Tahrirtorget och Chile 11 juli

12 Jul

Stämningen är hög bland revolutionärerna som ockuperar Tahrirtorget i Kairo, som klippet från igår 11 juli, den nya revolutionens fjärde dag, visar.

”Tahrirtorget i Kairo börjar likna och kännas som i vintras när hundratusentals egyptier protesterade, tältade och kämpade i 18 dagar för att fälla president Hosni Mubarak”, skriver Los Angeles Times.

I Chile är gruvarbetarstrejken en stor succé. 45 000 gruvarbetare har hörsammat uppmaningen till en 24-timmars politisk strejk mot högerregeringens planerade privatisering av landets viktigaste gruvföretag. Det är den största strejken i Chile på 28 år.

Mainstream-media i Sverige är som vanligt tysta som muren om sådana här nyheter.

Däremot skriver Dagens Nyheter och Expressen om regimtrogna demonstrationer utanför USA:s och Frankrikes ambassader i Syrien. Sveriges Radios Ekot har ett inslag om samma sak. En del demonstranter kastade tomater, andra viftade med flaggor och skrek slagord. En del slagord lär också ha klottrats på ambassadmurarna. Antalet deltagande i dessa protester uppges vara några hundra. Och Svenska Dagbladet skriver om att tre amerikaner och deras tolk gripits av egyptisk polis sedan de fotograferat i en förbjuden zon vid Suezkanalen.


Regimtrogna demonstranter utanför Frankrikes ambassad i Syrien, 11 juli.

Läser Per Björklunds utmärkta bok ”Arvet efter Mubarak: Egyptens kamp för frihet”. Björklund skriver om varför svenska medier blev så totalt paffa när revolutionen mot Mubarak kom:

”En anledning till att medierna famlade i blindo när arabvärldens revolter bröt ut kan vara att rapporteringen kring regionen ofta dominerats av frågor fjärran från den verklighet som dess miljontals invånare lever i. Några hundra religiösa extremister som bränner flaggor i protest mot en teckning i en dansk tidning skapar krigsrubriker, samtidigt som hundratusentals arbetare gått ut i strejker, ockuperat fabriker och konfronterat säkerhetsstyrkorna utan att föranleda minsta notis.”

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: