När facket kallas maffia

11 Jul

De båda konsulterna Lars-Olof Pettersson och Willy Silberstein har just gett ut en bok – ”Syndikalisternas nya ansikte” – som angriper SAC, den alternativa syndikalistiska fackföreningen: ”Organisationens verksamhet präglas av olagliga blockader, hot och våld”, hävdar de.

Willy Silberstein, tidigare vid Sveriges Radio, blev 2009 seniorkonsult på Kreab GavinAnderson, som beskriver sig självt som ”a global strategic communications partnership, advising corporations and other organisations on issues of strategic importance in business, finance and politics”. Han är också egenföretagare inom medieträning.

Lars-Olof Pettersson är tidigare utredare på Byggnads men har nu övergått till att arbeta som konsult för PR-, analys- och kommunikationsbyrån Rådhusgruppen City. Han beskrivs så här på PR-, analys- och kommunikationsbyråns hemsida: ”Har drivit konsultföretag i tio år. Innan dess arbetade han många år inom fackliga organisationer, bl.a. som utredningschef på Byggnads under 1990-talet. Dessförinnan var han verksam inom regeringskansliet på olika platser – Statsrådsberedningen, Arbetsmarknadsdepartementet och Industridepartementet.”

Nu blir det kalas på medias kultur- och ekonomisidor. De översvallande recensionerna kommer att tävla med varann i att hylla Pettersson & Silberstein. Jag ser hur de kommer att föreslås till Stora journalistpriset, med mera, med mera.

Först ut att puffa för boken är Sveriges Radios Ekot idag. Även LO-tidningen har en stor artikel om boken.

Vilken tur, då, att Public Service har sina etiska riktlinjer där utpekad ska få försvara sig. Ekot låter faktiskt Jan Abrahamsson, organisatör vid Syndikalisterna, försvara det som Pettersson & Silberstein vill få till ”maffiametoder”:

– Vi använder stridsåtgärder när arbetsgivaren inte vill förhandla, och inte vill lösa problem, säger han.

Bloggen Fogelqvist har ett intressant exempel på ett av dessa fall där representanter för arbetsgivarsidan, borgerliga politiker och ordföranden för polisstyrelsen i Stockholms län beskyllde SAC för ”maffiametoder”.

Här kan man t.ex. läsa om bakgrunden till SAC:s pågående blockad mot assistentföretaget Assistansia AB. Vaddå ”maffiametoder”?

Det är bara tidens tecken att det kommer en bok på detta tema. Det finns hur många sviniga småföretagare som helst – hur många som helst som knäcker anställda, utnyttjar dem, pressar dem, tänjer på lagar och regler; allt i girighetens och maktfullkomlighetens namn. Jag skulle inte bli förvånad om det blivit ännu fler sådana under de senaste åren, när den ekonomiska krisen ökat pressen på dem. Men om dem kommer det inga böcker, nej, utan istället söks det med ljus och lykta efter något att hacka på de anställdas organisationer för. Sila mygg och svälja kameler kallas det. Tidens tecken.

makthavare.se kommenterar några arbetare Petterssons & Silbersteins bok. Jag vill gärna använda den här bloggen till att ge större spridning åt dessa arbetarröster – som en liten motvikt:

Signaturen ”Mirka” skriver:
”Hm… Vet inte riktigt om jag känner igen beskrivningen av organisationen SAC som ges ovan. På mitt jobb är vi ett sextiotal syndikalister och fler är på väg. Jag och mina arbetskamrater har fattat att SAC är det enda fack som faktiskt är demokratiskt.”

Signaturen ”Johan, medlem i Byggnads i Stockholm” skriver:
”Jag undrar när kommer boken om de slavliknande förhållandena som Syndikalisterna medlemmar inte vill acceptera och tar strid emot. Nää de är tydligen inte intressanta…”

Signaturen ”Fd LO medlem, ej Syndikalist” skriver:
”Luktar beställningsjobb från Svensk Näringsliv. Det är som vanligt när LO ”tar fighten” så hamnar de i knät på arbetsköparen och kapitalet. Skönt att se att det finns fackföreningar som faktisk vågar försvara sina medlemmar mot dåliga arbetsgivare till skillnad mot LO som bara rycker på axlarna när man som medlem får problem. Så trött på pamparna i LO och deras hantlangare. Dags att LO blir en riktig fackförening för medlemmarna!”

Jag kan bara instämma i det sista. För demokratiska och kämpande fackföreningar!

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

2 svar to “När facket kallas maffia”

  1. AIK-Micke 11 juli, 2011 den 3:39 e m #

    Värt att komma ihåg är att det inte är SAC som använt sig av en sådan organisation i arbetsmarknadskonflikter, det är arbetsgivarsidan.

    http://svt.se/2.55755/1.2461712/mc-gang_besokte_ostersund?lid=puff_2461712&lpos=bild

Trackbacks/Pingbacks

  1. hatböcker « Dom ljuger - 13 juli, 2011

    […] – Svensk maffia” Läs: ”Vad ekot inte berättar” Läs: Ekot Läs: ”När facket kallas Maffia” Läs: ”Näringslivets mutkolvar har skrivit en beställningsbok om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: