Högerextremism är ingen ”kittlande intellektuell lek”

8 Aug

”Ingen verkar i ett vacuum.”

Så lyder rubriken på tidningen Internationalens artikel om de högerextrema terrordåden i Norge. Det är ordföranden för Ung Vänster i Storstockholm, Tove Liljeholm, som citeras.

”Extremhögerns hat göder terror”, är den rubrik som tidningen Offensiv satt på en av sina artiklar om detta blodiga dåd.

Så klart. Den första Lasermannen deklarerade öppet att det var det tidiga 1990-talets högerextrema retorik som inspirerade honom att begå sina terroristiska dödsskjutningar av invandrare. Såväl högerpartiet Ny Demokrati som (andra) etablerade politiker och mainstream-media gödde Lasermannens hat, som ledde till terrordåden.

Den s.k. ”andra Lasermannen”, som greps i Malmö förra året, var, enligt vad Aftonbladet kunnat avslöja, starkt påverkad av olika främlingsfientliga och ”invandrarkritiska” medier och idéer.

Det är rimligt att anta att terrordådet i Tuscon i januari i år – då flera personer blev skjutna, sex av dem med dödlig utgång, med den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords som främsta måltavla – inspirerades av den extrema hatkampanj som högergrupper i USA driver mot allt som betraktas som ”vänster om republikanerna”.

Ironiskt nog bidrar de kapitalistiska regeringarnas s.k. ”kamp mot terrorismen” – med livligt deltagande av Sverige genom t.ex. skandalen när egyptierna utlämnades till CIA och tortyr i Egypten, och genom svensk stridande trupp i Afghanistan – till att göda extremhögerns hat, som ofrånkomligt leder till våld och terrorism.

Det handlar inte om någon konspirationsteori att påstå att det finns en politisk agenda med att ensidigt inrikta all uppmärksamhet på terrorism på den terrorism som begås i islams namn.

Fakta är: Enligt den gemensamma europeiska polisen Europol, stod terrorism som begås i islams namn för endast tre av sammanlagt 249 terrorattacker inom EU under förra året.

Det har alltid funnits politiska motiv till att vifta med ”terrorismspöket”. Syftet är att få arbetare och andra exploaterade och utnyttjade grupper i samhället att känna samhörighet med statsmakterna och deras system.

Men ”terrorismspöket” leder alltid och ofrånkomligen till detta slags högerextrema terrorism. Det löper en blodig tråd från det tsaristiska Rysslands pogromer mot judar under tidigt 1900-tal, över Ku Klux Klans lynchningar av afroamerikaner under 1900-talets första hälft, Kristallnatten 1938, gaskamrarna i de nazistiska Förintelselägren och till dagens högerextrema våld och terror.

Som man skördar får man så.

Det behövs ingen vetenskaplig undersökning för att konstatera att den främlingsfientliga (”invandrarkritiska” är högerextremisternas kodord) propagandan i medier och på gator och torg ökat markant under de senaste åren.

Enligt Brottsförebyggande Rådet ökade antalet hatbrott med främlingsfientliga/rasistiska motiv från 2 189 år 2006 till 3 786 år 2010 – en skrämmande ökning med 73 procent.

Det har varit populärt hos liberaler och andra borgare att tjuta och klaga över att människor hållit protester mot torgmöten som hålls av olika slags högerextremister. ”Låt dem tala och visa hur knäppa de är”, har det låtit från dessa håll. I bästa fall har det varit ett uttryck för naivitet. I värsta fall har det speglat vad som med fog kan kallas sympati för fascister.

Men när den gripne massmördaren i Norge hindrades från att inför offentligheten deklarera sitt politiska manifest i rättssalen i Oslo verkade det som om poletten trillade ned. Det som hände på Utöya och i Oslo den 22 juli 2011 visar att högerextremism och främlingsfientlighet inte är någon kittlande intellektuell lek.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: