka minska samhällsklyftorna mellan människor.

Ett annat resultat av undersökningen är särskilt intressant: Oavsett partitillhörighet är det endast en mycket liten minoritet som tycker att politikerna bör öka klyftorna mellan människor.

Men de styrande politikerna – oavsett om det är Göran Perssons eller Tony Blairs ”socialdemokratiska” regeringar eller Fredrik Reinfeldts/David Camerons öppna högerregeringar, gör precis tvärtom, för denna mycket lilla minoritet som de i verkligheten representerar.

LO-rapporten visar att mellan år 1991 och 2007 har inkomstspridningen, mätt som den s.k. ginikoefficienten, bland hushållen ökat med 36 procent. Enbart under de fem åren 2002-2007 skenade inkomstspridningen med 19 procents ökning.

Detta bäddar för ett alltmer oharmoniskt klassamhälle som leder till mer våld, till slut till fler upplopp, och i förlängningen urholkad demokrati och urholkade mänskliga rättigheter. Är det så vi vill ha det? Nej, knappast.

Hannah Sell från Socialist Party ger sin syn på hur disharmonin i det brittiska samhället kan åtgärdas, och det är lärdomar som kan och bör överföras till Sverige och alla andra länder:

”Om, som vi krävde, TUC [brittiska LO] hade fört en seriös kamp för att besegra regeringen genom att mobilisera sina sju miljoner medlemmar, så skulle regeringen ha tvingats avgå vid det här laget.
Om TUC hade utlyst en landsomfattande demonstration mot nedskärningarna i oktober förra året, mobiliserat till gemensam aktion med studenterna i november, och utlyst en endags strejk inom offentliga sektorn, så skulle det ha mött ett enormt folkligt stöd, och det skulle ha fungerat som en attraktionspol för de mest förtryckta grupperna av ungdomar.
Efter att ha försinkat kampen, måste TUC agera med kraft nu. TUC bör genast utlysa en landsomfattande facklig demonstration mot alla nedskärningar och kräva en bättre framtid för ungdomen.
Detta borde vara ett steg på vägen till en ny dag av samordnade strejker under hösten, vilket den här gången borde gälla samtliga 4 miljoner offentliganställda, och kombineras med en endags skolstrejk på alla skolor, gymnasier och universitet.”

Det är sådana röster, sådana vägar ut ur en situation som – felaktigt – tecknas som hopplös, som vi aldrig någonsin får av etablissemangets medier. De vill att vi ska tycka att det är hopplöst, eftersom vad det handlar om är att avskaffa det system som de slår vakt om.

Om vi ska komma framåt i det här avseendet, behöver vi mycket nytt: Nya, fria medier – fria från borgerliga ideologiska skygglappar – och ett nytt, riktigt arbetarparti, styrt av och utgående från arbetarklassens behov. Och så behöver medlemmarna återta makten i fackföreningarna och förvandla dem till kämpande, demokratiska fackföreningar.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

2 svar to “England idag – de vill att vi ska tycka att det är hopplöst”

  1. Pelle 10 augusti, 2011 den 4:10 e m #

    Tror nog att majoriteten som kastar be´nsinbomber och röjer runt är personer som passar på att utnyttja kaoset som skapas av att polisen tappat kontrollen. Precis som i inbördeskrig kan ingen längre kontrollera dessa människor som passar på att plundra bränna och som i krig våldta. VARFÖR? jo därför att kaoset gör dom anonyma och för att ingen längre kan stoppa dom..
    PS: Tror nog inte så många av dom ens bryr sig om snubben som sköts ihjäl..vad hette han nu igen..skitsamman kasta en molotovcoctail snuten kommer, det brinner hurra!

  2. Pelle 10 augusti, 2011 den 4:13 e m #

    & få med en 50 tums tv från butiken och bränn ner skiten för att få det att se ut som en protest!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: