Jan Björklund drömmer

6 Jul


Aftonbladets referat av Jan Björklunds tal i Almedalen ger skäl till några intressanta reflektioner:

Björklund öppnar med att påstå att Juholt drömmer sig tillbaka medan han och andra ”drömmer om framtiden”. I själva verket är det ju Björklund och borgarna som på sedvanligt vis är bakåtsträvande – de har dragit de sociala trygghetssystemen tillbaka långt bak i tiden, Björklunds egen skolpolitik låter precis som ett eko från det tidiga 1960-talet, och över huvud taget klamrar de sig fast vid en gammal för-marxistisk politisk världsbild.

Och i sitt Almedalstal tog Björklund bladet från munnen och krävde ”en mer liberal arbetsrätt i Sverige” – vilket ju är den borgerliga kodordet för att förstöra arbetsrättslagstiftningen (särskilt då lagen om anställningsskydd, LAS, och lagen om medbestämmande, MBL). Syftet är att öka arbetsköparnas makt på de anställdas bekostnad.

Vad är det för nytt, för framtida med allt detta?

Sedan talade Björklund om revolutionen i arabvärlden. Man tror inte det är sant!
– Khaddafi måste bort. Människorna i arabvärlden har rätt att leva i frihet, sa Björklund.

För det första hade Björklunds och borgarnas regering och EU nära politiska, ekonomiska och andra kontakter med Mubaraks brutala diktatur i Egypten, som höll 18 000 människor som politiska fångar. Mubaraks diktatur var i Medelhavsregionen det största mottagarlandet av EU-bistånd. Var fanns rätten att leva i frihet då?


Tysklands förbundskansler Angela Merkel kramar om Egyptens dåvarande diktator Hosni Mubarak. Bilden är från Mubaraks besök hos Merkel i april 2008 eller mars 2010, såvida den inte är från Merkels besök hos Mubarak i det förtryckta Kairo i januari 2009.

För det andra ”glömde” Björklund att i sitt tal nämna nyheten från i förrgår om att hans EU-kompisregering i Tyskland beslutat att sälja stridsvagnar till förtryckarregimen i Saudiarabien – vars armé alldeles nyligen var med om att krossa revolutionen i Bahrain. De 200 stridsvagnar Tyskland ska sälja till Saudiarabien är av typen Leopard 2A7+, som särskilt lämpar sig för att skingra demonstranter.

Och Khaddafi… I oktober 2010 gjorde Björklunds partikamrat Cecilia Malmström ett officiellt besök hos Khadaffis förtryckarregim i Libyen. Hon träffade Khadaffis ministrar och skrev ett avtal med Khadaffi – han skulle få 50 miljoner euro under tre år för att stoppa flyktingar…

Så gick Björklund in på inrikespolitik och gjorde ett stort nummer av att 240 000 fler är sysselsatta nu än 2006. Men det är en förändring som inte tar hänsyn till befolkningsutvecklingen. Så här ser det ut i verkligheten, enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar:

I maj 2006 uppgick antalet sysselsatta i åldern 15-74 år till 4 296 000
personer. Samtidigt var 217 000 personer, eller 4,8 procent av arbetskraften, arbetslösa.

I februari 2011 uppgick antalet sysselsatta i åldern 15-74 år till 4 557 000 personer. Samtidigt var totalt 381 000 personer arbetslösa enligt säsongrensade data. Det motsvarar ett relativt arbetslöshetstal på 7,6 procent.

Vad finns det för anledning att låtsas att myten om ”arbetslinjen” spruckit? Ja, i Björklunds fall finns det sisådär 381 000 skäl…

Sverige är nu en av de starkaste ekonomierna i Europa, påstår Björklund. Ja, bland annat på grund av att Björklunds sida förlorade omröstningen om euron så har Sverige en tillfällig ekonomisk respit. Men varför är då arbetslösheten så skriande hög?

45 miljarder i den offentliga skattekistan, skröt Björklund i Almedalen. Javisst, och många tiotals miljarder mer har skänkts bort till de rika i form av skattesänkningar, och mer ska det bli: pengar som borgarna kunde – men givetvis vägrar att – använda för att återställa den raserade välfärden. Så för alla äldre, alla i skolan, alla inom vården är skrytet om en massa miljarder i en offentlig kassakista som borgarna har nyckel till bara ett hån.

Sedan försökte Björklund knipa poäng genom att tala om jämställdhet. När han själv företräder en regering vars skattepolitik aktivt har ökat de ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor. Av regeringens skattesänkningar har merparten – 57 % – gått till männen. Mellan 2006 och 2010 ökade inkomstskillnaden mellan könen med 12  800 kronor per år.

Det finns förstås mycket annat att kommentera i Björklunds tal. Bland det sista som han talade om handlade om EU och globaliseringen.
– I gårdagens Europa byggde vi murar, i morgondagens Europa bygger vi broar, sa han.
Ja, det där orkar man helt enkelt inte kommentera. Alla som inte har borgerliga skygglappar vet hur det ligger till med den saken.

Björklunds avslutningsord förtjänar dock att parafraseras:

”För människorna i Sverige var det inte bättre förr. Låt Juholt drömma sig tillbaka. Vi andra drömmer om framtiden.”

Jag skulle vilja säga:

För de flesta människor i Sverige är det inte bra som borgarna ställt till det. Låt Björklund drömma om en fortsatt baklängesrevolution. Vi andra drömmer om framtiden, tillsammans med miljontals kämpande kamrater i Egypten, Grekland, Spanien, England, USA, över hela världen.

Framtiden tillhör alla oss andra – om vi bara tar tillfället nu!

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: