Egypten – revolutionen utvecklas

9 Jul

”Upphäv den nuvarande budgeten och låt folket diskutera ett nytt budgetförslag som med djärvhet tar sig an uppgiften att motsvara behoven hos landets fattiga!”

Det är ett av sju krav som Egyptens revolutionärer enats om när de nu utvecklar landets nya revolution. Helt klart har ”8-juli-revolutionen” en socialt radikalare profil än den föregående revolutionen som störtade Mubarak.

Uppdatering kl 23.30: Foto från Tahrirtorget på kvällen lördag 9 juli:
http://yfrog.com/khi6xfnj

Elva politiska grupper – bland dem 6 April-rörelsen, National Association for Change (NAC), Youth for Justice and Freedom, Free Front for Change, 25-januarirevolutionens Ungdomskoalition och National Council – organiserar tusentals människor i en permanent ockupation av Tahrirtorget i Kairo. Det började i går kväll.

De deklarerar att ockupationen av Tahrirtorget kommer att fortsätta tills en lista på sju krav som organisationerna kommit överens om har uppnåtts:

1. Ett omedelbart frigivande av alla civila som gripits av militärdomstolar, och att civila domstolar tar över rättsfallen. Totalförbud att ställa civila inför militärdomstolar.

2. Inrättandet av en specialdomstol för att ställa de ansvariga för demonstranternas död under 25-januari-revolutionen till svars, och alla misstänkta poliser ska omedelbart suspenderas från sina tjänster.

3. Inrikesministern ska omedelbart avskedas och ersättas av en civil efterträdare, samt upprättandet av en plan och en tidtabell för en fullständig omorganisation av inrikesministeriet, under juridisk kontroll.

4. Överåklagaren ska omedelbart avskedas och ersättas med en högt ansedd person.

5. Ställ förre presidenten Hosni Mubarak och hans styrande klick inför rätta för politiska brott begångna mot Egypten och dess folk.

6. Upphäv den nuvarande budgeten och ta fram ett nytt budgetförslag som med djärvhet tar sig an uppgiften att motsvara behoven hos landets fattiga, och ställ detta nya budgetförslag inför en folklig debatt innan den antas.

7. En tydlig beskrivning av det högsta militära rådets befogenheter, syftande till att garantera att dess maktbefogenheter inte inkräktar på de områden som är regeringens. Premiärministern ska ha ensamrätt att utse rådgivare och regeringsmedlemmar när regeringen väl rensats på kvarlevor från den gamla regimen.

Liknande ockupationer av torg pågår på flera platser i Egypten.

Även om de största mainstream-medierna i Sverige inte skriver om det, har flera nyhetsmedier i Sverige uppmärksammat den nya revolutionen. Götebors-Posten har t.o.m. en reporter, Ylva Carlsson, på plats på Tahrirtorget. Hon berättar att det är rena festivalstämningen på Tahrirtorget:

– Än så länge pågår inget som helst våld.

Helsingborgs Dagblad har också en liten notis.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: