Förstatliga bankerna under demokratisk kontroll!

16 Jul


Nu har det kapitalistiska systemet fört ut oss på svag is igen. Dagens Nyheter talar om risken för att hela USA:s samhälle lamslås, att hela världsekonomin drabbas av en ny djupdykning.

Aftonbladet varnar för hur skuldkrisen kryper allt närmare var och en av oss. Expressen talar om att pressen på Obama är en press på oss alla.

USA:s kongress måste höja lånetaket på 14,3 biljoner dollar före den 2 augusti. Annars måste man ställa in betalningarna, och då…

Grekland, Spanien, Portugal kan tvingas ställa in betalningarna, och då…

Ja, vad då? Jo, då FÅR BANKERNA INTE SINA PENGAR!

Glöm allt tal om räddningspaket för det ena eller det andra landet. Vad det handlar om är ett gigantiskt svindleri där regeringar/stater tillsammans med bankkapitalet lurar oss att tro att hela samhällen har problem. Det är inte våra samhällen som har problem – det är de privatägda bankerna som har problem med att få in sina pengar i den takt vinstsystemet begär att de ska få in sina pengar.

Sveriges Radios Ekot berättar att republikanerna i den amerikanska kongressen nu utsätts för stora påtryckningar för att gå med på att höja lånetaket. Stora påtryckningar – varifrån? Från samhället? Kanske offentliganställda och deras fackföreningar? Nej, absolut inte – där förbereder man sig på att möta de varslade nedskärningar som komma skall när staten kommer att betala till bankerna.

Påtryckningarna kommer från de som äger krisen – de privatägda, vinstdrivande bankerna och låneinstituten, som Ekot skriver:

”Republikanen Michel Grimm, som sitter i representanthusets finansmarknadsutskott, berättar att han träffat representanter för Wall Street, bland annat från Goldman Sachs och Bank of America.”

”USA:s näringsliv vill se budgetavtal”, konstaterar Svenska Dagbladet torrt.

Bara ett par år efter det att detta system drog ned världen i den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen på 1930-talet, gör samma system att vi hotas av undergång igen. Hur tydligt behöver det sägas egentligen? Vi behöver byta system! Kapitalismen, marknadsekonomin, är slut och kommer att leda oss till allt större kriser, allt tätare.

Det första steget på den vägen måste vara att omedelbart förstatliga banker och låneinstitut under demokratisk kontroll, och omvandla dessa från blinda vinstmaskiner till institut i samhällets och människornas tjänst.

Det kommer förstås inte att gå att stanna där.

Det korsvisa ägandet mellan banker och andra storföretag, överklassens kontroll av såväl stat och kapital som media, samt de styrandes hårda band till själva systemet – allt det kommer att göra det nödvändigt att gå vidare från förstatligande av banker till förstatligande av andra storföretag och naturrikedomar under demokratisk kontroll, samt ett ersättande av det nuvarande slaget av stat med en mycket mer demokratisk medborgarstat/arbetarstat. Med andra ord att skapa en värld där människorna gemensamt styr samhället, med andra ord socialism. Och framför allt kommer allt detta att förutsätta massaktioner – i stil med de på Tahrirtorget, Syntagmatorget, etc – som bidrar till att väcka majoriteten av människorna till insikt om de nödvändiga åtgärderna.

Men just nu måste det börja med upprop för den allra mest akuta åtgärden: Förstatliga bankerna under demokratisk kontroll!

Det är faktiskt inte längre bara en socialistisk paroll. T.o.m. Joseph Stiglitz, som fick nobelpriset i ekonomi 2001, säger att ”den enda lösningen” är att nationalisera bankerna.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: