Revolution i Israel

8 Aug

Den sociala proteststormen har nått Israel. Hundratusentals människor ropar på social revolution på gator och torg över hela landet.

För den tredje lördagen i rad har hundratusentals israeler gått ut i massiva protestdemonstrationer för social rättvisa. Talkörer som hörs är:

”Tunisien, Egypten – Israel, folket kräver social rättvisa!”
”Vad är svaret på privatisering – Revolution!”
”Regeringen mot folket – Folket mot regeringen!”
”Vårt svar till regeringen – Revolution!”
”All makt åt arbetarna!”

Inspirerade av sina grannar har centrala torg i flera israeliska städer förvandlats till lokala motsvarigheter till Tahrirtorget, med tältande demonstranter. Bland annat på Tel Avivs luxuösa Rothschild Boulevard, där demonstranterna skanderade ”folket kräver social rättvisa!” och ”folket mot regeringen!”

Politiker som förknippas med liberal politik och som kom till tältlägren för att försöka tala demonstranterna ”tillrätta” buades ut och kördes iväg.

En representant för de protesterande studenterna berättade för AFP idag måndag att deras delegater kommit överens om en lista med krav på regeringen som kommer att utgöra grunden för den fortsatta kampen: ”Stopp för alla privatiseringar, minskade indirekta skatter, ett acceptabelt program för att bygga billigare bostäder, samt gratis skolgång från unga år.”

De mest radikala grupperna argumenterar för en dags varningsstrejk för att tvinga Netanyahus regering att gå med på de krav som de protesterande framför.

De protesterande går nu vidare och förbereder vad de hoppas ska bli en ”miljonmarsch” i dussintals städer över hela Israel den 3 september.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: