Det vi ser just nu är ett system i upplösning

9 Aug

Systemets förespråkare darrar verkligen i alla intervjuer där de framträder under dessa dagar. Även om de givetvis delar allas vår oro för hur det ska gå med ekonomin, finns det något annat som uppenbarligen skrämmer dem ännu mer, och det är risken att flertalet människor ska se igenom deras nät av lögner och upptäcka att det inte handlar om något ”tillfälligt fel” som ”snart kommer att rättas till igen” så att allt blir ”som förr”, utan att det faktiskt handlar om att kapitalismen är slut.

Kapitalismen är egentligen död. David Harvie och Keir Milburne från skribentkollektivet The Free Association skrev i brittiska The Guardian den 5 augusti:

”Neoliberalism no longer ’makes sense’, but its logic keeps stumbling on like a zombie: ugly, persistent and dangerous, a body stripped of its goals. It can only act habitually as it pursues a monomaniacal hunger.”

Och nu håller denna ”zombifierade” ideologi – eller rättare sagt, detta till ideologi förklädda uttryck för överklassens parasitära girighet – på att föra mänskligheten ännu djupare ned i misär och fruktan.

”Det vi ser just nu är ett system i upplösning.” – Det säger Rob Johnson, Senior Fellow på Roosevelt Institute i USA, i en mycket intressant intervju för The Real News Network. Se intervjun nedan.

En av de mest pedagogiska förklaringarna till den akuta ekonomiska kris som vi kastats in i under dessa dagar, och som också förklarar hur det hänger samman med att kapitalismen som system är slut, kan man – inte särskilt förvånande – hitta på en av vänstertidningarnas hemsidor, här. Det finns egentligen ingenting att tillägga.

Där finns inte samma anledning att huka som på borgerliga redaktioner, där man hela tiden (som nu senast i SR:s Studio Ett) känner sig tvungna att släppa fram folk med intressen i börsen, som ska uppmana folk att ”sitta still i båten” etc. Vilket naturligtvis bara är egenintresset som talar.

Som alltid i tider av svår kris upptäcker de intelligentaste borgarna marxismen och hur nödvändiga marxistiska idéer är. Varje gång det är kris dyker det upp ganska många artiklar i borgerliga tindningar som kvidande erkänner att Marx nog hade rätt i alla fall. (Men sedan, när krisen tillfälligt hävs, glömmer man snabbt bort Marx’ varningsord, vilket obönhörligt leder till nästa kris.)

Typiskt nog erkänner nu E 24 – en borgerlig, nätbaserad ekonomitidning – att den borgerliga, liberala politiken gjort total bankrutt vad gäller att motverka krisen. Tidningen skriver idag att alla ”försök av västvärldens politiker och centralbankschefer att lindra och gömma symptomen har misslyckats. I både Europa och USA börjar handlingsalternativen bli färre och svårare”.

Därefter radar E 24 upp de svar som liberalismen har att erbjuda krisen, och konstaterar att inget av dessa har någon chans att lyckas. Det är en mycket intressant läsning, så gå gärna in på E 24:s hemsida och läs artikeln.

Det hela avslutas med att E 24 kapitulerar och erkänner – även om det inte sägs rent ut – behovet av att en gång för alla avsluta det totalt misslyckade nyliberala projektet, för att istället gå åt andra hållet. Det E 24 förespråkar är i princip en global planering av ekonomin. Fast det säger man förstås inte rent ut, utan det lindas fegt in på detta vis:

”En global kris kräver globala åtgärder. USA, EU, Japan, Kina och andra stora länder kommer överens om ett antal långtgående regleringar på valuta-, finans- och handelsområdet samtidigt som en ordnad nedskrivning av dåliga lån kan inledas och världens finansiella system stärkas.
Detta leder på sikt till ny gemensam världsvaluta och en ekonomisk motsvarighet till FN för att motverka framtida kriser. Ett scenario som i dagsläget är en utopi och med enorma politiska utmaningar. Men när världen går in i finanskrisens allvarligaste fas hittills handlar det inte längre om jakten på det perfekta utan det minst dåliga alternativet.”

För naturligtvis är det så, att sådana åtgärder skulle mötas av ett så hysteriskt motstånd från den giriga och kortsiktiga kapitalistiska härskande klassen (som i sin tur är det kapitalistiska systemets fångar) att de inte skulle kunna genomföras med mindre än ett totalt uppror som störtade denna klass från makten och istället förde den arbetande klassen till makten. Detta är grundförutsättningen för en global, demokratiskt planerad ekonomi.

David Harvie och Keir Milburne avslutar sin artikel i The Guardian med att förklara hur den nyliberala ”zombien” ska kunna besegras:

”The only way out of the present impasse is to spark mass political action such as that glimpsed in Greece, Spain and the Maghreb, as well as the student movement in the UK.”

Lyssna på intervjun med Rob Johnson. Även om han inte är någon marxist, inte ens socialist, ger han många intressanta perspektiv:

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: