Historiska kampdagar i Chile?

10 Aug

I Chile har kampen mot privatiseringarna trappats upp till de mest polariserade sociala protesterna på flera decennier. Landets universitetsstudenter och gymnasieelever går i spetsen, men även gruvarbetare och offentliganställda deltar och stöder anti-privatiseringskampen. Det som mycket väl kan vara historiska dagar i Chile får man – som vanligt – leta förgäves efter i de etablerade medierna såsom DN, SvD, etc. (Det hänger förstås samman med att det som just nu utspelar sig kan vara början på en social revolution där massorna vänder sig mot den politik som dessa medier förespråkar.)

Klassperspektiv har tidigare i sommar skrivit två artiklar om kampen i Chile, här och här.

Det handlar alltså om något mycket djupare än ”studentprotester”, som de etablerade media (i bästa fall) skriver: Vad det handlar om är att den chilenska arbetarklassen och ungdom massivt gått uu i kamp mot nyliberalism och privatiseringar. Därmed sällar sig Chile till raden av andra länder med liknande antikapitalistiska massprotester som vägrar att låta sig kväsas: Egypten, Tunisien, Grekland, Spanien, Storbritannien, Israel…

I går var 150 000 människor ute och protesterade på gatorna i Chiles huvudstad Santiago, och våldsamma konfrontationer ägde rum när regimen satte in tungt utrustad kravallpolis.

Stora protester hölls också i flera andra städer runtom i Chile, t.ex. Arica, Valparaiso och Concepcion, och i grannlandet Argentina hölls solidaritetsdemonstrationer.

Onsdagens protester följde efter de våldsamheter som uppstod i samband med studentdemonstrationen i Santiago i torsdags i förra veckan. Då satte regimen för första gången in kravallpolis mot demonstranterna, och 874 människor arresterades. Detta utlöste en kraftfull motreaktion från studenterna, som slogs med kravallpolis på gatorna och ockuperade en TV-station och begärde att få ge sin version av det inträffade. Det sistnämnda har sitt upphov i att de privata medierna i Chile bedriver vad de protesterande en smutskastningskampanj mot protesterna, som förvränger fakta om vad det handlar om. (”TV ljuger”, är en populär paroll på plakat som demonstranterna bär.)

Den populära studentledaren Camila Vallejo intervjuades av brittiska The Guardian – med tårfyllda ögon som ett resultat av att hon blivit sprejad med tårgas.

”Det är helt oacceptabelt att ett slags undantagstillstånd råder i Santiagos innerstad”, sade hon rasande. ”Människors rätt att samlas har blivit kränkt!”

Den brutala polisinsatsen i torsdags upprörde till och med vissa chilenska borgerliga politiker. Tucapel Jiménez, parlamentsledamot för det borgerliga Partido por la Democracia, krävde åtgärder mot de regeringsmyndigheter som gett klartecken till vad han beskrev som kravallpolisens ”brutala förtryck”.

Helt klart är den chilenska statens ökande repression ett resultat av att de sociala protesterna tilltar i styrka och utsätter den impopulära högerregimen och dess liberala ”reformer” för ett ökat tryck. Enligt en opinionsundersökning som presenterades i torsdags morse, har president Piñera inte längre stöd än av mer än 26 % av chilenarna. Det är de lägsta popularitetssiffror som någon vald chilensk president någonsin haft sedan mätningarna startade.

Studentledaren och medlemmen av Chiles kommunistparti Camila Vallejo uppmanade i torsdags chilenarna att visa sitt stöd för de protesterande och sitt ogillande av polisbrutaliteten genom att slå på grytor och kastruller, en s.k. ”cacerolazo” – ett populärt sätt att visa sitt missnöje under Pinochets högerdiktatur på 1980-talet. Uppropet spreds snabbt på sociala medier som Facebook och Twitter och den följande natten fylldes Chiles städer av ett ohyggligt högt klingande från hundratusentals grytor och kastruller, samtidigt som människor gick ut och startade spontana gatufestivaler.

Se klippet nedan:

Chiles protesternade ungdomar låter sig inte skrämmas av polisbrutaliteten, vilket gårdagens enorma protester visade. Sången Nos tienen miedo porque no tenemos miedo – ”Vi är inte rädda därför att vi inte är rädda” – har snabbt blivit den chilenska sociala kampens signaturmelodi.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: