Fler barnfamiljer blir vräkta från sina hem

6 Jul

Nyheterna idag berättar att antalet barnfamiljer som blir vräkta från sina hem fortsätter att öka. Enbart under första halvåret i år vräkte kronofogden mer än 350 barn från deras bostäder.

Det är bara en effekt av alliansregeringens brutala klasspolitik. Även om diverse myndighetsrapporter försöker blanda bort korten, visar tillgänglig statistik att andelen fattiga i Sverige har ökat under alliansregeringens år. Andelen realtivt fattiga har ökat från drygt 9 procent till över 12 procent av hushållen sedan 2006.

En nyligen publicerad rapport av Rädda Barnen visar att andelen fattiga barnfamiljer på tio år ökat från 8-9 procent till 15 procent.

Nu kan man inte skylla allt på alliansregeringen. I huvudsak beror det på kapitalismen, som både alliansregeringen och den förra S-regeringen lät härja ganska fritt. Full sysselsättning är ett minne blott. Men alliansregeringens löfte om att ”minska utanförskapet” har visat sig vara en bluff. Antalet arbetslösa har ökat från 300 000 i slutet av 2006 till omkring 400 000 idag.

Dan Josefsson visar i en utmärkt artikel hur nyliberalismen långsiktigt förde oss från full sysselsättning till permanent massarbetslöshet.

Värst är det för ungdomar ur arbetarklassen. (De i rikare familjer kan alltid få hjälp av välbeställda föräldrars ”fina” kontaktnät, såvida de inte får jobb i ”pappas företag” eller helt enkelt får pengar av pappa.) I maj 2011 var cirka 164 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa. Detta motsvarar 25,9 procent. Gissa vilken samhällsklass som får ta nästan hela denna arbetslöshet? Hur hög tror ni arbetslösheten är bland arbetarklassungdomar i åldern 15-24 år? Det borde vara uppemot 40 procent.

Många arbetarungdomar kommer aldrig in på arbetsmarknaden. De går i hopplöshet från kortare arbeten ut i arbetslösheten igen.

Och så påstår somliga att det inte finns något klassamhälle… Fast det har de däruppe förstås alltid och överallt påstått, så länge klassamhället funnits.

Ovanpå detta kommer de urholkade trygghetssystemen som gör att det kan bli en ren katastrof för en familj med en ensam försörjare om denna blir sjuk.

– Många familjer har haft en ekonomi, men sedan har någonting hänt. Man har skilt sig eller blivit sjuk och fått en mycket lägre inkomst. Man kanske har haft skulder sen tidigare och sen eskalerar det och man tappar kontrollen, säger Christina Sehlén, budget- och skuldrådgivare i en stadsdel i södra Stockholm, till Sveriges Radios Ekot idag.

Inte konstigt att fattigdomen ökar, att antalet vräkta barnfamiljer ökar. (Eller var det någon som tänkte att antalet vräkta barnfamiljer är jämnt fördelat mellan över- och underklassen?)

Mitt i allt detta kan underklassen se hur de ”däruppe” lever i allt större välmåga, hur deras rikedomar ökar.

Klassklyftorna i Sverige har inte bara ökat under de senaste åren – de har också ökat snabbare i Sverige än i de andra rika länderna som är med i samarbetsorganisationen OECD.

En genomsnittlig lön för en vd i storbolagen motsvarade 1980 nio industriarbetarlöner – idag tjänar en vd i storbolagen i genomsnitt lika mycket som 41 industriarbetare!

Man kan inte anat än – som Hasse Nilsson och Sven Wollter i LO-Tidningen Debatt den 17 juni – citera Lars Forsell:

”Det finns inga skäl för optimism. Det finns inga skäl för pessimism. Det finns skäl för revolution.”

Vi måste i alla fall göra någonting. För det är ju trots allt som Rage Against the Machine lär oss:


Your anger is a gift.

Tillbaka till bloggens huvudsida

Annonser

Ett svar to “Fler barnfamiljer blir vräkta från sina hem”

  1. Netsö 7 juli, 2011 den 11:26 e m #

    Blev häromdagen uppmärksammad på den här bloggen. och har sedan dess med stigande intresse läst de många inläggen som kommit. På bara några dagar har 10 inlägg producerats. Alla faktaspäckade, ofta resonerande och kunniga. Förhoppningsvis har en ny seriös vänsterblogg sett dagens ljus. Den står sig mycket väl i jämförelse med andra vänsterbloggar och ger nya perpektiv på på politiska frågor i Sverige och världen. Det ska bli spännande att se om Kilden/Åsman, Svensson och Biology and Politics kommer att svara om/när de upptäcker bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: